Fonds Vrienden van Buda

Gepubliceerd op Maandag 22 april 2024
Jos, Niels en Katrien

Meer cultuur voor mensen met minder

Kunstencentrum BUDA ijvert al jaren om mensen en groepen te bereiken voor wie kunst en cultuur moeilijk of niet toegankelijk is. Om die werking te ondersteunen, richtten Katrien Braem en Jos Helewaut het Fonds Vrienden van BUDA op.

Sociaal engagement

Katrien: “Sociaal engagement is mij met de paplepel ingegeven. Mijn ouders hielpen mensen waar ze konden en zelf probeerde ik als lerares hetzelfde te doen voor mijn beroepsleerlingen die het moeilijker hadden. Toen ik van Jos hoorde dat BUDA’s voormalige Filmfonds zou stoppen, vond ik dat de initiatieven die al bestonden, niet verloren mochten gaan. Integendeel: we willen de sociale acties van BUDA uitbreiden en niet langer tot film beperken. Mensen in kwetsbare posities helpen én cultuur naar de mensen brengen: twee vliegen in één klap!”

Financiële onderbouw

Jos: “Ik ben een regelmatige bezoeker van BUDA en merkte dat toegankelijkheid en inclusie belangrijk zijn voor het kunstencentrum: jaarlijks gaan via de UiTPAS zo’n 2.000 tickets tegen kansentarief de deur uit, er zijn workshops in jeugdzorginstellingen, gratis filmkampjes voor kinderen in armoede, … Maar als ondernemer weet ik dat het belangrijk is dergelijke activiteiten te stutten met een financiële onderbouw. Vandaar het Fonds Vrienden van BUDA.”

Prikkelarme voorstellingen

Niels Derycke, zakelijk coördinator van BUDA: “We zoeken jaarlijks één structurele partner die het Fonds met € 5.000 spijst en tien ondersteunende partners van € 1.000 tot € 2.000. Daarnaast zijn er jaarlijks zo'n 100 BUDA-vrienden die in ruil voor minstens € 50 een fiscaal attest krijgen en dus 45% van hun gift terugkrijgen via de belastingen. We willen met het fonds nieuwe acties opzetten. Zo testten we een workshop voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). We verkennen de mogelijkheden voor prikkelarme filmvertoningen in 2024, een initiatief dat nog niet in Vlaanderen bestaat”.

Meer info over Kunstencentrum BUDA

Meer nieuws uit het stadsmagazine