Onderstaande activiteiten zijn verzameld vanuit het project “Gezonde geest in een gezond lichaam”. Uit evaluatie van het project weten wij dat om een project of actie te doen slagen het draagvlak belangrijk is.
Vind nog meer inspiratie bij GoodFood@School
Enkele tips:
- Ga na of er voldoende draagvlak en ruimte is in jouw team om op dit aspect in te zetten.
- Kan de actie/ project op lange termijn ingebed worden?
- Werk met een klein maar enthousiast kernteam van bij de start. Zo sta je er niet alleen voor.
- Neem kleine, haalbare stappen om mee te starten.
- Evalueer tijdig: is iedereen mee, wat loopt er mis en hoe kunnen we dit aanpassen?
- Probeer ook ouders en leerlingen te betrekken.
- Kom af en toe samen voor evaluatie en de nodige bijsturing.
Hieronder een overzicht van mogelijke acties ivm gezonde voeding en moestuinieren op school.
Moestuinen
Moestuinieren op school kan een meerwaarde bieden voor de educatie van leerlingen. De leerlingen komen in contact met groenten en fruit op een leuke, maar educatieve manier: ze leren het groeiproces van groenten en fruit van bij de start kennen en opvolgen. Ze leren waar verschillende soorten vandaan komen en hieraan gekoppeld kan ingezet worden op het gezondheidsaspect van groenten en fruit. Seizoensgebonden groenten en fruit worden bekender en zo is een koppeling mogelijk met budgetvriendelijke aankopen.
Zelfs de wiskundelessen kunnen een link zijn met de moestuin: laat de leerlingen nadenken over de oppervlakte en inhoud van de grond/bak. Zo worden zij heel nauw betrokken in de opzet en verdere uitvoer van de moestuin.
Voor het moestuinproject is het belangrijk om een goed draagvlak te creëren bij het team en de leerlingen. Denk goed na hoe u de rollen zult verdelen: werkt u via een rollensysteem, krijgt elke klas 1 bak of soort toegewezen, … . Denk na wat het best bij uw schoolvisie en -werking past.
A. Teeltplanning
Denk na over de teeltplanning: zijn we bereid in de vakantie de moestuin te onderhouden of kiezen we om de vakantie te overbruggen?
Teeltplanning a – overbrugging zomervakantie
Teeltplanning b – loopt door tijdens de zomervakantie
Tip: doe een oproep in de schoolkrant of via de facebookpagina of er (groot)ouders of buurtbewoners kennis van het moestuinieren hebben. Misschien kunnen zij wel leuke workshops geven en/of helpen tijdens een moestuinnamiddag.
B. Composteren
Als u moestuin zegt, kan composteren zeker niet ontbreken. Wil u advies en samen met de leerlingen leren composteren? Boek dan nu uw sessie met de compostmeester via het lokaal bestuur. Dit is volledig gratis.
Voor Harelbeke en Kuurne: contact op te nemen met Anne-Sophie Kint, medewerker milieudienst – 056 73 34 78; anne-sophie.kint@harelbeke.be
Voor Kortrijk: contact op te nemen met Liesbeth Vanderschaeve, medewerker duurzaamheid – 0498 90 93 31; liesbeth.vanderschaeve@kortrijk.be
C. Voorbeelden, inspiratie en ondersteuning
- Moestuin De Venning Kortrijk: Er kan een bezoek gebracht worden aan de moestuin op de venning. Hiervoor dient vooraf telefonisch contact opgenomen te worden met Thijs Moreels - 0476 79 08 83 om verdere afspraken en mogelijkheden te bekijken.
- MOS: Joke Oosterlijnck van MOS helpt de school bij een maximale integratie van de moestuin in de lessen: Joke.oosterlijnck@west-vlaanderen.be | 0491/868276 .
- VELT: In heel het land bruist het van de Velt-activiteiten. Workshops, lezingen, samenwerkdagen en meer, je vindt het allemaal in jouw buurt.
