Strikte regels voor bewakingscamera's

Meer en meer mensen kiezen voor een bewakingscamera als preventief middel tegen inbraak, diefstal of vandalisme. De videobeelden kunnen bovendien ook dienen om feiten achteraf vast te stellen en te bewijzen. Kies jij ook voor een bewakingscamera, weet dan dat er strikte regels gelden.

Plaatsing

Iedereen mag zijn/haar woning beveiligen door middel van camera’s om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen. Ook overlast kan zo aangepakt worden.

Camera’s mogen geplaatst worden op je woning. Let wel: je mag enkel je woning filmen. De straat, het openbaar domein of de tuin van je buurman vallen daar niet onder. Dit is zelfs een schending van de wet op de privacy (GDPR). De beelden mogen met andere woorden enkel het strikte minimum in beeld brengen. Door het strikte minimum te respecteren is er geen advies vereist van het stadsbestuur.

Signalisatie

Je moet de bezoekers van je woning inlichten dat je gebruik maakt van camera’s. Dat doe je aan de hand van een vooropgesteld pictogram. Dat pictogram plaats je ofwel  op een aluminium plaat van 1,5 mm dikte of op een geplastificeerde sticker. Dit moet  bovendien in het zicht hangen en duidelijk de gevraagde gegevens vermelden: naam, adres, telefoon, verantwoordelijke gegevensbescherming....

Registratie

Bewakingscamera’s moeten altijd geregistreerd worden bij de politiediensten. Dat kan enkel elektronisch via www.politie.be en moet gebeuren vóór ingebruikname. Kijk deze registratie trouwens jaarlijks na zodat je eventuele wijzigingen kan doorgeven.

Gebruik van beelden

Als eigenaar van de camera mag je de beelden in real time bekijken om onmiddellijk  te kunnen ingrijpen bij een misdrijf of overlast. Het opnemen van beelden is alleen toegestaan om bewijzen te verzamelen. De opgenomen beelden mag je maximum een maand bewaren, tenzij ze dienen als bewijslast van een misdrijf. Verspreid ook zeker niet zomaar beelden op sociale media. Dat is in strijd met de wet op de privacy. Als eigenaar moet je de beelden ten slotte altijd kosteloos vertonen aan politie als die daarom vraagt.

Deze regelgeving is niet van tel als de camera enkel beelden opneemt binnenin de woning  die uitsluitend dienen voor huishoudelijk gebruik.

Voor bijkomende info kan je terecht bij de politie via 1701@pzvlas.be.