In de centrale bibliotheek kan je regelmatig een kleine expo of tentoonstelling vinden. Het aanbod is heel gevarieerd met zowel actuele als tijdloze onderwerpen.
op de planning
tentoonstelling 'inleefreis jongeren naar Palestina'
16-30 september 2024
De provincie West-Vlaanderen ondersteunt de vredesorganisatie Westhoek Vredeshoek, die inleefreizen en zomerkampen organiseert voor jongeren. Naar aanleiding van de inleefreis naar Palestina in 2022 maakten jongeren een fotoreportage met korte teksten van hun beklijvende reis.
expo 'DA'S Kunst'
21 juni - 8 september 2024
De leerlingen van DAS (Design & Arts school Kortrijk) werkten een heel schooljaar aan deze explosieve, kleurrijke expo. Alle werken werden opgedeeld in series, vergezeld van een poëtische noot van leerkracht en huisdichter Johan devos. Tijdens de zomer ontdek je hun verschillende werken verspreid over allerlei locaties in Kortrijk.
In de centrale bib vind je de serie 'kleurrijke stillevens' van de leerlingen Architecturale en Beeldende Kunsten + Beeldende en Audiovisuele Kunsten (2e graad, 1e jaar).
meer info via www.visitkortrijk.be/nl/expo-das-kunst
expo 'Izabela Sitkowska'
1 - 31 augustus 2024
De Poolse kunstenaar Izabela Sitkowsa exposeerde enkele van haar werken in de centrale bibliotheek.
expo 'Leve het stemrecht voor iedereen'
22 maart - 18 april 2024
over de expo
De expo ‘Leve het stemrecht voor iedereen’ vertelt de geschiedenis van de strijd voor het algemeen stemrecht van 1831 tot nu. Zowel de grote strijdmomenten als de verschillende verwezenlijkingen komen erin aan bod, van het cijnskiesrecht tot het stemrecht voor iedereen. Een neutrale, eerlijke kijk op het stemrecht in België. Een must-see voor iedereen.
Je kan de expo ook volgen met een gratis audiogids (via je eigen smartphone en oortjes). Er is ook een gratis meeneemkrantje.
Een organisatie van Linx+ 8-Urencultuur i.s.m. Unie der Zorgelozen.
Thema’s op de expo
- 1830 Het cijnskiesrecht: alle macht aan de 1%
- 1885 De Belgische Werkliedenpartij wordt opgericht
- 1886 28 doden bij stakingen in Wallonië
- 1893 13 doden bij staking voor algemeen stemrecht
- 1893 5 doden in Borgerhout
- 1894 Eerste overwinning: algemeen meervoudig stemrecht
- 1902 11 doden bij nieuwe stakingsgolf
- 1902 De Bloednacht van Leuven
- 1912 Verkiezingen: katholieken houden stand
- 1913 Opnieuw wordt er gestaakt voor algemeen stemrecht
- 1919 Eindelijk algemeen enkelvoudig stemrecht (voor mannen)
- 1921 / 1948 En de vrouwen?
- 2023 Stemrecht vandaag
expo 'Els Verfaillie'
19 februari - 29 maart 2024
over de expo
Een allegaartje van mijn werken laat ik in de bib achter. Er hangt een statige Charles Bradley die ik best een tijd geleden schilderde, maar vind passen bij de muziekafdeling. De vrouw die leest is een schilderij dat ik erg koester. Ook omdat ik nog weet hoe het tot stand kwam. (Mijn lievelingslijn is die gele aan haar kraag.) Met de inspiratie van de topfotografe Mieke Depoorter ging ik zelfzeker te werk. En nu mag het fier hangen op een heel passende plek.
De filmscène is één van mijn vaak voorkomende experimenten: ik zet een film wel eens op pauze als ik helemaal weg ben van een bepaald beeld. Dan maak ik er een schermafdruk van om daarmee aan de slag te gaan. Het grote werk van de man met de grote ogen (en neus) vind ik ook het tonen waard. Mijn beide handen gebruikte ik bij het schilderen en het is gebaseerd op één van de vele prachtige portretten van Stefaan Vanfleteren.
Ten slotte is het de ideale kans om eens mijn boekje van Faas, of althans de prenten, nog eens in de spotlight te zetten. De zachte aquarellen met hier en daar collage nemen kinderen (en groten) mee in het verhaal van twee eenden. De ene gaat als een speer, de ander… durft het gewoonweg niet, dat vliegen.
