seizoen 21 • 2023-2024
- 1 oktober • Claude van de Berge met gastvrouw Virginie Platteau
- 12 november • Auke Hulst met gastheer Karel Alleene
- 17 maart • Donald Niedekker met gastheer Joris Van Hulle
- 7 april • Iduna Paalman & Dominique De Groen met gastvrouw Lieselot De Taeye
- 21 april • Gerrit Jan Zwier met gastvrouw Katrien Scheir
- 2 juni • Henk Vandaele met gastheer Philippe Lepers
seizoen 20 • 2022-2023
seizoen 19 • 2021-2022
Miek Zwamborn
zondag 3 oktober 2021
Is schrijver, dichter, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een voorname rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken. Zij publiceerde de romans Oploper (2000) longlist Ako Literatuurprijs, Vallend Hout (2004) longlist Libris Literatuurprijs en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). In 2013 verscheen haar derde roman De duimsprong genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014 en in 2017 het essayistische natuurboek Wieren. Miek Zwamborn woont en werkt op het Schotse eiland Mull. http://miekzwamborn.nl
GASTVROUW LIESELOT DE TAEYE
Marije Langelaar
zondag 14 november 2021
Is dichter en beeldend kunstenaar. Ze is een van de meest gelauwerde en kritisch geapprecieerde dichters van de laatste jaren. Ze studeerde aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem en aan de Nottingham Trent University voor Hedendaagse Kunsten. De rivier als vlakte (2003) was een van de grote verrassingen. De sterke opvolger De schuur in (2009) werd genomineerd voor zowel de Jo Peterspoëzieprijs als de J.C. Bloemprijs en werd bekroond met de Hugues C . Pernathprijs. Met Vonkt (2017) won ze de Jan Campert prijs 2017, de Awater Poëzieprijs en was genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. Haar romandebuut In het jaar van de rode os verscheen dit jaar en werd genomineerd voor De Bronzen Uil. Een ware belevenis voor de avontuurlijke lezer. Door haar vindingrijke en gevarieerde beeldspraak wordt het werk van Marije Langelaar hoog geprezen. http://www.marijelangelaar.nl
GASTHEER JOORIS VAN HULLE
seizoen 18 • 2019-2020
Pascal Verbeken
4 oktober 2020
Pascal Verbeken (° 1965) is schrijver en scenarist. Hij studeerde Germaanse filologie. Hij staat bekend als een groot Wallonië – kenner. Hij schreef o.m. Arm Wallonië, Grand Central Belge, Duistere wegen, Tranzyt Antwerpia, Miavoye’ (samen met Koen Peeters, Peter Holvoet - Hanssen en Koen Broucke), Brutopia en tv - scenario’s als 100 Jaar Vooruit .
Zijn boeken stonden op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs, de shortlists van de ABN Amro bank Prijs voor non-fictie en de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek. Met Arm Wallonië won hij de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Afgelopen jaar leverde hij zijn topwerk af: Brutopia. In dit boek volgt hij het spoor van de dromenjagers. Hij leidt de lezer op meesterlijke wijze door de geschiedenis van de Brusselse dromen en legt zo de hedendaagse ziel bloot van deze mysterieuze stad.
GASTHEER IS DIRK VANDENBERGHE
[UITGESTELD] Willem Jan Otten
15 NOVEMBER 2020
Willem Jan Otten (° 951) is één van de belangrijkste en persoonlijkste Nederlandse dichters en schrijvers van verhalend proza, toneel , kritieken en essays op dit moment. In 2014 ontving hij de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn roman S1pecht en zoon. Enige tijd ervoor had hij ook al de Constantijn Huygens Prijs voor zijn gehele oeuvre ontvangen.
In een periode van bijna een halve eeuw schrijven, hij debuteerde in 1971, heeft hij een indrukwekkend oeuvre tot stand gebracht. Zijn werk is van een kwaliteit die in de kritieken erkend en met de toekenning van een reeks belangrijke literaire prijzen bij herhaling bevestigd werd. Hij is niet alleen een begenadigd dichter, die zijn hoogtepunt bereikte met de bundel Genadeklap, maar de uitzonderlijke kwaliteit van zijn essayistisch werk moet eveneens aangestipt worden. Deze veelzijdige auteur blijft in de eerste plaats een dichter van inhoud en gedachtegoed. Dit resulteerde tenslotte in een merkwaardige religieuze transformatie.
GASTVROUW IS VIRGINIE PLATTEAU
[UITGESTELD] Marije Langelaar
06 DECEMBER 2020
Marije Langelaar (° 1978) is dichter en beeldend kunstenaar. Ze is een van de meest gelauwerde en kritisch geapprecieerde dichters van de laatste jaren. Ze studeerde aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem en aan de Nottingham Trent University voor Hedendaagse Kunsten. De rivier als vlakte (2003) was een van de grote verrassingen. De sterke opvolger De schuur in (2009) werd genomineerd voor zowel de Jo Peterspoëzieprijs als de J.C. Bloemprijs en werd bekroond met de Hugues C . Pernathprijs. Met Vonkt (2017) won ze de Jan Campert prijs 2017, de Awater Poëzieprijs en was genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. Haar romandebuut In het jaar van de rode os verscheen dit jaar. Een ware belevenis voor de avontuurlijke lezer. Door haar vindingrijke en gevarieerde beeldspraak wordt het werk van Marije Langelaar hoog geprezen.
GASTHEER IS JOORIS VAN HULLE
[uitgesteld] PAUL MOYAERT
zondag 7 februari 2021
Paul Moyaert is hoogleraar Wijsgerige Antropologie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hiernaast is hij lid van de Belgische School voor psychoanalyse. Moyaert publiceerde vele boeken, waaronder ethiek en sublimatie. Over de ethiek van de psychoanalyse van Jacques Lacan (1994), De mateloosheid van het christendom. Over naastenliefde, betekenisincarnatie en mystieke liefde (1998) en Iconen en beeldverering. Godsdienst als symbolische praktijk (2007).
Hij behoort tot de klasse van filosofen die geen genealogie behoeven of in een of andere ‘school’ thuishoren. Toch is de invloed van zijn denken zeer groot. Zijn intellectuele bezetenheid is aanzienlijk. De thematische diversiteit weerspiegelt de biodiversiteit van Moyaerts eigen werk, die met enig geweld tot drie grote thema’s of domeinen kan worden herleid: wijsgerige antropologie, psychopathologie en religie.
[uitgesteld] Maxim Februari
21 MAART 2021
Maxim Februari (°1963) studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en recht. Hij debuteerde in 1989 met de korte filosofische roman De zonen van het uitzicht’ die met de Multatuliprijs werd bekroond. Hij ontpopte zich daarna tot één van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied en publiceerde daarna talloze essays, kortere beschouwingen en columns in diverse media. Daarop volgde een opmerkelijke, zeer ongebruikelijke maar heel intelligente dubbelpublicatie in één boekdeel Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek (2000) waarin hij een filosofische dissertatie combineerde met een literair verhaal. In Park Welgelegen (2004) werden zijn notities over morele verwarring gebundeld. In 2007 verscheen De literaire kring, een bejubelde roman met een essayistische inslag. Dan werd Klont gepubliceerd (2017) , de geestige en briljante roman over hoe mens te zijn in een gedigitaliseerde wereld propvol camera’s, sensoren, informatiestromen en allerlei netwerkwerelden. Recentelijk verscheen het boek De onbetrouwbare verteller, een verzameling essays, columns en een kortverhaal.
GASTHEER IS RIK VAN PUYMBROECK
[uitgesteld] 'jonge gasten' Miek Zwamborn & Aya Sabi
18 APRIL 2021
Miek Zwamborn (°1974) is schrijver, dichter, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een voorname rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na, om met deze fragmenten via verschillende media, een koppeling naar het heden te maken.
Zij publiceerde de romans Oploper (2000, longlist Ako Literatuurprijs), Vallend Hout (2004, longlist Libris Literatuurprijs) en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). In 2013 verscheen haar derde roman De duimsprong, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014 en in 2017 het essayistische natuurboek Wieren. Miek Zwamborn woont en werkt op het Schotse eiland Mull.
Aya Sabi (°1995) studeert Biomedische Wetenschappen in Maastricht. Ze blogt tweewekelijks voor VRT NTWS, is columnist voor NTGent Magazine en geniet op jonge leeftijd al een stevige live-reputatie. Sabi schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede. Haar debuutroman Verkruimeld land werd met lof overladen.
Voor haar is schrijven een poging om mijn plek op de wereld te veroveren. Ik ben een deel van een minderheidsgroep die zolang ze zelf niet spreekt enkel anderen over haar zal horen spreken. […] Dit is de wereld die ik met woorden voor mezelf probeer te schetsen. Dit boek is een duizelingwekkend verhaal - mozaïek dat een eigentijdse draai geeft aan de verteltraditie van Duizend-en-een-nacht.
GASTHEER IS LARS BERNAERTS
seizoen 17 • 2019-2020
Maria Barnas
06 OKTOBER 2019
Maria Barnas (° 1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie te Amsterdam en was van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Ze publiceerde al twee romans en verschillende poëziebundels. Recentelijk verscheen de dichtbundel ‘Nachtboot’, haar voorlopig meesterwerk. De bundel is genomineerd voor diverse grote literaire prijzen.
