⛵ We reizen en zeilen de wereld rond. Met een kompas ter hand of een blik op de sterren doorkruisen we continenten en oceanen. Toch raken we soms het noorden kwijt. Al reizen we ons hele leven lang, toch kunnen we nooit alle landen en culturen op deze grote wereldbol beleven.
Daarom brengen we met Land In Zicht jaarlijks een specifiek land met bijhorende cultuur naar de bib. Ontdek en beleef de verschillende facetten van het land of de streek die we uitlichten: taal, muziek en literatuur. Ook op het vlak van politiek, geschiedenis en geografie verwerven we zo een klein beetje meer landinzicht. Met themastanden, lezingen, tentoonstellingen, workshops en meertalige voorleesuurtjes brengen we de hele wereld naar Kortrijk.
We brengen mensen dichter bij elkaar en maken deze grote wereld terug een beetje kleiner.
Onze tweede stop: Marokko!
Na de eerste geslaagde reis naar Oeganda zeilen we verder naar de volgende haven. We blijven in Afrika en zetten koers naar Marokko.
De Straat van Gibraltar oversteken en we zijn er. Marokko: naaste buur of verre vriend, maar voor velen ook een onbereisd land en onbetreden pad. Tijd om nader kennis te maken.
Marokko, Noord-Afrika, 710.000km, 37 miljoen inwoners ... We kunnen hier ook nog poëtische portretten brengen, de geografie in kaart zetten, de cultuurgeschiedenis op wikipediaanse manier weergeven enz., maar dat doen we niet. Daarvoor kan je onze bibcollectie uitvlooien, onze themastanden leeghalen, je verdiepen in de literatuur en je zodoende de Marokkaanse wereld inlezen.
Met Land in Zicht proberen we vooral nader kennis te maken met elkaar, via lezingen, meertalige voorleesuurtjes, workshops en dialoogtafels.
Help je mee verhalen op te sporen?
Marokkaanse mozaïek
Elke Kortrijkzaan bouwt mee aan de dynamische Kortrijkse identiteit, als een mozaïek waarin elk steentje bijdraagt tot het kleurrijke geheel. Al 60 jaar voeden ook mensen afkomstig uit Marokko het Kortrijkse mozaïek met boeiende verhalen.
Wij gaan samen op zoek naar die verhalen om ze in beeld, geluid of op papier vast te leggen en te bewaren. Anekdotes, herinneringen van buren of vrienden of de eerste ontmoetingen met Marokkaanse werknemers of collega's …
Help je mee verhalen op te sporen om vast te leggen voor toekomstige generaties?
Ken je migratieverhalen die niet mogen vergeten worden? Van mensen die al langer in Kortrijk wonen en die mee een puzzelstuk willen leggen in de (familie)kronieken? Of van werkgevers die eertijds als eersten Marokkaanse mensen in dienst namen? Heb je zelf foto's of documenten die een mooi steentje kunnen vormen in het Kortrijkse mozaïek?
Vul het online formulier in en we nemen contact met je op.
De interviews worden in de loop van de maand februari 2025 afgenomen door de laatstejaarsstudenten Communicatie van Guldensporencollege Kaai, in samenwerking met Quindo vzw.
Geplande activiteiten
Soek (cultuurmarkt)
Een soek is een Arabische benaming voor een markt in open lucht. Op deze cultuurmarkt leer je de smaken, geuren en producten van Marokko kennen.
Wist je dat Kortrijk sedert 2023 een stedenband heeft met Chefchaouen, een stad in het noorden van Marokko? Onze steden zetten samen in op klimaat en organiseren uitwisselingen met studenten en kwetsbare jongeren. Tijdens de soek kom je alles te weten over het mondiale beleid van onze stad en over onze bijzondere band met Marokko.
met medewerking van vzw Noor Kortrijk en de Mondiale Raad Kortrijk
Lezing 'Het is maar tijdelijk' door Abdellah Benotmane
De Marokkaanse gemeenschap vormt al jaren de grootste ‘buitenlandse' bevolkingsgroep in Kortrijk. Ze kwamen naar hier om te werken en een beter leven op te bouwen. Ruim 60 jaar maken de Marokkaanse Kortrijkzanen onlosmakelijk deel uit van de Kortrijkse historie. Hun bijzondere levensverhalen willen we verzamelen en bewaren voor de toekomst.
Om een kader te schetsen, drempels te overwinnen en onze oproep naar verhalen een duwtje in de rug te geven willen we eerst Abdellah Benotmane aan het woord laten. Hij schreef in 2014 de thesis: 'Het is maar tijdelijk. Een geschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in Kortrijk'.
Taaldraad Darija - Nederlands
Tijdens dit meertalig interactief voorleesuurtje leer je de prachtige taal kennen die in Marokko het meest gesproken wordt: het Darija of het Marokkaans-Arabisch. Daarna is er een leuke hennaworkshop en kan je lekkere Marokkaanse thee proeven. Iedereen is welkom: jong en oud(er)!
Taaldraad Tarifiyt - Nederlands
Tijdens dit meertalig voorleesuurtje komt Imane Karroumi, lid van ons Letterzettercollectief, voorlezen in het Riffijns-Tamazight (het Berbers uit Marokko). Iedereen is welkom: jong en oud(er)! Imane brengt Riffijns in al zijn dimensies. Met veel enthousiasme stelt ze haar kleinschalige studie voor rond Riffijnse tattootradities en juweelcreaties. Ze brengt haar antieke fibulae (doekspelden) en boeken mee ter illustratie.
Dialoogtafel 'Jongeren en identiteit in een multireligieuze samenleving'
Wat verstaan we onder identiteit? Spelen erfgoed en cultuur een rol in de identiteitsbeleving van jongeren? Zijn de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse Kortrijkzanen nog gekend? En kunnen ze een brug vormen tussen het verleden en de toekomst? Het tafelgesprek biedt een platform om reflecties en verhalen te delen en om te verkennen hoe intergenerationele ervaringen de identiteit van jongeren in een multireligieuze en seculiere samenleving kunnen beïnvloeden.
Drie bevlogen sprekers nemen plaats aan tafel. Het thema is gekozen omdat de jongeren van vandaag de toekomst vormen voor de samenleving van morgen.
Deze dialoogtafel kadert in de derde fase van het Hilāl-project (KADOC): een driejarig cultureel erfgoedproject dat zich richt op het vaak onderbelichte moskee-erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
Moderator: Kautar Oulad El Haj
Panel: Abdellah Benotmane, Sabrine Yaghi, Israe Aiach
Externe activiteiten
Ecopolis: keynotes door Amir Bachrouri, Sabrine Ingabire en Chris Keulemans
zaterdag 28 september 2024 - 15 uur
Mondiaal café met Ish Ait Hamou: verhalen die verbinden
zaterdag 26 oktober 2024 - 10.30 uur- De Stroate
De Kortrijkse Letterzetter Myriem El-Kaddouri gaat in gesprek met Ish Ait Hamou. Hoe kunnen we verbinding en verbondenheid tot stand brengen? Welke verhalen verbinden ons, over culturen heen?
Extra's
- Triq Slama Mohamed
- Khalid Mourigh: 'eerste generatie Marokkanen in Amersfoort' (YouTube)
- Vamos Vacaturos is een project van Provincie West Vlaanderen. Ontdek de verhalen van de eerste gastarbeiders en respectievelijke werkgevers in Vlaanderen (YouTube).
- themalijst 'Maghreb, muziek en film'
- themalijst 'Op reis naar de Maghreb'