Welkom in het Conservatorium!
Deze webpagina is het vertrekpunt voor jouw ontdekkingstocht in ons uitgebreide aanbod voor het schooljaar 2023-2024. De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe studierichtingen en opleidingen bijgekomen. Bovendien kunnen we door onze aanwezigheid in het Muziekcentrum en de samenwerking met onze partners enkele unieke troeven toevoegen aan dit aanbod.
Ons leraren- en administratief team staat ook dit schooljaar weer paraat om de podiumkunstenaars van morgen op te leiden. Dit doen we tijdens onze wekelijkse lessen, maar het Conservatorium biedt aan alle leerlingen ook podiumkansen, mogelijkheden tot het volgen van masterclasses, Dagen Van, lezingen, concerten, voorstellingen … en nog zo veel meer. Volle zalen en veel sfeer, daar gaan we voor! Laat je alvast inspireren door de rijkdom van muziek, woord en dans!
Muziek
Woord
Dans
Aanbod Volwassenen
Veelgestelde vragen
De hoofdschool bevindt zich aan het Conservatoriumplein 1 in Kortrijk. Daarnaast zijn er nog 7 bijkomende afdelingen:
In Kortrijk:
- Aalbeke, Sint-Corneliuskerk, Aalbekeplaats
- Bellegem, OC De Wervel, Processiestraat 6
- Bissegem, Vrije Lagere School Sint-Vincentius, Hendrik Dewildestraat 4
- Heule, vbs Spes Nostra, Schoolstraat 2
Buiten Kortrijk:
- Avelgem, Conservatorium, Kasteelstraat 3
- Gullegem, vbs Gulleboom, Poststraat 20 en Bissegemstraat 22
Er wordt ook lesgegeven in enkele scholen waar de leerlingen ook gewoon onderwijs volgen. De leerlingen van deze scholen worden daar via de betrokken scholen zelf van op de hoogte gebracht.
In het domein muziek bewijs je je basiscompetenties door middel van een niveautest of een getuigschrift dat je eerder DKO volgde. Wie zijn of haar basiscompetenties niet kan aantonen voor een bepaalde graad, kan werken met een toelatingsperiode. Deze leerling vangt op proef de bewuste graad aan op basis van zijn of haar leeftijd. De leerkracht en de directeur beslissen tegen 1 november of de leerling verder kan. In het domein woord sluit je altijd aan bij leeftijdsgenoten.
Leerlingen die via het gemeenschappelijk curriculum te weinig leerwinst boeken, kunnen speciale begeleiding krijgen in onze school. Je kan ook altijd terecht bij zorgcoördinator Isabelle Brys. Het zorgbeleid vind je hier terug.
Leerlingen die (her)ingeschreven zijn voor een muziekopleiding maar geen eigen instrument hebben, kunnen terecht bij de uitleendienst van het Conservatorium. Er is een uitgebreid gamma aan uitleenbare instrumenten: accordeon, altviool, bariton, cello, contrabas, cornet, dwarsfluit, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, klarinet, saxofoon, trombone, trompet, tuba, viool.
Wie aan de voorwaarden voldoet, kan gratis een instrument huren dankzij Youth for Music.
Ja, maar alleen als de beschikbare capaciteit voor de leerlingen die deze optie of dit instrument als eerste optie hebben gekozen, niet overschreden wordt. Die beslissing wordt ten vroegste genomen in de derde week van september.
Afgestudeerde leerlingen die een bewijs van competenties of een beroepskwalificatie behaald hebben, kunnen opnieuw instromen in een andere optie of met een ander instrument. Naarmate de nieuwe opleiding aansluit bij de vorige, kan de leerling zelfs in een hogere graad starten.
Alle opgelegde vakken zijn verplicht. Leerlingen die een vak niet volgen of onvoldoende aanwezig zijn, worden geschrapt voor het volledige pakket.
Leerlingen die niet kunnen komen door ziekte of andere omstandigheden, verwittigen ofwel de hoofdschool, of de afdeling waar ze les volgen. Geef meteen mee voor welke lessen en hoe lang de afwezigheid zal duren. Je kan drie keer per jaar afwezig zijn wegens ziekte of een andere reden zonder een officieel attest. In dat geval volstaat een geschreven (papier of mail) verklaring van een ouder. Vanaf de vierde afwezigheid wegens ziekte is wel een doktersattest nodig. Vierde afwezigheid voor een andere reden? Ook dan is een erkend attest nodig.
Ja, tenzij die zaterdag samenvalt met een wettelijke feestdag.
Het Conservatorium is een erkende onderwijsinstelling van het deeltijds kunstonderwijs. Elke graad komt met een reeks basiscompetenties die de leerling op het einde van die graad moet bereiken.
De evaluatie van de leerlingen gebeurt op twee manieren: permanente evaluatie en toonmomenten. Omdat niet iedereen met dezelfde ambities aan een opleiding begint, bestaan er verschillende evaluatietrajecten.
Tijdens een toonmoment laten leerlingen zien waar ze aan gewerkt hebben. Dit kan zowel voor een klein als een groot publiek, soms apart georganiseerd in school, soms deel uitmakend van een groter (stads)evenement.
Na elk toonmoment krijgen leerlingen feedback waarmee ze aan de slag kunnen in de volgende lessen. Elke leerling neemt deel aan twee toonmomenten per schooljaar.