Groenten en fruit
A. Om in te zetten op gezonde voeding kan u wekelijks een gesubsidieerd stuk fruit aan de leerlingen aanbieden.
- Voor (bijzonder) basisonderwijs en bijzonder secundair onderwijs: Check de voorwaarden en schrijf u elk nieuw schooljaar in via Heb jij Oog voor Lekkers? | Oogvoorlekkers
- Voor secundaire scholen en bijzonder secundair onderwijs: U zet zich met de school in via participatieve projecten (bvb. Een summer/winterbar met gezonde snacks). Check de voorwaarden en schrijf u elk nieuw schooljaar in via Snack & Chill | Gezond Leven
- Voor alle soorten en niveaus van onderwijs: Om tegemoet te komen aan wetsbare leerlingen en hen te ondersteunen kan voor groenten en fruit samengewerkt worden met FoodAct13. Als u ervoor kiest om samen te werken zijn hier enkele voorwaarden aan verbonden in verband met kwetsbaarheid. Bij interesse neem eerst contact met Food Act 13 | Welzijn (welzijn13.be).
B. Educatieve spellen
- Proefkampioen (te ontlenen): Deze koffer kan (meerdere keren) ontleend worden; 1x/schooljaar is er recht op een fruitmand die meegeleverd wordt. Opgelet: deze fruitmand wordt door een andere firma op een andere dag geleverd. Deze fruitmand bevat niet per se de groenten&fruit die het spel allemaal bevat.
Voor kleuter, 1ste en 2de leerjaar.
Reservatieformulier spelkoffers Oog voor Lekkers | Oogvoorlekkers
- Lekkerbekjes (aan te kopen): Aan de hand van proevertjes en het verzamelen van de daarbij horende kaartjes gaan leerlingen aan de slag met nieuwe smaken.
Vanaf 3de leerjaar.
Boardgame De Lekkerbekjes , ideaal om kinderen nieuwe smaken te laten proeven . | Games | bol.com
C. Recepten
- Vind recepten via de app of webpagina Zeker Gezond
- Mensen die financieel kwetsbaar zijn, kunnen via een professional (brugfiguur, maatschappelijk werker, …) ingeschreven worden voor de kortingen waarmee in de 123 aan tafel boekjes van Colruyt gekookt wordt. Klantenvoordelen (colruyt.be)
- Recepten voor een gezonde lunchbox: Huis van het Kind - Kortrijk vzw - YouTube
D. Affiches
- Affiches suikergehalte tussendoortjes (GRATIS): Affiche: Hoeveel suiker in tussendoortjes | Gezond Leven
- Affiches suikergehalte drankjes (GRATIS): Affiche: hoeveel suiker in drankjes | Gezond Leven
-
Placemats: Placemats kinderen (x50) | Gezond Leven of Placemats volwassen (x50) | Gezond Leven voor de oudere leerlingen
E. Educatieve uitstappen
- www.stadsboerderijkortrijk.be : deze uitstap kan zowel over gezonde lunchbox of gezonde tussendoortjes gaan. Er wordt gewerkt rond onverwerkte groenen en fruit; ‘waar komen soorten vandaan’, fruit, groenten, biologisch, lokaal. Dit is geen fysieke boerderij.
F. Inspiratie en ondersteuning
- Logo leieland: Partner voor alles betreffende gezondheid: voeding, psychisch welzijn, en zo veel meer. U kunt via hen veel info verkrijgen, materialen ontlenen, met experts in contact komen voor bvb. Een winkeloefening, workshops, …. . Zij hebben ook heel wat ontwikkelde materialen en recepten. Zie ook: Onderwijsbrochure 2021-2022 | Logo Leieland
- Steekkaarten professionals voedingsdriehoek: Steekkaart professionals voedingsdriehoek | Gezond Leven
- Postkaartjes voedings- en bewegingsdriehoek (kan handig zijn om mee te geven tussen agenda om zo ouders te betrekken): Postkaartjes voeding-en bewegingsdriehoek (x50) | Gezond Leven