GASTHEER IS ALAIN DELMOTTE
Anton H.J. Dautzenberg
17 NOVEMBER 2019
Anton H.J. Dautzenberg is een spraakmakende Nederlandse schrijver. Met zijn boeken en maatschappelijke acties roept hij zowel bewondering als weerstand op. Hij studeerde economie en Nederlandse Taal- en letterkunde. Dautzenberg debuteerde in 2010 met het bizarre ‘Vogels met zwarte poten kun je niet vreten’. Afgelopen jaar verscheen ‘Ik bestaat uit twee letters’ zijn dagboekaantekeningen 2016 - 2017. Hij werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en won in 2016 de Impact Award voor de armoedeglossy Quiet 500.
GASTHEER IS KAREL ALLEENE
Paul Demets
08 DECEMBER 2019
Paul Demets (° 1966) is een vooraanstaande dichter, gewaardeerd poëzierecensent voor De Morgen , Awater en Ons Erfdeel, een betrokken interviewer, scherpzinnige essayist en deeltijds gastdocent aan de Hogeschool Gent en deeltijds assistent aan de Universiteit Gent.
Hij publiceert met mondjesmaat. ‘De papegaaienziekte’ werd bekroond met de Prijs voor Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor ‘De bloedplek’ ontving hij de Herman De Coninckprijs. Sinds 2016 is hij plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen.
GASTVROUW IS SOFIE MULDERS
[uitgesteld] Yoni Van Den Eede
15 MAART 2020
Yoni Van Den Eede is als techniek - en mediafilosoof vooral actief als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen aan het Centrum voor Ethiek en Humanisme (ETHU), het centrum Leo Apostel (CLEA) en het Media en Society (CEMESO) aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is de auteur van ‘Amor Technologiae: Marshall McLuhan as Philosopher of Technology ‘, ‘Mens en media’ en ‘Vanzelf'. Tegen het efficiëntiedenken en de doelmatigheidscultuur ‘.
GAST¨HEER IS PHILIPPE LEPERS
Pieter Boskma
22 MAART 2020
DEZE LEZING WERD GEANNULEERD OMWILLE VAN FAMILIALE REDENEN.
Pieter Boskma (°1956) publiceerde talloze dichtbundels waaronder 'Mensenhand' ; 'Zelf' en 'Tsunami in de Amstel', de novelle 'Een foto van God' , het romangedicht 'De aardse komedie' en de verhalenbundel 'Westerlingen'. In 2010 verscheen 'Doodsbloei', één van de meest geprezen en gelezen bundels in het Nederlandse taalgebied.
GASTHEER IS TOM VAN IMSCHOOT
[uitgesteld] 'jonge gasten Lenny Peeters' & Mustafa Kör
19 APRIL 2020
Lenny Peeters (° 1975) is een talentvolle schrijfster van korte verhalen. In 2008 won ze met ‘Familiegevoel’ de Flits Fictie-wedstrijd van Club Propaganda en in 2010 met ‘Nanoseconde’ de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. Met haar debuutroman ‘Dochter’ won ze de Bronzen Uil 2018, een Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut.
Mustafa Kör (° 1976) was stadsdichter van Genk in 2008. Hij is geboren in Anatolië en groeide op in het Limburgse Opgrimbie. In 2007 publiceerde hij de roman ‘De lammeren’, gebaseerd op een bekroond verhaal. Zijn debuutbundel ‘Ben jij liefde’ verscheen in 2016 en werd jubelend gerecenseerd. In 2017 werd Kör genomineerd voor de eerste Poëzieprijs Aan Zee.
GASTHEER IS PIET DEVOS
seizoen 12 • 2014-2015
Monika van Paemel, de ‘Grote Dame’ van de Vlaamse Letteren, komt als eerste aan het woord. Ze schreef tal van romans, verhalen en essays, werd in verschillende talen gepubliceerd en met prijzen bekroond. Tweede in de rij is P.F. Thomése, de auteur van de verhalenbundel Zuidland, die de AKO literatuurprijs won. Daarna mag dichter Anton Korteweg zijn ding doen. Zijn poëzie kenmerkt zich door de ironische beschrijving van kleine gebeurtenissen die gevoelens van melancholie oproepen. Vervolgens krijgt filosoof Erik Oger het woord. Hij vertelt waarom de schuine weg soms de juiste is, een pleidooi voor controle verliezen en het nut van omwegen.
Het seizoen sluit traditioneel af met Jonge Gasten, wanneer het duo Delphine Lecompte en Griet Op De Beeck het gesprek aangaan. Delphine Lecompte debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna volgde de poeziebundel De dieren in mij. Griet Op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater, schreef voor Humo en De Morgen en veroverde met het overweldigende debuut Vele hemels boven de zevende, een mooie plek in het literaire landschap.