De werken
- De vrouw die leest [gelijkvloers, expomuur]
naar Mieke Depoorter. - geen titel [gelijkvloers, publiekscomputers]
gebaseerd op een foto van Stefaan Vanfleteren - filmscène [gelijkvloers, striphoek]
- Charles Bradley [benedenverdieping, bij de muziekcollectie]
- Het verhaal van Faas [benedenverdieping, bij de jeugdboeken]
Een beeldend verhaal van 23 prenten om faalangst bij kinderen bespreekbaar te maken. Faas de eend kijkt op naar zijn beste vriend die als een piloot kan vliegen. Maar Faas, die durft dat niet, dat vliegen... Hij is veel te bang. Tot het noodlot roept...
over de maker
Ik heb wel iets van skills in m’n vingers, dat durf ik te zeggen. Maar een kunstenaar zou ik mezelf niet noemen. Ik ben gefascineerd door Sam Dillemans en zijn werk. Hij is voor mij de definitie van een kunstenaar. Als een manische schildert hij maar door, proberend de tijd in te halen. Heeft hij dan toch even vrij, bokst hij al zijn tijdsdruk eruit. Maar zo ben ik dus niet. Ik vind het heerlijk om dit te kunnen, of althans, een deeltje van de waaier die kunst heet.
Het is fijn, hoe het rode kunstdraadje op haar manier door mijn leven woelt. Als ik aan de slag ga, is de mens het onderwerp. Het is wel eens anders, maar dat vloeit minder vlot. De mens in zijn of haar of hun rariteiten, houdingen, bewegingen. Dát heb ik het liefst in de spotlight. Mijn creëren is steeds intuïtief maar nagenoeg nooit een verzinsel.
Als ik niet spontaan aan de slag kan, zijn er fijn genoeg wel steeds specifieke vragen naar probeersels. Zo ontstaat er af en toe een zachte aquarel of een voorzichtig potloodportret. Die staan dan misschien wel haaks op wat er natuurlijk uit mijn penselen zou komen, maar niet op wat ik graag doe.
Zoek me gerust eens op: elsverfaillie.be
expo MAGNOLIA COLLECTIVE
1 juli - 31 augustus 2023
Dit multicultureel collectief van creatieve en ondernemende vrouwen uit Kortrijk neemt deze zomer de exporuimte van de centrale bibliotheek in. Je ontdek er werk van onder meer Marianne Verkest, Analucia Moreno Concha & Monica Villarroel Celsi.
expo LAND IN ZICHT OEGANDA
5 mei - 19 juni 2023
Bibcollega Manon vertrok in mei 2022 voor een tijdje naar Oeganda. Ze ging er als vrijwilliger aan de slag bij het Pallisa Children's Concern Project om er les te geven aan (wees)kinderen die vooral op straat leven. Tijdens haar verblijf nam ze foto's van mens, dier en natuur. Kleurrijke beelden die elk op zich een verhaal vertellen.
expo Cartoons Mensenrechten
14 december 2022 - 5 januari 2023
Deze Cartoonexpo over mensenrechten is een verzameling van veertig internationale cartoons die het thema mensenrechten scherp en eigenzinnig in beeld brengen. De cartoons werden geselecteerd uit de afgelopen edities van de ‘Olense Kartoenale’. Sinds 2009 reiken de organisatoren samen met Amnesty International een speciale prijs uit rond het thema mensenrechten.
Tien jaar mensenrechtencartoons resulteert nu in een intrigerende tentoonstelling met cartoons uit alle hoeken van de wereld. Elke tekenaar illustreert zijn eigen unieke kijk op uiteenlopende mensenrechtenthema’s zoals persvrijheid, gezondheidszorg, wapenhandel, discriminatie en armoede.
Een organisatie van Amnesty International i.s.m. de bibliotheek
expo EMMA
8 jul - 20 aug 2022
De expo Emma bestaat uit een selectie foto's die het creatieproces van het reuzenkind Emma, dochter van Manten en Kalle, in beeld brengen. De Kortrijkse reuzen Manten en Kalle zijn dé symboolfiguren van onze stad. Toch raakten de reuzen de laatste decennia in de vergeethoek. De creatie van een nieuwe reus, in een eigentijdse vorm en verrassend concept, moest zorgen voor de start van een nieuwe mooie reuzentraditie. Voor de uitvoering viel de keuze op Bolwerk. Bolwerk presenteert zichzelf onder meer als een creatieplek voor interventies in de publieke ruimte. De organisatie heeft aandacht voor duurzaamheid, ambacht, technische kunde, ondernemerszin en participatie. De opdracht betrof de creatie van één stadsreus die moest aansluiten bij de bestaande traditie, maar met nieuwe elementen en een hedendaagse vormgeving. Letterzetters Jonas Bruyneel en Thomas Jacques werkten samen met het lettercollectief aan een nieuw verhaal (www.kortrijk.be/reuzen ). De laatste episode bevatte een verrassende aankondiging : Manten en Kalle krijgen een dochter, die op 20 mei 2018 haar eerste stapjes in de wereld zou zetten. De naam is Emma. Bolwerk bedacht een creatief en dynamisch ontwerp dat gebruik maakt van uitgekiende technieken en besturingssystemen. Emma is echter geen kil stuk technologie. Er is gewerkt aan een warm menselijk uitzicht, met een aardig smoeltje en natuurlijke vlassen haren. De kledij werd op maat gemaakt door een textielartieste bij Bolwerk. Op Sinksen 2018 vond de feestelijke babyborrel plaats met muziek, dans en doopsuiker. Het geboortelied is gecomponeerd door Jonas Bruyneel.
Jacky Bostoen(Kortrijk 1963) is een professionele fotograaf die naast studiowerk graag op zoek gaat naar bijzondere plekken waar licht en schaduw unieke momenten creëren. Hij volgde het creatieproces van Emma en probeerde het artistieke, technische en menselijke aspect in beeld te brengen.
expo SALUTKORTRIJK!
12 mei - 4 juni 2022
Sylvie DeLeu, geboren in Kortrijk in 1950, studeerde fotografie in Frankrijk en Nederland en was als reporter actief in de vier windstreken. In de jaren ’70 en ’80 nam Sylvie DeLeu foto’s van mensen uit Kortrijk, in hun eigen decor, hun winkel, hun café, met attributen, in werkkledij of uniform. Deze mensen, meestal middenstanders, tonen een herkenbaar gevoel van eigenwaarde. Aangesproken in hun zelfrespect, geven ze blijk van wederzijdse sympathie. Met de tijd heeft de reeks SalutKortrijk! een documentaire waarde gekregen als getuigenis van een geleidelijk verdwijnend of reeds verdwenen stukje stadsleven.
expo HET UITZICHT DER DINGEN
4 maa - 15 apr 2022
Om de honderdvijftigste geboortedag van Stijn Streuvels (1871-1969) luister bij te zetten, bundelden jonge woordkunstenaars en illustratoren uit de ruime regio rond Kortrijk de krachten in Het uitzicht der dingen. Dat literaire project mondde uit in een publicatie en deze reizende expositie. In deze tentoonstelling krijg je het werk te zien van de acht illustratoren. Zij lieten zich inspireren door Stijn Streuvels, Het Lijsternest en het jonge schrijftalent uit het project. Hun beelden brengen de wereld van Streuvels naar een hedendaagse context. Deze expo bevat illustraties van Larissa Viaene, Willem Moreel, Shanna Coppens, Xavier Truant, Flore Deman, Toon Delanote, Lara Jakoba Breine en Klaas De Baere. Tijdens 2022 reist deze expo doorheen verschillende bibliotheken, waar je de bundel ook telkens kan kopen aan het onthaal. Zo kunnen de teksten de beelden kracht bijzetten. Na Kortrijk zal deze tentoonstelling Bibliotheek Harelbeke opfleuren.
expo MAAKBIB - werkjaar 2021
9 - 28 feb 2022
Het project Maakbib Kortrijk bestaat 2 jaar. Dat vraagt om een toonmoment! Daarom organiseert de Centrale Bibliotheek Kortrijk een expo die het tweede werkjaar van het project belicht. In de Kortrijkse #Maakbib brengen we laagdrempelige STEM-sessies voor alle leeftijden rond topics als: 3D printen en ontwerpen, leren solderen, knutselen met hout, crafting, leren programmeren, re- en upcycling, gaming, elektronica, enz... De interactieve mini-expo staat van 9 tot en met 19 februari 2022 in de expo-hoek van de bibliotheek. We tonen je er de creaties, resultaten en foto's van de 'Biblabo' workshops van 2021. Verwacht je ook aan info en demo's over 3D printen, solderen, recycling en allerlei maakgereedschap … Ook al zo benieuwd? Breng de bibliotheek dan binnenkort ook een bezoekje!
expo TOTEMS
4 - 13 jan 2022
vzw A'kzie i.s.m. Kris Van Den Berghe
Kunstenaar Kris Van Den Berghe ging aan de slag met enkele bezoekers van A’kzie. Kwetsbare mensen die dagdagelijks te maken hebben met armoede en sociale uitsluiting. Voor wie kunst en het bezig zijn met kunst tot dan toe eerder onbekend was. Samen creëerden ze een uniek kunstwerk dat bestaat uit drie totems. De rode draad in hun verhaal is participatie aan de samenleving, vertaald in een spel van vormen, kleuren en woorden. De eerste totem heeft een sobere vorm. De scherpe randen en ruwe vormen symboliseren de gevoelens van de deelnemers. De tweede totem is vrolijker en zachter. Het kleurrijke van de deelnemers wordt weerspiegeld. Bij de derde totem ligt de focus op woord. Het universele van woord en taal vinden we hier terug. Je vindt er sporen van gevoelens en gedachten in hun moeder/gevoelstaal. Het resultaat van dit participatief kunstwerk kan je van af 4 januari bekijken in de centrale bibliotheek. Dit project kreeg vorm in kader van de Wereldverzetdag tegen armoede en sociale uitsluiting 2021.
expo HALLO MICRO
15 - 29 feb 2020
In de exporuimte van de bibliotheek hangen bijzonder portretten, gemaakt door GrietGriet. Deze portretten horen bij het podcast project Hallo Micro van FMDO waarbij een 15-tal deelnemers In 4 workshops een persoonlijk verhaal uitwerkten, begeleid door de experten van Relaas, Radio 1 en een groep vrijwillige coaches. Ben je benieuwd naar de verhalen van Odis, Evgenia, Aissatou, Ruhksana, Imane, Mulume en Karolina? Hou je van verhalen? Laat je dan verrassen door de verhalen van Hallo micro, een podcast met persoonlijke verhalen uit een superdivers Vlaanderen en Brussel. Luisteren kan ook via een podcastapp, Spotify of via www.fmdo.be/hallomicro. Op 22 februari zijn er zijn twee vertelmomenten in de Oranje Zaal van de bibliotheek met Karolina en Mulume. Start om 10.30 u. i.s.m. fmdo
expo ON THE GO
3 jun - 30 aug 2020
tekeningen & schilderijen Ilke t'Joen
Hi, Ik ben Ilke. Ik teken heel wat af. Dagelijks om juist te zijn. Dit meestal in gekregen boekjes. Wat ik teken? Ik steek niks graag in een vakje, Dus ook niet mijn werk.. Ik teken ahw zielen. Zieltjes onderweg..op reis zoals eenieder voortdurend doet. Zij het hier op aarde. Zij het op een andere planeet. Zij het in de Kosmos. Ik teken ook omgevingen waarin die energieen zich bevinden. Al dan niet concreet of herkenbaar. Eigenlijk, om eerlijk te zijn, teken ik ook veel body's vd zieltjes. Bv herkenbaar als planten, dieren, mensen of andere. Wanneer ik schilder in acryl vertrek ik soms van een foto of van een tekening of van..mezelf. Ik liet me inspireren door mn verleden maar nu wil ik meer mn muze vinden in het heden of de toekomst. Daardoor zal ik waarschijnlijk ander werk toveren. Zelf ben ik ook benieuwd daarnaar.. Ik hoop dat men gewoon kan genieten van mn werk en positieve bevindingen kan ervaren en delen.. Just enjoy it! Grtjs, Ilke.
expo VILA BETOVIA
31 aug - 30 sept 2020
Adelbert (° Kortrijk, 1963), kunstenaar en nachtburgemeester, is een rasechte Kortrijkzaan, geboren en getogen in Kortrijk. “Vila Betóvia” is het eerste groot werk in “urbanistische fantastiek”, een techniek die Adelbert al in zijn schooltijd bedacht, waarbij hij gekende portretten en/of gekende kunstwerken laat versmelten met fictieve stratenplannen. “Vila Betóvia” is de voorbode van een hele reeks werken (schilderijen en andere) in voornoemde techniek. Dit werk sluit aan bij de themastand ter gelegenheid van het 250ste geboortejaar van Ludwig van Beethoven. “Vila Betóvia” (Adelbert ©MMXV, 170x170cm, acryl op zeildoek)
expo K-TOTEM
15 okt - 15 nov 2020
Ken je de K-TOTEM ? Deze sculptuur kreeg al 11 keer een nieuwe bekleding door een regionale grafisch vormgever of illustrator. Ontdek hun ontwerpen in de bibliotheek en ga er zelf aan de slag met je mini K-TOTEM! deze expo is onderdeel van WONDER – Kortrijk Creativity Festival dat loopt van 15.10 – 15.11.20 - Verwonderen is opnieuw toegelaten: creatief Kortrijk slaat terug met het gloednieuwe stadsfestival WONDER. Een verrassende reis langs creativiteit, design, muziek voor jong en oud. Creativiteit, optimisme, design en verwondering staan een maand lang centraal in dit parcours dat langs verschillende plekken in de stad loopt en inwoners en bezoekers op een coronaproof manier wil inspireren.
expo WEERKLANK 21.03
21 nov - 18 dec 2020
Weerklank 21.03 is een installatie van het tweekoppig collectief BramTerryn | ThomasJacques. Het is een echo van Installatieportret #01 Pol. dat oorspronkelijk tentoongesteld ging worden op Memento Woordfestival in maart 2020. Het installatieportret zou een multimediaal portret worden van de Kortrijkse muzikant Pol Isaac waarin gesproken woord en beeld samenkomen. Een portret als een echo van de mens. Door het oorspronkelijk concept te deconstrueren biedt ‘weerklank 21.03’ een blik op wat de installatie geweest zou zijn. deze expo maakt deel uit van Het Memento Woordfestival Kortrijk 2020 - Echo's
expo 'Weerklank 21.03'
expo 'BOEKENAMBASSADEURS'
2-15 maart 2020
Het project Boekenambassadeurs van FMDO vzw verenigde mensen met diverse achtergronden die houden van lezen en gepassioneerd zijn door verhalen. Per deelnemer zochten ze een boek uit om te lezen en daarmee gingen ze creatief aan de slag. Ze vulden het verhaal uit het boek aan met persoonlijke anekdotes, een diverse blik of verwerkten het verhaal in een krant, animatiefilmpje, foto of storyboard. Zo hopen ze mensen te prikkelen om deze boeken te lezen! #Grietgriet maakte eigenzinnige portretten van deze ambassadeurs. Hun gezicht is gemaakt uit een pagina van het boek die zij voor dit project lazen.
expo WEERKLANK 21.03
21 nov - 17 dec 2020
Een installatie van het tweekoppig collectief BramTerryn | ThomasJacques.
Het is een echo van Installatieportret #01 Pol. dat oorspronkelijk tentoongesteld ging worden op Memento Woordfestival in maart 2020. Het installatieportret zou een multimediaal portret worden van de Kortrijkse muzikant Pol Isaac waarin gesproken woord en beeld samenkomen. Een portret als een echo van de mens. Door het oorspronkelijk concept te deconstrueren biedt weerklank 21.03 een blik op wat de installatie geweest zou zijn.
expo 'OVERSTRUIKELBLOKKEN'
3 dec 2018 - 30 jan 2019
Iedereen botst wel eens op een struikelblok. Met de rolstoel stranden voor een trap, de zoveelste sollicitatiebrief gestuurd zonder respons, een 'njet' om een opleiding te volgen omdat je Nederlands niet goed genoeg is. Deze expo toont 15 beelden van alerte mensen die struikelblokken vastlegden op de gevoelige plaat. Een mix van grappige maar ook pijnlijke situaties en obstakels. Deze tentoonstelling kadert binnen de ‘internationale dag van personen met een beperking’ (3/12) Opening expo op maandag 3 december om 18 uur met welkomstwoord van schepen De Coene en aansluitend receptie. Een initiatief van Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap Kortrijk (SAPH) i.s.m. met de openbare bibliotheek van Kortrijk
expo XAVIER TRUANT - MEMENTO19
1 ma - 15 apr 2019
Tijdens het festival kaapt illustrator Xavier Truant de bibliotheek van Kortrijk met zijn illustraties. Xavier Truant woont in Kortrijk, hij begon zijn carrière bij Uitgeverij De Eenhoorn met een reeks jeugdboeken rond de figuren ‘Kat’ en ‘Mus’. Ondertussen tekent hij in zijn typische heldere en strakke stijl onder meer voor Knack, Humo en de Morgen. Daarnaast vinden ook verschillende grafische bureaus en culturele organisaties de weg naar zijn tekentafel. In 2018 rolde zijn eerste graphic novel ‘Lancelot’ van de pers. Eveneens uitgegeven bij de Eenhoorn. In de expo zijn ook beelden te zien van een futuristische bibliotheek. Xavier Truant ontwierp ze voor een intern magazine van de bibliotheek over hoe een bibliotheek voor Kortrijk er in de toekomst kan uitzien. De werken zijn uniek en werden nooit eerder voorgesteld aan een groter publiek. Aan de etalage van de bib zie je een raamaffiche van zijn hand ter gelegenheid van de Jeugdboekenmaand. van 1 maart 2019 t.e.m. 15 april 2019 tijdens de openingsuren van de bib
expo SIN CITY
18 mei - 8 juni 2019
Academie Kortrijk 1e tem 6e Middelbare graad, olv Jan Dheedene Frank Miller’s wereldberoemde comic novel ‘Sin City’ prikkelt de verbeelding. De leerlingen van de Middelbare graad Academie Kortrijk kozen een fragment en schilderden ze heel groot met acrylverf op karton. De resultaten zijn explosieve cocktails van Kleur, Clair-obsur en Dynamiek.
