Forain Olivier is het hele jaar rond op tournee

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024
Olivier

De Paasfoor staat van 28 maart tot en met 14 april 2024 opnieuw in Kortrijk. Ruim honderd attracties en kramen bieden 18 dagen lang plezier aan jong en oud. Plezier dat niet mogelijk zou zijn zonder de hardwerkende mensen achter die kermiskramen, zoals Kortrijkzaan Olivier Es (48) van Bingo Ball Games.

Geboren foorkramer

“Kermissen en foren zitten in mijn bloed. Mijn zus en ik zijn al de vijfde generatie forains binnen onze familie. Meer zelfs: ik ben geboren in de woonwagen waarmee mijn ouders van dorp naar dorp en van kermis naar kermis trokken. Enkele jaren na mijn geboorte kocht mijn moeder wel een appartement in de Iepersestraat. Daar woon ik nu nog altijd. De meeste foorkramers hebben tegenwoordig een vaste woonplaats. Er zijn te weinig plaatsen waar ze nog terechtkunnen met hun woonwagens.”

“Als ventje van 6 jaar stond ik al ballen op te rapen in het ballenkraam van mijn moeder. Met de jaren breidden mijn verantwoordlijkheden uit en mocht ik bijvoorbeeld ook de prijzen uitdelen die de kinderen gekozen hadden. School is nooit een groot succes geweest. Mijn hart lag op de kermis. Daar leerde ik wel dingen bij: mechaniek, houtbewerking ... Ik heb dan wel geen diploma, maar kan perfect mijn plan trekken.”

Harde werker

“Vanaf mijn zestiende stond ik alleen in het ballenkraam. En toen mijn moeder stopte, namen mijn zus Stephanie en ik de zaak over. Zij heeft nu één ballenkraam waarmee ze vooral de langere kermissen doet. Ikzelf heb drie verschillende kramen en neem de kortere kermissen en feesten voor mijn rekening: elk jaar meer dan 60. Ik noem het mijn tournee. Die gaat door heel West-Vlaanderen: van Kortrijk, over Tielt tot Oostduinkerke. Ik doe ook enkele kermissen in Oost-Vlaanderen.”

“Ik kan natuurlijk niet in alle drie de kramen tegelijk staan en heb daarom een vijftal mensen in dienst. Doordat we lokaal werken, hoef ik zelden of nooit in mijn caravan te overnachten. Ik kan bijna elke avond terugkeren naar huis en na een shift van 10 uur of langer genieten van een deugddoende nachtrust.”

Olivier

Vaste klanten

“33 jaar lang ga ik intussen fulltime de baan op. Elk jaar kom ik op dezelfde plekken terecht. Soms komen mensen langs met hun kinderen, die mij nog herkennen van toen ze zelf kind waren. Kermis is traditie. Het is heerlijk om te zien hoe die blijft leven. Ook in Kortrijk herkennen de mensen mij. Niet alleen van de Paasfoor, maar ook van Winter in Kortrijk.”“Er is wel een verschil tussen de Paasfoor en pakweg Ardooie Kermis. In de kleinere gemeenten heb je vooral de lokale bevolking die naar de kermis komt. De Paasfoor trekt bezoekers aan tot ver buiten de stadsgrenzen. Ik kom er zelfs klanten van Tielt tegen. Die komen soms speciaal voor Bingo Ball Games. Ze komen een balletje gooien en sparen hun punten op tot ik een paar maanden later op hun marktplein sta. Zo kunnen ze sparen voor mooiere prijzen.”

Geen mooier beroep

“Ik kan me echt niet voorstellen wat ik anders zou willen doen dan foorkramer zijn. Het is nochtans hard en veel werken. Maar als het in je genen zit, kan je niet stoppen. Hetzelfde geldt voor mijn zus. Vorig jaar kreeg ze bijvoorbeeld een zwaar verkeersongeval. Ze lag enkele dagen op intensieve zorgen, maar nog geen drie weken later stond ze alweer in haar kraam. Tussen de mensen staan, de glimlach van de kinderen zien … Er is niets dat mooier is, toch?”

Meer info over de Paasfoor

Meer nieuws uit het stadsmagazine