In maart 2019 werd de Beeldkwaliteitskamer (BKK) opgericht als onderdeel van het beeldkwaliteitsbeleid van Kortrijk. Samen met het beeldkwaliteitsplan en de herwaardering van bouwkundig erfgoed vormt de BKK de basis voor het verbeteren van het stadsbeeld.
De BKK kijkt naar belangrijke bouwprojecten die invloed hebben op het uiterlijk van de stad. Ze geeft advies aan opdrachtgevers en ontwerpers om samen tot een goed doordacht project te komen. Dit helpt om de architectuurkwaliteit in Kortrijk te verhogen.
Wat is de Beeldkwaliteitskamer?
De BKK werkt als een adviesorgaan dat rechtstreeks rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen. Haar adviezen worden meegenomen in de bouwvergunning. Het doel is om projecten te toetsen op verschillende vlakken: stedenbouw, erfgoed, gebruik, uitstraling, techniek, energie en kosten.
Bij aanvragen voor bouwprojecten op bijzondere locaties of met veel impact op de omgeving, begeleidt de BKK opdrachtgevers en ontwerpers. Dit gebeurt vooral bij beeldbepalende projecten of projecten die afwijken van het beeldkwaliteitsplan. Zo zorgt de BKK ervoor dat de stad Kortrijk een aantrekkelijke en goed doordachte omgeving blijft.
Samenstelling beeldkwaliteitskamer
Niet-stemgerechtigde leden vanuit de stad:
- Schepen van Bouwen en wonen
- Stedenbouwkundig ambtenaar (secretaris)
- Stadsarchitect
Stemgerechtigde externe leden:
- 2 leden van de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk (ABEKO)
- 3 externe experts met kennis van architectuur, stedenbouw en de Kortrijkse context
De BKK komt maandelijks samen om projecten te beoordelen. Leden worden aangesteld voor de duur van een legislatuur.
Meer weten?
Bekijk het statuut en reglement van de Beeldkwaliteitskamer.