expo ALCATRAZ IN DE BIB
10 jun - 21 aug 2019
Sinds 2013 slaat het jaarlijkse hardrock-en metalcircus Alcatraz de tenten op in Kortrijk. Van 9 tot 11 augustus worden in Kortrijk ruim 25.000 metalfans verwacht op de Lange Munte-site, om zich te vergapen aan acts als Saxon, Opeth, Thin Lizzy, Soulfly, Amen Ra en vele andere. De bibliotheek heeft het lange haren-genre altijd een warm hart toegedragen, en deze zomer zetten we Alcatraz, heavy-metal en hardrock extra in de kijker. Op onze themastand Alcatraz vind je het werk van een groot deel van de bands die dit jaar naar Kortrijk afzakken. Tegen de wand op de muziekafdeling hebben we een mini-expo met klassieke hardrock/metal LP’s, boeken, dvd’s en cd’s opgezet. Kom langs, kom het bekijken, kom het ontlenen, zodat je volledig voorbereid de (on)heilige Alcatraz-weiden kan betreden.
expo GULDEN PAND
30 okt - 4 dec 2019
De stedelijke adviesraad Bouwkundig Erfgoed (ABEKO) reikt ook dit jaar de prijs bouwkundig erfgoed 'Gulden Pand' uit met de steun van PxL. Fotocollectief Kortrijk en stad Kortrijk. Met de prijs wil ABEKO eigenaars erkennen die het architecturaal patrimonium in stand houden en herstellen. Het uitgangspunt is het respect voor, het herstel van of de versterking van de erfgoedkenmerken en erfgoedelementen van het pand. Tot 8 september konden projecten ingediend worden. PxL.Fotocollectief maakte van de vijf genomineerde projecten een fotoreportage. Van 26 oktober tot eind november kan u de genomineerde projecten ontdekken op de tentoonstelling in de centrale bibliotheek Tussen 26 oktober en eind november kan iedereen een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs Gulden Pand krijgt een geldprijs van 750 euro en een professionele fotoreportage van het pand. Het prijzengeld wordt geschonken door de Lions Club Kortrijk. Daarnaast is er ook de prijs van de vakjury Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de 5 genomineerde projecten en roept het Gulden Pand uit. De winnaar van de prijs van de vakjury krijgt eeuwige roem, een geëmailleerd gevelschildje “Gulden Pand”, een geldprijs van 1.500 euro en een professionele fotoreportage van het pand. De uitreiking van beide prijzen, de publieksprijs en de officiële prijs, vindt plaats op zondag 1 december om 11 uur in boekenhuis Theoria.
expo 11.11.11 RAQQA
21 okt - 19 nov 2019
In het kader van 11.11.11 campagne 2019 trok Tim Dirven naar Raqqa in Syrië. Hij bezocht er partnerorganisatie Totol, een voorbeeld van een straffe changemaker. In de verwoeste Syrische stad Raqqa geeft ze nieuwe kansen aan de Syrische bevolking. Dag in dag uit maken de bezielers van Totol het verschil voor de mensen die nog in de stad leven. De mooiste beelden werden gebundeld in deze fototentoonstelling 'Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont'.
expo BLOEDTEST
9 okt - 15 nov 2019
Hoe zal onze samenleving er in de toekomst uitzien? Wordt die steeds gezonder, perfecter, zelfs zonder schoonheidsfoutjes? Door de medische vooruitgang lijkt dit niet langer een utopie. Steeds meer ziektes worden behandelbaar, genen kunnen worden aangepast, alles lijkt controleerbaar. Bloedtest is een sociaal-artistiek project van vzw Wit.h, het Museum Dr. Guislain, Vormingplus MZW en vele andere partners. Het is ontstaan n.a.v. de maatschappelijke impact van medische innovaties zoals de NIPT-test. Om het debat aan te zwengelen, reist een mobiele expo (op een cargofiets) dit najaar door West-Vlaanderen. Van woensdag 9 tot en met zaterdag 19 oktober houdt de expo halt in de bibliotheek van Kortrijk. Op woensdag 9 oktober zie je de BloedtestFiets in de bib en is er interactie mogelijk met het publiek. Gratis tijdens de openingsuren. Meer van dat? • Tot 20 oktober kan je nog terecht in het Museum Dr. Guislain voor de Bloedtest-tentoonstelling. • Verhalenmaakster Jasmien Aernout (Braakbal) praatte met mensen die ooit voor de keuze werden gesteld na een positieve NIP-test. Het resultaat is de podcast TRILLINGEN. • Op zaterdag 30 november is er de BloedtestFiets(tocht) over de ‘Meridiaan van de Trisomie’.
expo 'BELAND'
15 februari - 7 maart 2018
Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. In deze expo kon je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in de bibliotheek van Kortrijk.
Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers. BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.
BE.LAND is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid. Meer informatie vind je op vluchtelingenwerk.be.
expo 'BIJEN'
12 - 31 maart 2018
In Vlaanderen zijn er nog bijna 350 wilde bijensoorten die planten bestuiven, daarbij horen ook honingbijen, hommels en solitaire bijen. Wie wilde bijen aan het werk wil zien, moet voldoende nectarbronnen in zijn tuin voorzien en de bijen helpen te overleven. In je tuin of op je balkon kan je heel wat acties ondernemen voor wilde bijen.
Bijen hebben het moeilijk, dat is bekend. Deze expo vertelt wat jij kan doen om bijen te helpen op je balkon, in je tuin, straat, wijk, ...
Deze kleine expo van de Vlaamse Overheid schetste de problemen van de bij en de mogelijke oplossingen. Tal van goede praktijkvoorbeelden kunnen je inspireren.
expo REUMANET vzw NIET UITSTELLEN, JE ARTS BELLEN
7 - 15 september 2018
Ken jij de eerste symptomen van reuma? Reumatische aandoeningen komen op alle leeftijden voor en treffen 1 op 3 Belgen. Een tijdige diagnose kan blijvende schade vermijden. Blijf dus niet met je klachten lopen, contacteer op tijd een arts. ReumaNet, het Vlaams overlegplatform van reumapatiëntenverenigingen, organiseert samen met de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR) en de Belgische gezondheidswerkers in de Reumatologie (BeHPR) een rondreizende, informatieve tentoonstelling rond tijdige diagnose bij reumatische aandoeningen. Van 7 september tot en met 15 september strijkt deze informatieve opstelling neer in de openbare bibliotheek van Kortrijk. Opening expo op vrijdag 7 september om 19u in aanwezigheid van de burgemeester. Iedereen is welkom. contactmomenten met lotgenoten op zaterdag 8 september van 13 - 16 u. dinsdag 11 september van 14 - 17 u. donderdag 13 september van 10 - 12 u.
expo 50 JAAR MUZIEK IN DE BIB
5 - 20 oktober 2018
Op 6 oktober 2018 zal het exact een halve eeuw geleden zijn dat de muziekafdeling van de Kortrijkse Bibliotheek (in de volksmond de discotheek) haar deuren opende. Vijftig jaar later tellen we al een kleine 7 miljoen uitleningen en hebben we muziekdragers in de vorm van elpees, VHS-videobanden, muziekcassetten, CD-rom’s en cd’s zien passeren. In deze overzichtsexpo staat de geschiedenis en de collectie in de kijker aan de hand van historische documenten, iconische elpees en leuke weetjes. Zin in meer? Artiest en popkenner Rudolf Hecke draait op vrijdagavond 5 oktober platen uit de sixties en geeft er uitleg bij. Dezelfde avond is er een masterclass samplen met de lokale JTOTHEC. Op zaterdag 6 oktober houden we opendeurdag in de muziekmagazijnen en worden verzoeknummers gedraaid. Heb jij ook een favoriete song met een 'verhaal'? Stuur je verzoek dan voor 15 september door naar www.kortrijk.be/bibliotheek/50jaarmuziek de expo is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek
expo ALLEMAAL MENSEN ONDERWEG NAAR BETER
9 - 29 nov 2018
Er zijn wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen migreren omwille van armoede, klimaatverandering, toenemende ongelijkheid,… 11.11.11 ijvert dit najaar voor een rechtvaardig migratiebeleid dat de grondoorzaken van migratie aanpakt, maar ook veilige en legale migratieroutes aanbiedt. Een beleid dat niet vervalt in een wij-zij-verhaal, een beleid dat verbindt. Met portretten van vluchtelingen krijgen we inkijk in hun verhaal. Allemaal mensen onderweg naar beter, ook naar Kortrijk. de expo is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek
expo 'OVERSTRUIKELBLOKKEN'
3 dec 2018 - 30 jan 2019
Iedereen botst wel eens op een struikelblok. Met de rolstoel stranden voor een trap, de zoveelste sollicitatiebrief gestuurd zonder respons, een 'njet' om een opleiding te volgen omdat je Nederlands niet goed genoeg is. Deze expo toont 15 beelden van alerte mensen die struikelblokken vastlegden op de gevoelige plaat. Een mix van grappige maar ook pijnlijke situaties en obstakels. Deze tentoonstelling kadert binnen de ‘internationale dag van personen met een beperking’ (3/12) Opening expo op maandag 3 december om 18 uur met welkomstwoord van schepen De Coene en aansluitend receptie. Een initiatief van Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap Kortrijk (SAPH) i.s.m. met de openbare bibliotheek van Kortrijk
expo 'JEROEN DEMOLIE'
5 - 30 september 2016
Heulenaar Jeroen Demolie is sinds 2014 actief bezig met zijn tekentalent en de vertoonde werken gaven een mooi overzichtsbeeld van zijn evolutie de voorbije twee jaar.
