Kereweerom
Al eeuwenlang zijn Manten en Kalle twee onafscheidelijke volksfiguren. De herkomst is niet helemaal duidelijk. Ze maakten deel uit van een uurwerk-klokkenautomaat op de Halletoren. In 1382 namen Franse plunderaars het toestel mee als oorlogsbuit naar Dijon. Manten en Kalle staan symbool voor vindingrijkheid en innovatie. Als torenwachters beschouwen wij ze als de behoeders van onze stad en van de handel en nijverheid.
In de negentiende eeuw zien we Manten en Kalle als reuzen verschijnen bij allerlei feesten en optochten. Ze leiden een onregelmatig bestaan, de laatste decennia verdwenen ze uit beeld.
Enkele jaren geleden zag een werkgroep het licht met als roepnaam “Reuze Groot Kortrijk”. Uitgangspunt was de toenemende aandacht voor cultureel erfgoed en de reuzentraditie in het bijzonder. Reuzencomités uit het omliggende staken de koppen samen met creatieve en begeesterde vrijwilligers.
Reuzenmakers
Voor een nieuwe versie van de Kortrijkse stadsreuzen werd uitgekeken naar de juiste partners. Er waren contacten o.a. met Bolwerk die via hun “Giganten-project” de Howest studenten industrieel ontwerp uitdaagden om Manten en Kalle te herdenken en met de afdeling industrieel ontwerpen van Howest. Studenten van Howest De studenten ontwikkelden 13 prototypes waarbij zowel aandacht was voor het inhoudelijk verhaal als voor het technisch aspect. Hier kwam geen pasklare oplossing uit de bus maar het leverde wel inspiratie en frisse ideeën op.
Een nieuw verhaal
Voor het verhaal van de nieuwe reus nam Bolwerk Jonas Bruyneel, de Letterzetter van Kortrijk, onder de arm. Zijn opdracht was om een traditioneel gegeven te herschrijven en te vertalen naar een eigentijds attractief verhaal. De Letterzetter is de coach van het Lettertype collectief, een moderne vorm van stadsdichterschap waarbij de Bibliotheek van Kortrijk jonge talentvolle woordkunstenaars uit de streek aanstelt. Daarvoor ging hij aan de slag met Thomas Jacques en Sien Demuynck van het Lettertype Collectief, en illustratoren Lara Breine, Flore Deman, Billie Vanderhaeghen en Larissa Viaene.
Het verhaal van Manten en Kalle is herschreven als een vervolgverhaal in vier episodes. Het nieuwe verhaal van de Kortrijkse reuzen is verrassend maar ook herkenbaar. Het is de stad Kortrijk op het lijf geschreven. Het verhaal zit stevig geworteld in de Kortrijkse reuzentraditie. De Kortrijkse reuzen Manten en Kalle blijven het vertrekpunt. Hun levensverhaal wordt opgeroepen, verbeeld, geromantiseerd. Meer dan ooit zijn de twee volksfiguren de incarnatie van Kortrijkse archetypes. Tegelijk vertegenwoordigen ze ook het Kortrijk van nu en van de toekomst.
Meer info: