Een inbreuk op de Algemene Politieverordening kan worden vastgesteld door: de politie, een gemeentelijke vaststeller, een vaststeller van een intergemeentelijk samenwerkingsverband (bijvoorbeeld: IMOG) of een gewestelijke vaststeller van OVAM.
De vaststeller neemt de bevindingen op in een proces-verbaal of een bestuurlijk verslag en stuurt dit vervolgens door naar de sanctionerend ambtenaar. De sanctionerend ambtenaar gaat na of er al dan niet een GAS-procedure moet worden opgestart. Niet alleen volwassenen maar ook minderjarigen (vanaf de leeftijd van 16 jaar) kunnen het voorwerp uitmaken van een GAS-procedure.
Indien de GAS-procedure wordt opgestart, ontvangt de overtreder een aangetekend schrijven met een kennisgeving én een kopie van het proces-verbaal of bestuurlijk verslag. Wanneer de sanctionerend ambtenaar dit aangewezen acht, kan via gemeenschapsdienst of bemiddeling een alternatief voor de administratieve geldboete worden aangeboden.
De overtreder beschikt vervolgens over een termijn van 15 dagen om eventueel verweer in te dienen. Wanneer deze termijn is verstreken, neemt de sanctionerend ambtenaar een beslissing. Deze beslissing wordt per aangetekend schrijven verzonden naar de overtreder.
Hierna beschikt de overtreder over een termijn van 30 dagen om een eventuele boete te betalen of om tegen de beslissing beroep aan te tekenen bij de bevoegde rechtbank.