OC Marke zorgt al 50 jaar lang voor lokale verbinding

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024
Rik en Bart

Het ontmoetingscentrum in Marke bestaat 50 jaar. Bart Caron (68) en Rik De Smet (67) waren er van in het begin bij. Zij hebben door de jaren heen veel zien veranderen, maar het hoofddoel blijft nog altijd hetzelfde: Markenaren verbinden.

Pionier

“50 jaar geleden kwamen verenigingen vaak samen in zaaltjes boven cafés, in de zogeheten gilden of in parochiezalen. Maar vanaf de jaren 70 verdwenen die stilaan. Ook in Marke ontstond er nood aan ruimtes om samen te komen. Het gemeentebestuur bood daar in 1974 met het OC in de Hellestraat een oplossing voor”, vertelt Bart Caron, die er zelf vanaf december 1976 cultuuranimator was.

“Het OC wilde bovendien cultuur toegankelijker maken voor de Markenaren. Buiten de schouwburg in Kortrijk waren er niet veel opties. Bovendien stonden daar vooral de hoge kunsten op het programma. In het OC was er plaats voor cultuur in de ruime zin van het woord. Het mocht er allemaal wat volkser. Het OC in Marke was het eerste in zijn soort. In de volgende decennia zouden de kleine ontmoetings- en cultuurcentra overal in Vlaanderen verschijnen.”

Verbinding

Rik De Smet was 50 jaar geleden vrijwilliger in OC Marke. Vandaag is hij dat nog steeds, maar nu als coördinator. “We organiseerden concerten en theatervoorstellingen, we boden onderdak aan verenigingen, de speelpleinwerking kreeg een nieuwe impuls … En we startten de Markse dorpskrant op: vol verhalen van Markenaren. Het zorgde allemaal voor meer lokale verbinding. De andere deelgemeenten van Kortrijk volgden niet veel later.”

“Iedereen met een idee kon bij ons terecht. De initiatieven kwamen vanuit de mensen zelf. Een mooi voorbeeld daarvan is het Vrij Atelier. Dat begon met een schilder die geen ruimte had om zijn hobby uit te oefenen. Intussen schenkt het al 50 jaar wekelijks ontspanning en plezier aan tientallen liefhebbers.”

Humorologie

Bart: “Verenigingen ontdekten hier ook dat ze door samen te werken, meer kwaliteitsvolle projecten konden opzetten. In de jaren 80 en 90 kwamen grote theaterhuizen zoals Malpertuis hier spelen. En dan had je nog het comedyfestival Humorologie dat ontstond op initiatief van een groep (toen nog) jonge mensen, die de Markse zomer wat pit wilden geven. De grootste namen passeerden hier de revue: Wim Helsen, Wouter Deprez, Steven Mahieu … Ons festival lag mee aan de basis van de populariteit van comedy in de jaren 90 en 2000! Ook de circusmakers van PERPLX, de opvolger van Humorologie, doen het trouwens uitstekend.”

Boeiend programma

Rik: “Met de jaren is de vrijetijdsbeleving veel veranderd. Mensen zijn mobieler geworden. Ze gaan naar concerten in Brussel, naar theater in Gent. Er zijn ook veel cultuurcentra bijgekomen. Toch blijft het OC uitpakken met mooie namen. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Guido Belcanto, Roland, Mama's Jasje, Gili ... Er zijn ook workshops, lezingen en nog veel meer. Vorig jaar waren er maar liefst 2.200 activiteiten met in totaal bijna 39.000 deelnemers. Aan de basis is er na 50 jaar dus nog niets veranderd: het OC brengt mensen samen. Dat blijft nodig!"

“Om ons jubileum te vieren, was er in februari al het lichtspektakel LICHTding. Alle geïnteresseerden kunnen de komende maanden ook deelnemen aan een fotowedstijd en een tentoonstelling met zelfgemaakte vuurtorens. Je vindt alle informatie op de website. Of spring gewoon eens binnen en vraag ernaar aan de balie.”

Programma 50 jaar OC Marke

Meer nieuws uit het stadsmagazine