Installatie nieuwe legislatuur 2024 - 2030

Initiatiefrecht

Algemeen

Het initiatiefrecht werd ingevoerd zodat de grootste partij steeds de eerste kans zou krijgen om een coalitie te vormen. Concreet betekent dit dat de stemmenkampioen van de grootste lijst na de lokale verkiezingen het exclusief initiatiefrecht krijgt om een meerderheid te vormen. Als verkozenen een identiek aantal hoogste naamstemmen behaalden, komt het initiatiefrecht toe aan de verkozene die het hoogst gerangschikt stond op de lijst.

Deze houder van het initiatiefrecht krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen vanaf de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. 

Slaagt de houder van het initiatiefrecht er niet in om binnen een periode van 14 dagen een coalitie te vormen door de indiening van een gezamenlijke akte van voordracht van schepenen, dan gaat het initiatiefrecht over op de verkozene met de meeste naamstemmen van de 2grootste lijst, en zo verder.

Meer informatie vindt u op de website van Agentschap Binnenlands Bestuur via deze link: https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/organisatie-en-werking/installatie-bestuursorganen-2024/initiatiefrecht.

Concreet voor stad Kortrijk 

Het proces-verbaal van de verkiezingen werd getekend op: zondag 13 oktober 2024.

Het formulier betreffende de toekenning van het initiatiefrecht en de vaststelling van de volgorde is beschikbaar via deze link: formulier initiatiefrecht.

In de periode van 14 oktober 2024 tot en met 28 oktober 2024 kwam het initiatiefrecht toe aan Ruth Vandenberghe. Aangezien er geen coalitie werd gevormd tijdens voormelde periode kwam het initiatiefrecht in de periode 29 oktober 2024 tot en met 12 november toe aan Axel Ronse.

Ook in de tweede periode werd geen coalitie gevormd, waardoor het initiatiefrecht nu over gaat naar de stemmenkampioen van de 3de grootste lijst, met name: Maxim Veys.

Op 25 november 2024 diende Maxim Veys, houder van het initiatiefrecht, een gezamenlijke akte van voordracht voor schepenen in bij de algemeen directeur van stad Kortrijk. Hiermee is het initiatiefrecht officieel beëindigd. 

Burgemeester
Het Belgische raadslid met de meeste voorkeurstemmen van de grootste partij (in aantal zetels) van de gevormde coalitie wordt ‘aangewezen-burgemeester’. De ‘aangewezen-burgemeester’ wordt nadien door de Vlaamse regering benoemd tot burgemeester. 

Gemeenteraad
De installatievergadering van de gemeenteraad wordt gehouden op vrijdag 6 december 2024.
Info volgt.

OCMW-raad
De installatievergadering van de OCMW-raad volgt onmiddellijk aansluitend op de installatievergadering van de gemeenteraad op vrijdag 6 december 2024.
Info volgt.

BCSD (bijzonder comité voor de sociale dienst)
Tijdens de installatievergadering van de OCMW-raad worden de BCSD-leden en hun eventuele opvolgers verkozen. 
Op vrijdag 29 november 2024 werd een verklaring van lijstverbinding overgemaakt aan de algemeen directeur van stad Kortrijk. 

De zetelverdeling ziet er bijgevolg als volgt uit: 

  • Groep van lijsten TeamBurgemStadslijst en Vooruit: 5 zetels
  • N-VA: 2 zetels
  • Vlaams Belang: 1 zetel

Politieraad
Stad Kortrijk maakt samen met de gemeenten Kuurne en Lendelede deel uit van een meergemeentenzone. De 23 politieraadsleden worden verkozen uit de gemeenteraden. De burgemeesters zitten daar niet bij. Die maken van rechtswege deel uit van de politieraad. 
De verdeling van de zetels ziet er als volgt uit:

  • Kortrijk: 19
  • Kuurne: 3
  • Lendelede: 1

De kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de politieraad ligt tijdens de kantooruren ter inzage op de dienst bestuurszaken van stad Kortrijk. 
(Grote Markt 54, beleidsstadhuis – stadsbestuur@kortrijk.be).