Met het Burgerbudget maakt de stad een totaalbedrag van € 100.000 vrij voor inwoners met creatieve ideeën om hun buurt aantrekkelijker te maken en te verbinden. Een burgerjury selecteerde in maart 2024 tien winnende projecten, waaronder Vlindertuin De Witjes in Marke.
Gunther Vandenberghe, Nick Vansteenkiste, Christine Clement en Christine Vermeulen transformeerden samen met hun buurt een verwaarloosd stuk grond tot een kleurrijke vlindertuin. De naam De Witjes verwijst naar de Ernest Dewittestraat en de vlindersoort het koolwitje.
Ontmoeting en herinnering
Gunther: “De Preshoekwandeling langs de tuin trekt veel nieuwsgierige bezoekers. Ook kinderen spelen graag tussen de bloemen. Naast een ontmoetingsplaats is de vlindertuin een gedenkplek voor een overleden buurtbewoonster. Op haar achtergevel prijkten een zon en vlinders. Die warme, gezellige sfeer wilden we ook naar de tuin brengen. De picknickbank en muurschildering maken het project af.”
Teamwerk
Vrijwilligers voerden het volledige project uit van ontwerp tot realisatie. “Nog vóór we het burgerbudget wonnen, gingen we al aan de slag. We ruimden het terrein op, verwijderden onkruid en puin, brachten compost aan en organiseerden een plantmoment. Daarna groeven we de paadjes en vulden we ze op”, vertelt Nick.
De spontane en warme samenwerking zorgt voor een hechte, zorgzame buurt. Buurtbewoners helpen onkruid wieden en organiseren ook activiteiten. “Als we iemand met de groenbak naar de tuin zien wandelen, weten we hoe laat het is”, lacht Gunther.
Groene vingers
Gunther: “Tuinieren is mijn passie en ontspanning. Vroeger wilde ik tuinbouw studeren, maar die kans kreeg ik niet. Na het werk sprong ik altijd meteen in mijn vuile kledij om in de tuin te werken.” Gunther koos met zorg de vlinder- en bijenvriendelijke planten die de tuin sieren. “Mijn favoriet is de Echinacea of zonnehoed, omdat die in verschillende maten en kleuren voorkomt.”
Toekomst
“In het najaar planten we bloembollen zodat de tuin bloeit van maart tot november. We willen nog een insectenhotel bouwen en ecologische wandelingen voor de lokale scholen uitwerken”, besluit Nick.