Met Kortrijk willen we meer en meer evolueren naar een data gestuurde organisatie. We zetten in op het optimaal ter beschikking stellen van de data waarover we beschikken. Dit als antwoord op ad hoc vragen maar ook onder de vorm van diverse dashboards.
In 2018 werd in Kortrijk het 'Open Data Charter Smart Flanders' ondertekend.
In dit charter worden 20 principes uitgesproken die erop gericht zijn data op een duurzame manier te ontsluiten, met het oog op transparantie en het maximaliseren van hergebruik door derde partijen.
Kortrijk wil deze principes stap voor stap toepassen in de werking naarmate projecten aangepakt worden en er zich kansen voordoen.
Principes:
1. Open by default: data die door, in of over de stad gecapteerd worden, worden standaard als open data ter beschikking gesteld voor hergebruik.
2. Comply or explain: wanneer data niet opengesteld worden, dient er een beargumenteerde verklaring te worden gegeven waarom dit zo is.
3. Only once: gegevens worden slechts één keer verzameld en zo dicht mogelijk bij de bron gepubliceerd (decentraal).
4. Data worden ontsloten in kader van transparantie en het maximaal stimuleren van hergebruik, zowel niet-commercieel als commercieel.
5. Dialoog met alle partijen die data verzamelen wordt aangemoedigd en actief opgezet, op initiatief van het aanspreekpunt voor open data dat binnen de stad wordt aangeduid.
6. Er wordt ingezet op een goede interne data-hygiëne met een databeheer- en datadocumentatie-beleid (via metadatering) als uitgangspunt.
7. Om domeinexpertise te bewaken wordt er op gericht metadatering “zo dicht mogelijk” bij de originele bron te laten gebeuren.
8. Om tot een goede metadatering en datahygiëne te komen wordt er actief ingezet op opleiding en kennisdeling omtrent open data.
9. Data worden maximaal gestructureerd en gepubliceerd volgens open en machineleesbare formaten en standaarden.
10. Bij het aanmaken van nieuwe databronnen wordt ingezet op Linked Open Data, zeker voor authentieke bronnen en datasets die veel gedeeld worden (ook tussen overheden).
11. De kwaliteit van de data die ontsloten wordt is gelijk aan de kwaliteit die volstaat voor het interne gebruik van de gegevens (binnen de diensten van de stad).
12. Het web wordt gebruikt als primair publicatieplatform en er wordt een decentrale publicatie van data nagestreefd.
13. Er wordt geambieerd de vertraging tussen een meting in de echte wereld en de representatie in de data zo klein mogelijk te houden en relevante historiek ook als open data te publiceren.
14. Om datadeling te automatiseren wordt maximale aansluiting gezocht bij interne en externe initiatieven en samenwerking over bestuurslagen heen actief nagestreefd.
15. Er wordt maximaal ingezet om data (via metadatering) automatisch door te laten stromen naar het Vlaams Open Data Portaal en zo naar het federaal, Europees en eventueel andere open data portalen.
16. Er wordt gestreefd naar een beperkte set van licenties waaronder data gepubliceerd worden die open, internationaal bruikbaar en machine-leesbaar zijn.
17. De dialoog met mogelijke hergebruikers van data wordt actief aangegaan.
18. De partijen die data publiceren streven duurzaamheid na en engageren zich geopende data te onderhouden, minstens zo lang als deze voor intern gebruik beschikbaar moeten zijn.
19. Er wordt in aanbestedingen en bij heronderhandeling van bestaande concessies en overeenkomsten aandacht besteed aan regelingen omtrent open data en er wordt ingezet hier rond bewustwording te creëren binnen de relevante diensten.
20. De partijen die dit charter ondertekenen engageren zich ertoe de principes die erin vervat staan uit te dragen binnen hun eigen organisatie (en daarbuiten).