Welkom op het infokanaal voor ouders met experimenterende tieners
We maakten dit infokanaal om in te spelen op een aantal uitdagingen waarmee ouders worden geconfronteerd. Jongeren opvoeden kan tijdens de adolescentieperiode bij momenten best wel pittig verlopen. Experimenteergedrag op verschillende vlakken hoort nu eenmaal bij de ontwikkelingsfases die jongeren ondergaan. Ze verleggen grenzen om de eigen identiteit te ontwikkelen.
Aan de hand van een aantal filmpjes willen we ouders informeren over thema’s zoals de adolescentieperiode, verdovende middelen, een vinger aan de pols houden en de beste aanpak. We hopen je hiermee als ouder te informeren zodat je zelf aan de slag kan met de tips en tools die we meegeven.
Vormingen
Wil je een gratis vorming volgen rond thema’s zoals opvoeding of verdovende middelen?
Dan organiseren wij dat graag voor jou in samenwerking met een professionele partner.
Voor ouders
Aan te vragen door oudercomité, ouderraad of onderwijs
Merk je op dat een specifiek thema rond drugs of opvoeding leeft onder ouders? Dan kijken we om tegemoet te komen aan jullie noden door een vorming of infoavond aan te bieden.
Voor leerkrachten
Aan te vragen door onderwijs
Ben je leerkracht en wil je jouw kennis verruimen over bepaalde middelen? Dan organiseren wij een infomoment of vorming voor jullie. Dankzij de samenwerking tussen Stad Kortrijk en Politiezone VLAS krijgen leerkrachten de kans om verschillende soorten drugs van dichtbij te zien.
Ontlenen materiaal
Interessante websites (klik open voor meer info)
VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. Het is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid voor alcohol- en andere drugproblemen. Deze website is ideaal voor leerkrachten en intermediairs omdat er heel wat lesmateriaal aanwezig is dat vaak gratis te downloaden is.
Bij de druglijn kan je terecht met je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Er is heel wat informatie beschikbaar waar je ook als ouder mee aan de slag kan.
Het Trimbos-instituut is bij onze Nederlandse noorderburen het onafhankelijke kennisinstituut voor mentale gezondheid, het gebruik van alcohol, tabak, drugs, gamen, digitale balans en gokken. Ze voeren vaak onderzoek uit naar de gevolgen van middelengebruik op de gezondheid.
Wanneer je een beroep doet op het CAW, zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk. Simpelweg 'tussen de mensen zijn' in een inloopcentrum, of informatie en advies geven. Maar ook langere begeleidingstrajecten, opvang of crisishulp wanneer de nood hoog is. Jij bepaalt steeds wat er gebeurt.
Jongere zijn is niet altijd gemakkelijk. Er gaat van alles in je hoofd om. De dingen die je meemaakt, maken het niet altijd gemakkelijker. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. En daar heb je recht op. Maar iedereen heeft ook recht op goede hulp. Blijf er dus niet mee zitten! Kom naar het JAC!
Kompas vzw en de medewerkers bieden gepaste en persoonsgerichte zorg aan personen en hun context, die problemen ervaren door het misbruik van middelen en/of verslavend gedrag vertonen. De zorg is gebaseerd op het kader van herstelgericht werken, met principes als subsidiariteit, diversiteit en emancipatorisch werken.