Klik op de vragen om het antwoord te zien
Centrale loper in fietszones met dubbelrichtingsverkeer
Deze centrale loper past de stad Kortrijk bij heraanleg toe in fietszones met dubbelrichtingsverkeer. Voorbeelden hiervan zijn de Driekerkenstraat in Bissegem en de Rijselsestraat in Kortrijk.
Doel: Rijwegbreedte versmallen en snelheid beperken
De centrale loper is een manier om de rijwegbreedte voor gemotoriseerd verkeer te versmallen. Dit helpt om de maximale snelheid van 30 km/u en het inhaalverbod visueel beter af te dwingen.
Extra veiligheid met ribbelstrook
De extra ribbelstrook zal gemotoriseerd verkeer verder aanzetten om op hun rijvak te blijven en achter fietsers te rijden. Dit verhoogt de veiligheid voor fietsers.
Deze strook heeft geen ‘juridische waarde’ en is niet opgenomen in de wegcode. Het is toegestaan de strook te dwarsen om uit te wijken, private percelen te bereiken, enzovoort.
Water in de kelder na rioleringswerken
Na de uitvoering van rioleringswerken in de straat is het mogelijk dat je geconfronteerd wordt met water in de kelder, een probleem dat je mogelijks niet had vóór de werken.
Verklaring: De oude riool had een drainerende werking
Een vaak voorkomende verklaring is dat de oude, lekke riool vroeger het grondwater afvoerde (drainerende werking) en hierdoor het grondwaterpeil liet dalen tot onder het kelderniveau.
Hierdoor bleven alle kelders, ook die niet voldoende waterdicht zijn, droog. Eigenaars met een onvoldoende waterdichte kelder kregen soms de indruk dat hun kelder waterdicht was. Ten onrechte: er waren geen vochtproblemen omdat het grondwater niet tot het kelderniveau steeg.
Effect van een nieuwe riolering
Wanneer een nieuwe riolering wordt aangelegd, sijpelt er geen grondwater meer in de riolering. Het grondwaterpeil stijgt naar de natuurlijke toestand, vaak boven het kelderniveau. Als de kelder onvoldoende waterdicht is, zal het grondwater via de vloer of muren binnensijpelen. Het grondwaterniveau is bovendien een dynamisch verschijnsel. Het rijst en daalt onder invloed van seizoenen en (extreme) natte of droge perioden.
Via deze link kan je een filmpje bekijken over de oorzaak van vocht in de kelder na rioleringswerken.
Waterdichtheid van de kelder: Een verantwoordelijkheid van elke eigenaar
Elke huiseigenaar moet ervoor zorgen dat zijn kelder waterdicht is. Bij nieuwe woningen is dat meestal het geval, maar bij oudere woningen kan de waterdichtheid een probleem vormen.
Via deze link vind je verschillende manieren om je kelder te controleren om problemen te voorkomen.