Academie Kortrijk is trotse UiTPAS partner

David Haemers van Academie Kortrijk

David Haemers (45) werkt al 12 jaar voor de Kortrijkse Academie. Academie Kortrijk is een erkende Vlaamse onderwijsinstelling van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO), waar iedereen terecht kan die zich wil onderdompelen in de beeldende en audiovisuele kunsten. De inschrijvingen voor het volgend schooljaar zijn volop gestart. Voor het eerst is dat ook mogelijk aan het kansentarief via UiTPAS. David legt uit hoe dat een win-win is voor zowel de leerlingen als de Academie.

Hoe ben je bij de Academie van Kortrijk terechtgekomen?

Ik ben afkomstig van Knesselare maar woon ondertussen al meer dan 20 jaar in Bissegem. Ik ben eigenlijk sociaal assistent van opleiding en vooral sportminded. Ik werk nu 12 jaar voor Academie Kortrijk maar kende de instelling eigenlijk niet. Ik heb kunst moeten leren appreciëren. Ondertussen vind ik het heel boeiend, mijn beste vriend schildert ook al 10 jaar en ik ben echt in die wereld gegroeid.

Wat is de missie van de Academie Kortrijk?

In onze visie gebruiken we graag de beeldspraak van een reis per schip op zee: er is plaats voor de kleintjes en de groten, voor elke creatieve artistiekeling met honger en goesting. Tijdens deze tocht gaan we samen op zoek naar jouw artistieke interesses en mogelijkheden. Je koffer hoeft nog niet gevuld te zijn. 'En cours de route' wordt deze gevuld met tonnen kennis, inzichten en een mooi aansluitend maatpak.

Een bont gezelschap als bemanning maakt je wegwijs op het schip. Elk met zijn/haar/hun eigen talenten streven we ernaar om jullie finaal als autonome, positieve en veerkrachtige reizigers terug los te laten bij aankomst.

Dat is een mooi beeld. Welk publiek komt vooral meevaren op jullie schip?

We zijn er voor iedereen vanaf het eerste leerjaar. Hier kijken we niet naar politieke, religieuze, culturele of andere voorkeuren. Iedereen is van harte welkom. De lessen zijn in het Nederlands dus er wordt wel een minimaal begrip van het Nederlands verwacht om de uitleg van bepaalde technieken te begrijpen.

Hoe kwamen jullie bij UiTPAS terecht?

De vraag kwam vooral vanuit de stad Kortrijk om UiTPAS partner te worden. Van de studenten kregen we af en toe al eens een vraag maar dat was minimaal.

Wat is voor jullie het voordeel van UiTPAS ten opzichte van andere voordeeltarieven?

Met UiTPAS kan je je voordeur nóg meer openzetten. Je bereikt een groter deel van de samenleving. Dat zorgt niet alleen voor meer differentiatie in je leerlingenbestand, maar ook voor meer naambekendheid voor de Academie. Sommige mensen gingen die stap misschien niet zetten zonder UiTPAS kansentarief.

Ons inschrijvingsgeld is niet bijzonder hoog als je het vergelijkt met andere, privé-initiatieven. Maar toch staan we niet altijd bovenaan de lijst van mogelijke hobby’s bij iedereen. Misschien kunnen we door UiTPAS ook iets hoger op dat lijstje komen en nog meer mensen bereiken.

Zie je ook langetermijnvoordelen voor jullie organisatie?

Een mix van mensen in je organisatie is sowieso een meerwaarde, zowel voor de leerlingen met kansentarief als de andere leerlingen. Ik zie ook een economisch voordeel voor de Academie. We moeten elk jaar een groei van studenten aantonen om hetzelfde pakket lesuren te kunnen aanbieden. Hoe groter onze groei, hoe meer leerkrachten we kunnen tewerkstellen. Wanneer we met UiTPAS een nieuwe groep studenten kunnen aantrekken, is dat voor ons zeker een win op de lange termijn.

Hoe maken jullie de samenwerking met UiTPAS bekend bij jullie publiek?

Voorlopig hebben we daar nog niet veel actieve promotie voor gemaakt. De flyers en affiches van UiTPAS Zuidwest liggen hier, en het UiTPAS tarief staat in de tarievenlijst op de website en in de folder.

Hoe lopen de inschrijvingen met UiTPAS tot nu toe?

De inschrijvingen lopen goed, mensen geven het vaak zelf aan dat ze zich met UiTPAS wensen in te schrijven. Soms vragen we er ook actief naar, wanneer mensen doorverwezen werden door bepaalde diensten zoals het CAW. Het is natuurlijk niet altijd te zien aan de mensen. Soms schrik je wel eens wie daar allemaal recht op heeft.

Wat vond je van de opstart als UiTPAS partner?

De uitleg die we kregen was voldoende om vlot te kunnen opstarten. Het is natuurlijk altijd nog wat zoeken in het begin. Dat was het geval bij het ingeven van de activiteiten in de UiTdatabank en de tarieven, omdat wij ook gelinkt zijn aan tarieven via het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Na de drukke inschrijvingsperiode willen we wel eens bekijken wat we nog meer kunnen doen met UiTPAS, bijvoorbeeld het aanbieden van omruilvoordelen.

Wat zou je nog willen meegeven aan verenigingen of organisaties die nog niet met UiTPAS samenwerken?

Ik zou het zeker aanraden om met UiTPAS te werken. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de verenigingen eraan uit geraken. Dat was eerst ook een beetje onze schrik, als school zijn onze financiële middelen beperkt. Ik kan me inbeelden dat een vereniging daar zeker voor wil opletten. UiTPAS is een meerwaarde om de diversiteit in je organisatie te vergroten maar ook om je eigen naambekendheid te vergroten en te groeien.   

 

Heel veel succes met jullie UiTPAS verhaal, David!