In Kortrijk kan je op een verschillende plekken je elektrische wagen opladen, zowel op straat als bij openbare laadpunten, zoals aan supermarkten of tankstations.
Op sommige locaties zijn er nog niet genoeg laadpalen voor de stijgende vraag. Daarom komen er in de toekomst geleidelijk meer laadpalen bij op straat.
Locaties
Je vindt een overzicht van alle openbare laadpunten op de website van Vlaanderen.
Veelgestelde vragen
In Kortrijk vind je publieke laadpalen van Bluecorner, Allego en TotalEnergies. Voor informatie over prijzen en abonnementen kan je bij deze bedrijven terecht.
De laadpalen op straat hebben een vermogen van 11 of 22 kW.
De laadpalen zijn toegankelijk voor iedereen, maar niet gratis. Je betaalt voor de stroom met een laadpas of je bankkaart. De meeste laadpassen kan je gebruiken bij alle laadpalen in België en soms ook in het buitenland.
De stad heeft een aantal plekken gekozen waar nieuwe laadpalen komen, vooral op plaatsen met veel bezoekers, zoals bij sportcentra, cultuurcentra en in de buurt van horeca.
Op de volgende 10 locaties worden in de toekomst laadpalen geplaatst:
- Schippersstraat
- Reepkaai
- Groeningestraat
- Parking Wembley (Moorseelsestraat)
- Lagaeplein Heule
- Parking Rietput Bissegem
- Vlaswaagplein Bissegem (kant OC)
- Parking WZC De Zon Bellegem (Bellegemkerkdreef)
- Parking WS Bellegem (Stadionstraat)
- Parking Sporthal Marke (Gymnasiastraat)
De meeste publieke laadpalen worden geplaatst op vraag van burgers of ondernemingen die zelf geen plaats hebben om hun wagen op te laden. Op september 2023 hebben een 25-tal burgers en ondernemingen een laadpaal aangevraagd. Die laadpalen worden in de omgeving van hun woning of onderneming geplaatst (op maximaal 250 meter wandelafstand). Bij de bepaling van een goede locatie houden we rekening met verschillende factoren:
- liefst nabij een kruispunt, zodat de laadpaal op wandelafstand ligt van zoveel mogelijk gezinnen;
- bij voorkeur op een parking of geclusterde parkeerplaatsen;
- bij voorkeur bij haakse parkeerplaatsen;
- liefst op een neutrale locatie, dus bij voorkeur niet voor woningen. Wel aan een blinde gevel, een braakliggend terrein, …
Zowel bewoners als ondernemingen in Kortrijk kunnen een publieke laadpaal aanvragen.
Voorwaarden
- Je bent gedomicilieerd of gevestigd in Kortrijk.
- Je hebt een 100% batterij-elektrische wagen (of een elektrische wagen in bestelling), ook leasevoertuigen komen in aanmerking. Let op: een oplaadpunt aanvragen voor een plug-in hybride is niet mogelijk.
- Enkel personenwagens en lichte vracht komen in aanmerking.
- Je hebt geen mogelijkheid om zelf een laadpunt te voorzien, bijvoorbeeld door een gebrek aan een oprit, garage, autostaanplaats of privéparking.
- Er is nog geen openbaar of halfopenbaar laadpunt binnen 250 meter wandelafstand van je woning of bedrijf.
Bij het bepalen van de locatie letten we op een aantal zaken:
- Bij voorkeur dicht bij een kruispunt, zodat de laadpaal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is.
- Idealiter op een parkeerplaats of in een cluster van parkeerplaatsen.
- Liever op haakse parkeerplaatsen.
- Het liefst op een neutrale plek, zoals tegen een blinde gevel of bij een braakliggend terrein, en niet direct voor woningen.
Publieke laadpaal aanvragen
Dien je aanvraag in bij de Vlaamse overheid.
Na goedkeuring door de Vlaamse overheid, zal Stad Kortrijk je aanvraag bekijken. Als de stad je aanvraag goedkeurt, wordt de laadpaal geplaatst.
Er komen ook laadpalen voor de elektrische deelwagens van Fox-Share op Heule Watermolen, Heuleplaats, het Vlaswaagplein in Bissegem en op Markeplaats.
Bij elke laadpaal is één laadpunt gereserveerd voor de elektrische deelwagen. Het andere laadpunt is vrij en mag door iedereen gebruikt worden.
Je bent eigenaar van je woning
Als je een oplaadpunt op je eigen terrein wilt plaatsen, heb je geen vergunning nodig.
Zoek voor de installatie een erkende installateur.
Je huurt een huis, appartement of garagebox
Bespreek dan de installatie met de eigenaar of vraag de syndicus naar de mogelijkheden.
De parkeerregels voor elektrische voertuigen zijn hetzelfde als voor auto's met een klassieke (verbrandings)motor. Let altijd op de borden en wegmarkeringen die de parkeerregels aangeven.
Hier is een samenvatting:
- Alleen wagens met een 100% elektrische motor of plug-in hybrides mogen parkeren op de plaatsen die voor elektrische voertuigen zijn gereserveerd.
- Als je met je elektrische wagen parkeert op een gereserveerde plaats, moet je auto verbonden zijn met de laadpaal.
- In een betalende zone moet je ook betalen als je op een gereserveerde plaats voor elektrische voertuigen parkeert. Dezelfde maximale parkeertijd geldt dan. Ook in een blauwe zone moet je de maximale parkeerduur respecteren, tenzij je een bewonersvergunning of gemeentelijke parkeerkaart hebt.
- Je mag niet tegen de rijrichting in parkeren. Sommige eigenaren van elektrische wagens doen dit om dichter bij de laadpaal te komen, maar dat is niet toegestaan. Zorg ervoor dat de laadkabel van je auto lang genoeg is.
Laden met een kabel over het voetpad is niet toegestaan volgens de wegcode.
Een kabel kan namelijk een obstakel zijn voor voetgangers, vooral voor mensen die minder goed te been zijn, mensen met een visuele beperking of mensen in een rolstoel. Als je dit toch doet, ben je aansprakelijk bij een ongeval.
Daarnaast willen we voorkomen dat bewoners de parkeerplaats voor hun deur gaan claimen om hun wagen op te laden, want niet iedereen kan voor de eigen deur parkeren.
Meer info over laadpalen en elektrisch rijden vind je op milieuvriendelijkevoertuigen.be