RADIO IN BEWEGING
Vanaf de jaren ’60 krijgt de radio harde concurrentie van de televisie. De uitvinding van de transistor maakt het mogelijk om kleinere, lichtere en goedkopere toestellen te maken, die gemakkelijk overal kunnen meegenomen worden. De radio gaat mee in de auto en op het strand. Jongeren kunnen hun eigen muziek ontdekken en een jeugdcultuur ontwikkelen. De radio wordt steeds belangrijker voor de ontwikkeling en promotie van populaire muziek en van de platenbusiness. DJ’s als Jo met de Banjo introduceren een nieuwe stijl. Peter De Groot breekt in de jaren ’80 een lans voor rock van eigen bodem in zijn programma Rockgolf.
Vitrine 5
• Van bakelieten radio tot draagbare platendraaier en cassettespeler. Toestellen van eind jaren 1950 tot jaren 1970.
- Grundig Ocean Boy. Draagbare transistorradio uit de betere klasse met maar liefst 17 transistoren (1963). Geschikt voor batterijvoeding. Inklapbaar draaghandvat, 2 luidsprekers, 9 drukknoppen, telescopische sprietantenne. (OM 3212)
- Akkord. Duitse draagbare transistorradio. Lederen omhulsel en handvat. (OM z/n)
- Bakeliet draagbare radio met lederen koffertje. Eén van de eerste draagbare radio’s (OM 3276).
- Philips draagbare platendraaier. Luidspreker ingebouwd in het deksel.
- Sony type 6R-24L. Japans radiootje met 8 transistoren (1968). Opvallende ronde afstemschaal AM en LG. Geen zendernamen, alleen ontvangstfrequenties, enkel batterijvoeding (OM 2353)
- Telefunken draagbare cassettespeler “Magnetophon Partysound” (1971).
Terug