Opgetrokken in de overgangsstijl Laatgotiek-Renaissance. De voorgevel is versierd met de beelden van de Graven van Vlaanderen. In het stadhuis bevinden zich de prachtige schepenzaal en de raadzaal met 16de-eeuwse gebeeldhouwde schouwen. Kijk ook naar de glasramen, de muurschilderingen en de merkwaardige topografische kaarten.
Dit laatgotische bouwwerk uit 1520 bevat renaissance-elementen en sporen van hooggotisch metselwerk van het vroegere hooggotische stadhuis uit 1417. Nadat het herhaaldelijk was verbouwd, herstelde L. Viérin in 1959-1962 de 16de-eeuwse toestand.
In de voorgevel waren in 1616 veertien nissen ingewerkt die in 1961 gevuld werden met beelden van de graven van Vlaanderen, gemaakt door beeldhouwer Staelmans.
De achtergevel en de binnenplaatsen zijn recent gerestaureerd, waarbij resten van een bakstenen gebouw en een kelder uit de 13de eeuw werden blootgelegd. De oude binnentuin werd omgevormd tot een overdekte receptieruimte.
Opvallend in de Schepenzaal zijn de houten zoldering, een laatgotische schoorsteen versierd met de wapens van Brugge, Ieper, het Brugse Vrije en Kortrijk alsook een muurschildering uit 1875 met geromantiseerde, historische taferelen. De raadzaal op de eerste verdieping bewaart een zandstenen schoorsteenmantel (ca. 1525) met allegorische figuren en centraal, op een vooruitspringend voetstuk, een beeld van Keizer Karel. Beide zalen hebben glasramen en gepolychromeerde houten balksleutels.
Beperkt toegankelijk:
Te bezoeken op afspraak met gids. In juli en augustus ook iedere dag van 14.30 - 16.30 u.
Stadhuis Kortrijk
Grote Markt 54
8500 Kortrijk