Francoise Herman & Hannelore Vanhoenacker, moeder en dochter

Françoise

° 1951 - Lille (Fr) - huidige woonplaats: Marke

Geboren worden in Rijsel, want moeder was na het huwelijk haar man gevolgd naar het sterk geïndustrialiseerde Noord-Frankrijk, waar diens ouders woonden. Het was en bleef moeilijk aarden. Toen haar vader aan de slag kon als directeur bij de matrassenfabriek ACOR in Stasegem, was dat een hele opluchting.

Françoise groeide op in Stasegem en liep school in Bijstand (Kortrijk). Enig kind zijnd kan soms eenzaam zijn, tot een andere wereld open gaat toen ze Johan Vanhoenacker leerde kennen. Meteen werden de kermissen, het muziek, verenigingen en Marke zelf een deel van haar. 

Ze werkte als bediende bij de BBL (Kortrijk) en had 3 kinderen. Eens die wat ouder zullen zijn, zal Françoise wat meer tijd hebben om haar creativiteit bot te vieren. 

Op zekere dag plaatst ze een oproep in een krant: Gezocht: mensen die goesting hebben om toneel te spelen... Meteen dagen 18 enthousiaste liefhebbers op. Het MAT is geboren (november 1988). Twintig jaar lang zal Françoise voorzitter zijn van dit Marks AmateurToneel. Intussen volgt ze ook cursussen regie en tekstanalyse en schrijft ze voor toneel, de Markse revue en regisseert ze in Marke, Heule en Bissegem.

Françoise houdt van verhalen: het beluisteren en het zelf vertellen. Vanuit oorlogsverhalen rijpt het idee om een boek te schrijven ‘LOT28091918’, geen typisch oorlogsverhaal wel het verhaal van soldaat Berten en de tijdsgeest van toen (en nu).

Het boek dient als leidraad voor een belevingsconcert van het KMV Sint Jan op 10 en 11 november 2018. Bart Feys (dirigent) componeert de muziek. Het ‘Muziek van Marke’ wint er de VLAMO-Award 2018 mee.

En Françoise blijft schrijven … stamboomonderzoek (4 jaar lang) brengt haar tot bij Judith (°844 - +870?), Judith met de IJzeren Wil, Koningin en Gravin. Een piepjong meisje moet zich weten te handhaven in de duistere middeleeuwen, waar uithuwelijken en mannelijke troonopvolgers verwekken ‘normaal’ is ...

En nog is Françoise niet uitverteld … Ze werkt aan een vervolg op haar eerste boek LOT28091918, over het leven tijdens het interbellum.

Of ze nog wil werken aan een (Markse) Revue? Hoogst twijfelachtig, zegt ze en begint te vertellen. Vroeger kon je terugvallen op collectieve herinneringen van zo’n 5 jaar, nu gaan die nog nauwelijks 5 dagen mee. De evidente ‘kapstokken’ in de samenleving verdwijnen en de Kortrijkse politiek zorgt zelf wel voor de (on-)nodige heisa … 

Weet dat ‘waar mensen zijn, wordt er gemenst’. We hebben nood aan nieuwe verhalen waardoor we samen kunnen zoeken hoe we willen samenleven in de toekomst. Duidelijker kan het niet zijn 

Hannelore

° 1973 - Kortrijk - huidige woonplaats: Marke 

Als je Hannelore Vanhoenacker ziet, dan zie je (meestal) een energieke en tegelijk verbindende vrouw. Altijd geweest en zo zal ze blijven.

Zelf omschrijft ze dit als: ‘je moet keuzes maken. Zelfs al gaan die tegen de trend in! Er is slechts één weg vooruit in de samenleving, nl. verbinding’. 

Deze keuze heeft ze reeds zeer vroeg voor zichzelf gemaakt. Na haar universitaire studies mocht ze les beginnen geven. Ofwel in de school waar ze zelf haar middelbaar had gevolgd (Don Bosco) en/of in het Sint Theresia-Instituut. Hannelore kiest niet voor de gemakkelijkste weg en bijgevolg voor deze laatste.

Ze wil blijven zoeken om mensen in beweging te brengen. Hoe kan je op een positieve manier mensen aanspreken op hun eigenwaarde en hun talenten inzetten waardoor ze ook zelf kunnen groeien. Voluit beseffend dat we (in de wereld) kunnen beschikken over alle nodige middelen om een leefbare wereld te maken voor en met iedereen en er toch maar niet in slagen om dit als een gemeenschappelijke ambitie te zien. Het lijkt gemakkelijker om overal bedreigingen te zien.

Hannelore was kort (2007-2008) werkzaam als ‘centrumleider’ in het Markse OC en realiseerde o.a. samen met zo’n 20-tal verenigingen het Prikkelpad. Een luswandeling die nu deel uitmaakt van de Tweebekenwandeling.

Hannelore is zaakvoerder bij Helix Verzekeringen.

Ze leidt sedert 2019 de CD&V-fractie in de gemeenteraad. In de raad bekommert zij zich over de thema’s economie, gezinsbeleid, mobiliteit en openbaar vervoer, ondernemen, onderwijs, ruimtelijke ordening en werk. 

Hannelore is lid van Vrouw en Maatschappij.

Hannelore is getrouwd met Wim Desmadryl en mama van Rutger en Noor.