Het collectieve woonproject 'Nieuw Magdalena' bestaat uit drie energiezuinige huizen met een grote collectieve tuin en gemeenschappelijk tuinpaviljoen.
Energiezuinig
De woningen zijn gebouwd volgens het split level principe: er zijn telkens halve in plaats van volledige verdiepingen waardoor een grote ruimtelijkheid en interne flexibiliteit ontstaat. Elk huis heeft drie slaapkamers, een inkom, berging, eetkamer met open keuken, zitruimte, badkamer, twee toiletten, fietsenstalling en twee terrassen: een eigen terras (12 m²) bij de tuin en een dakterras (8 m²).
Het project omvat verschillende energiebesparende technieken waardoor de woningen voldoen aan de BEN-normering:
- draagstructuur uit kruislaaghout (CLT): Deze massieve houten panelen zorgen voor een CO2-vermindering en hebben naast een uitstekende brandweerstand een hoge isolatiewaarde.
- warmtepompen via geothermie
- regenwaterrecuperatie
- zonnepanelen
Housing apart together: collectieve tuin en tuinpaviljoen
De gezinnen hebben de privacy van de woning, maar hun tuin delen ze met hun twee buren. In plaats van drie kleine stadstuintjes, hebben de woningen één grote, collectieve tuin (427 m²) met een gemeenschappelijk tuinpaviljoen (30 m²).
Sluitstuk van Kortrijk Weide
De drie huizen vormen het sluitstuk van de aanleg van het stadsdeel Kortrijk Weide. In kader van dat masterplan kocht de stad in 2006 de leegstaande panden in de Magdalenastraat 44-46, waaronder het voormalige café Lido, dat in 1984 een van de zes cafés was in de Magdalenastraat. De gebouwen werden eind oktober 2020 gesloopt.
Het ontwerp voor de drie nieuwe woningen is van architect Tom Cole (COSNA), die in 2007 de wedstrijd Meesterproef van de Vlaamse Bouwmeester won. Omdat Kortrijk Weide toen nog in volle ontwikkeling was, werd er eerst gewacht op de bouw van cvo Miras, Hangar K, fuifzaal Depart en het zwemparadijs Lago. Aannemer Detrac realiseerde het project.