Op een begraafplaats heerst een delicaat evenwicht tussen graven, zerken, bouwkundig erfgoed en natuur. Heel wat bomen en planten maken deel uit van de inrichting van de begraafplaats, zijn historisch waardevol en hebben een achterliggende symboliek. Ze zijn ook bepalend voor de sfeer en beleving op een begraafplaats. Daardoor verdienen de begraafplaatsen binnen het ecologische groenbeheer extra aandacht.
De laatste jaren is het groenbeheer sterk geëvolueerd. Dit zorgt ervoor dat de beheerders van dit groen voor uitdagingen worden geplaatst. De vergroening is ook een antwoord op de vraag naar meer biodiversiteit. Kortrijk zet zich dan ook in om haar begraafplaatsen geleidelijk om te vormen naar plaatsen met grasvlaktes, bomen en bloemen.
Een eerste stap in het vergroeningsproces was het omvormen van grindpaden tot graspaden. Onkruiden worden sneller geweerd als ze zich in een graspad bevinden dat voortdurend wordt gemaaid. Bovendien bevoordelen we op deze manier net die plantensoorten die laag blijven en zich minder als onkruid gedragen.
Het is mogelijk dat ondanks alle moeite en inspanningen de begraafplaatsen iet of wat verwilderd ogen. Planten groeien immers overal tegelijk. Nabestaanden kunnen hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen of bloemstukken zelf weg te halen, het onkruid langs en op het graf van hun dierbare zelf te verwijderen, want Kortrijk staat niet in voor het onderhoud van het groen op de graven.
We merken nu al een spectaculaire natuurlijke verandering op de begraafplaatsen. Naast een hernieuwde rijkdom aan verdwenen planten, verheugen we ons ook aan de terugkeer van bijen, vogels, egels, insecten, ….
Onze begraafplaatsen zullen de komende jaren verder uitgroeien tot een waardige rustplek, omgeven door al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.