Het burgerbudget in actie: SWOP&GO thuisgeleverd

Magali van Swop & Go

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker of leefbaarder te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder ook SWOP&GO thuisgeleverd.

Sociale uitsluiting bij kinderen

Magali en haar mama Katrien zijn sinds 2016 de gezichten achter de ruilwinkel SWOP&GO in de Deelfabriek. Kwetsbare gezinnen kunnen er met een bonnetjessysteem kinderkledij ontlenen. Hun engagement om sociale uitsluiting bij kinderen aan te pakken, ontstond tijdens hun carrière in het onderwijs. “Dikke sokken in sandalen tijdens de winter bij gebrek aan schoenen, twee truien boven elkaar omdat er geen jas is ... We hebben veel gezien”, vertelt Magali.

Het 1.000e gezin

Tijdens de twee openingsmomenten per week komen zeker 60 gezinnen over de vloer. Er staan soms wachtrijen tot buiten. “Wekelijks verwelkomen we gemiddeld vijf nieuwe families en vorige maand mochten we zelfs het 1.000e gezin ontvangen.” Het doet Magali dan ook deugd om ouders aan de schoolpoort te horen praten over het initiatief.

Tijd voor een bakfiets

“Veel van onze bezoekers komen te voet of met de bus uit de verste hoeken van Kortrijk. Niet echt handig als ze dan volgeladen huiswaarts keren.” Op dinsdag en donderdag klikt Magali daarom in de pedalen van haar bakfiets voor thuislevering. “Spontane aanvragen krijgen we nog niet, maar als we het zelf voorstellen, wordt dit initiatief enthousiast onthaald.”

Dozen inpakken

In 2023 verhuist SWOP&GO samen met de rest van de Deelfabriek van de Damastweversstraat naar de gerenoveerde brandweerkazerne. “De nieuwe locatie in het stadscentrum zal bij velen de drempel wegnemen om tot hier te komen, aan de overkant van het Kanaal Bossuit-Kortrijk. SWOP&GO thuisgeleverd blijft hoe dan ook groeien. Daardoor kunnen we nu uitkijken naar een tweede kracht om met de bakfiets op pad te gaan.”

SWOP & GO

Meer info over het burgerbudget