Meer ruimte voor bomen en groen in de stad
Stad Kortrijk ontwikkelde samen met Hogeschool VIVES een visie voor duurzaam bomenbeleid en -beheer, gericht op het oud laten worden van bomen. Het opmaken van een bomenplan was één van de beloftes in het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen .
Het bomenmasterplan werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 10 juni 2024 en werd gelanceerd met acties in de Sint-Elisabethwijk. Het plan wordt op 7 juli 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voldoende bomen oud laten worden
Tot nu ontbrak het de stad aan een duidelijke bomenvisie, wat uniform beleid en besluitvorming moeilijk maakte. Het nieuwe bomenmasterplan biedt een kader voor een gezond en toekomstbestendig bomenbestand voor de komende 20 jaar, met als belangrijkste doel voldoende bomen oud te laten worden. Bomen met een groot kruinvolume hebben namelijk grotere positieve effecten.
De bomenvisie bevordert behoud, bescherming en uitbreiding van bomen, zowel op publiek als privaat terrein. Het plan geeft krachtlijnen voor een toekomstgericht bomenbeleid en wil het draagvlak bij burgers en stakeholders vergroten. Deze samenwerking is essentieel voor een klimaatbestendige stad.
Er zijn 20 speerpunten, zoals het voltooien van de bomeninventaris, het beschermen van straatbomen bij werken, en het verbeteren van groeiruimte. Andere speerpunten zijn planmatige aanplant, monitoring, en het aanduiden van 'eeuwbomen' als wijkambassadeurs. Per wijk worden buurtpaspoorten gemaakt met acties op maat, die verder worden uitgewerkt.
Gebaseerd op de 3-30-300 regel
In de bomenvisie wordt de 3-30-300 regel van de Vlaamse groennorm toegepast:
- Elke woning moet zicht hebben op 3 bomen,
- Elke wijk moet 30% groenbedekking hebben,
-
Elke woning moet binnen 300 meter van een groenzone liggen.
Dit wordt aangepast voor Kortrijk met analyses en bomenpaspoorten per wijk.
Tegen 2042 moet 15% van de grond bedekt zijn met boomkronen en 30% met laag groen zoals gazons, grasbermen en plantperken.
Concrete acties
Het bomenplan werd gelanceerd met concrete acties in de Sint-Elisabethwijk, een gebied met veel potentieel.
Grijs wordt groen
Het kruispunt van de Deken Camerlyncklaan en Ten Akkerdreef, en de pijpenkop Violierenlaan worden na positieve evaluatie onthard en vergroend.
Op 12 juni werd in samenwerking met LZSB en BAF een tijdelijke proefopstelling geplaatst. Na enkele maanden wordt deze samen met de buurt geëvalueerd en een inrichtingsplan gemaakt.
De stad wil dit in de toekomst ook in andere buurten toepassen.
Groeiplaatsverbetering Sint-Denijsestraat
In de Sint-Denijsestraat worden de boomstandplaatsen verbeterd door het uitbreiden van de boomspiegels (= de onverharde zone in een voetpad waarin de boom staat). Dit verlengt de levensduur van de bomen, waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen.
Ook in het winkelwandelgebied in het centrum kregen recent aangeplante bomen extra groeiruimte.
Eeuwbomen
We willen eeuwbomen, zoals de plataan op het Sint-Amandsplein met een kroonprojectie van 216m², zo lang mogelijk behouden en hun aantal vergroten in de hele stad. Eeuwbomen, die meer dan 100 jaar oud kunnen worden, zijn beeldbepalend en hebben een grote impact op hun omgeving.