Panelgesprek over de impact en aanpak van seksueel geweld
De laatste decennia worden we bijna dagelijks geconfronteerd met berichtgeving over seksueel geweld in de media. Seksueel geweld omvat elk ongewild seksueel gedrag. Wie dergelijk ongewild seksueel gedrag meemaakt kan hierdoor een grote impact ondervinden. De samenleving kan een belangrijke rol spelen in de impact die ervaren wordt. Een divers panel van experten zal de rol van de samenleving in de aanpak van seksueel geweld bespreken. Belangrijke onderwerpen zoals veelvoorkomende mythes, victim blaming en hoe wij als samenleving kunnen bijdragen aan de preventie van seksueel geweld en een betere ondersteuning van slachtoffers zullen aan bod komen. We hopen het publiek waardevolle inzichten mee te geven over het doorbreken van het taboe en het verminderen van het stigma rond seksueel geweld. Door te luisteren naar verschillende perspectieven vanuit diverse invalshoeken willen we het publiek inspireren om bij te dragen aan een meelevende samenleving waarin iedereen zich veilig en begrepen kan voelen.
Dirk Hermans is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en opgeleid trauma-exposuretherapeut. Hij is als gewoon hoogleraar verbonden aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van KU Leuven en is tevens decaan van de faculteit.
Jolien Peeters werkt al drie jaar bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Het afgelopen jaar heeft ze zich toegelegd op haar rol als beleidsmedewerker preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In deze functie adviseert ze over dit thema en zet ze zich in voor bewustwording en sensibilisering.
Kris Decraemer is werkzaam als geassocieerde trainer en systeemtherapeut aan de Interactie-Academie. Ze is hoofdopleider van de Systemische Trauma Opleiding en auteur van het boek: "Bewegen tussen trauma, geweld en conflict".
Nikki De Wolf is actief binnen de hulpverlening aan slachtoffers. Vanuit eigen ervaringen met seksueel geweld zet ze zich ook in als vrijwilliger binnen Punt.vzw, een informatie- en adviescentrum rond seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Kasia Uzieblo is Vlaams coördinator van de Hulplijn 1712. Daarnaast is ze als professor verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze Forensische en Criminologische Psychologie doceert. In haar onderzoek focust ze zich op de preventie van seksueel geweld en intrafamiliaal geweld en het hulpzoekgedrag van personen die met dergelijk gedrag geconfronteerd worden.
Dit panelgesprek is een initiatief van de faculteit PPW aan KU Leuven Kulak ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan, in samenwerking met PUC - KU Leuven Continue.
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk