"Zonder de renovatiebegeleiders was dit nooit gelukt"

Gepubliceerd op Maandag 22 april 2024
Cato en Gert-Jan

Heb je verbouwplannen? Doe dan zoals 5.000 andere Kortrijkzanen en neem eerst even contact op met de renovatiebegeleiders van Stad Kortrijk. Gert-Jan Timmerman (30) en Cato Pluym (27) hebben het zich alvast nog geen moment beklaagd.

Historisch en multifunctioneel

“Wij zijn allebei van Waregem, maar ons werk bracht ons enkele jaren geleden naar Kortrijk. We huurden eerst een huis in de Elfde-julilaan en kochten in december 2022 dit huis in de Magdalenastraat. De plannen dateren van 1948 en het huis werd afgewerkt in 1950. 72 jaar lang werd het bewoond door dezelfde familie. In de aanbouw was ooit een naaiatelier gevestigd, waar 21 naaisters werkten”, vertelt Cato.

“Voor we het huis kochten, trokken we drie maanden met de fiets door Amerika. We hadden zin om dat te blijven doen, maar we misten onze vrienden en familie te veel. Tijdens onze reis leerden we veel gastvrije mensen kennen. Wij wilden dat graag meenemen in onze woonervaring. We zochten een pand waarin je mensen kan ontvangen. Het moest multifunctioneel zijn. Het eerste huis dat we bezochten, was dit. We waren meteen verkocht. Het had veel karaktervolle elementen en veel potentieel, maar er was wel veel werk aan”, vult Gert-Jan aan.

Van boven naar onder

“Naast de kelder telt ons huis nog drie verdiepingen. De drie kamers op de bovenste verdieping willen we graag verhuren als studentenkoten. Daarom zijn we daar gestart met de renovatie. Voor onze eigen woondromen, zoals een ruime keuken en een moderne woonkamer, is er nog tijd. We doen alles stap per stap”, aldus Gert-Jan. “Al verlang ik toch enorm tot er overal een tijdelijk likje verf komt”, glimlacht Cato.

Gert-Jan: “We proberen zoveel mogelijk zelf te doen. De grootste werken die we al gedaan hebben, zijn de vernieuwing en isolatie van het dak en de vervanging van de ramen en buitendeuren. Ook de elektriciteit, de verwarming en het sanitair voor de studentenkamers zijn bijna klaar.”

Renovatiebegeleiding

Gert-Jan: “Hoewel ik stedenbouwkundige ben van opleiding, vond ik het heel moeilijk om mijn weg te vinden in het kluwen van premies en vergunningen. Op het studiebureau waar ik toen voor werkte, hoorde ik over de renovatiebegeleiders van de stad. Het bleek heel eenvoudig om die begeleiding op te starten. Na het maken van een eerste afspraak, kwam Joost bij ons thuis op bezoek. We kregen meteen bruikbare tips voor onze nieuwe ramen en over welk soort ventilatie we moesten plaatsen.”

Cato: “Op het moment dat ons dossier werd geopend, kon je renteloos lenen voor bepaalde renovatiewerken. Maar in februari 2023 kwam daar plots een einde aan. Renovatiebegeleider Thomas ontdekte dat net op tijd. Hij belde ons op 31 januari om 10 uur ’s avonds op en diende nog snel onze aanvraag in. Zonder die lening hadden we moeten kiezen tussen het dak of de ramen. Nu hebben we ze allebei kunnen renoveren. Thomas en zijn collega’s wezen ons bovendien op premies van de stad, waar wij anders nooit van geweten hadden. We zijn hen echt heel dankbaar.”

5000 klanten

De renovatiebegeleiders vierden onlangs feest. In de huidige bestuursperiode 2018-2024 kregen al 5.000 Kortrijkse gezinnen een begeleider van de stad over de vloer. Heb jij ook verbouwplannen? De renovatiebegeleiders komen gratis en vrijblijvend bij je langs om je wegwijs te maken in de premies en vergunningen. Ze helpen je ook met het opvragen van offertes bij aannemers of de opmaak van een stappenplan.

Meer info over de renovatiebegeleiders

Meer nieuws uit het stadsmagazine