Radiopioniers
In de jaren ‘20 zijn in West-Vlaanderen een aantal mensen in de ban van radio en techniek. Etienne Vergote begint in 1925 op het Plein in Kortrijk een winkel met electro en zelfbouwradio’s en experimenteert met een zelfgemaakte zender. Amateurs verzamelen zich in de ‘Kortrijkse radiogilde’ die elke zondagvoormiddag een uitzending verzorgt. Dezelfde mensen vinden elkaar tijdens de oorlog om hun kennis van de radiotechniek ten dienste te stellen van het verzet.
Vitrine 1:
• De geboorte van geluids- en radiotechniek: kristalontvanger, schellack grammofoonplaat, buizenontvanger met afzonderlijke luidspreker, oudste micro’s - oerdegelijke modellen die nog lang na WOII dienst deden.
- Kristalontvanger (OM 3277). Bijna elke beginnende radioamateur bouwde vanaf de jaren 20 een “galènepost”. Dit is de eenvoudigste uitvoering van een radio-ontvanger, met een pyrietkristal als diode.
- Micro’s (OM 3274 en OM 3275). Twee types waarvan het ontwerp bijna zo oud is als de radio zelf. Rondomgevoelig, of omnidirectioneel, frequentiekarakteristiek zo goed als vlak van 30 Hz tot 10 kHz. Winston Churchill, koning George VI en Leopold III gebruikten dergelijke microfoons om de bevolking toe te spreken.
- Orthodyne (OM 3213) uit 1928 van de Luikse firma Bonhomme. Een rechtuit-ontvanger met 5 buizen die enkel middengolf speelde, via een afzonderlijke luidspreker.
- His Masters Voice grammofoonplaat. De oudste platen hebben een diameter van 30, 25 of 20 cm (8") en worden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. De meeste zijn gemaakt van schellak. Aanvankelijk kon op een plaatkant amper vijf minuten muziek.
- Tijdschrift Radio. Dit blad voor de radio amateurs verscheen in de jaren 1920. (print)
Terug