"Ik ben beginnen tekenen door mijn vader. Ik was op een middag thuis aan het tekenen samen met de kinderen toen mijn vader binnenkwam. Hij keek naar mijn schetsen, vond ze mooi en spoorde me aan om daar 'iets' mee te doen. Mijn vader maakt zelf beelden en hield in 2014 een eigen tentoonstelling. Toen ik voorstelde om mee te doen, is alles begonnen. Ik heb nooit tekenacademie gevolgd of zo, het is dus volledig zelfstudie, YouTube colleges volgen en gewoon uitproberen. Mijn tekeningen zijn meestal potloodtekeningen. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is de blik. Die zegt heel veel of kan heel veel zeggen over iemand. Ik ondervond al dat dit een steeds terugkerend iets is in mijn werken. heb ondervonden dat dit iets is die altijd terugkomt. Het moeilijkste vind ik om een naam te geven aan een bepaald werk. Ooit gaf ik op een tentoonstelling elke bezoeker de kans om mijn werken te benoemen. Ik liet hen opschrijven wat het eerste was dat bij hen opkwam toen ze een bepaald werk zagen. Deze werkwijze had echt een onverwacht tof resultaat. De ene zag in een bepaalde tekening bijvoorbeeld 'Jezus', een ander schreef 'Woodstock' op en nog iemand anders dacht aan 'maffioso'. Of waar de ene een 'visser' zag, dacht een ander aan 'een in gedachten verzonken oude man’. Zo zie je maar dat mensen elk op een verschillende manier naar kunst kijken."
expo 'LETTERGREEP'
26 november - 31 december 2016
Sinds 14 november 2016 werkte de bib samen met de Brugse kunsteducatieve organisatie De Batterie en de OKAN-school Drie Hofsteden het project ‘Lettergreep’ uit. Hierdoor krijgen OKAN-jongeren via beelden grip op een stukje zelfgekozen poëzie of proza en leren ze technieken kennen waarmee ze een illustratie kunnen maken.‘Lettergreep’ is aan haar tweede editie toe. Vorig jaar werd het project voor het eerst gedaan in Oostende, Brugge en Gent. Dit jaar waren Roeselare en nu dus ook Kortrijk aan de beurt.
In de centrale bib gingen leerlingen uit OKAN Drie Hofsteden op zoek naar een stukje zelfgekozen poëzie en proza. Onder begeleiding van De Batterie en illustrator Klaas Verplancke leerden ze bij de woorden een zelf mooie illustratie te maken. Ze kwamen zo met nieuwe technieken in contact: Lino, zeefdruk en Letterpress en leerden niet alleen de bibliotheek kennen maar kregen ze via het beeld ook op een creatieve manier voeling met de Nederlandse taal en met vormen van woordkunst, poëzie of proza. Vaak wonen deze jongeren nog niet lang in België en kozen ze heel uitgesproken teksten over de gevoelens die daarmee gepaard gaan.
expo '#FREDDiVERS'
24 september - 22 oktober 2016
In februari 2016 begon vrijwilliger Freddy Vermoere verhalen te verzamelen bij diverse bezoekers van de Kortrijkse (buurt)bibliotheken. Ondertussen zijn al 35 ‘uitverkorenen’ aan het woord geweest. Hun gezicht en verhaal verscheen eerder al op onze blog onder de naam #FREDDiVERS. Nu maken we de stap van de virtuele wereld naar de échte wereld met een overzichtstentoonstelling van alle interviews en geïnterviewden.
meer info volgt