Laura Vanasten (94) beleefde de Tweede Wereldoorlog als jong meisje in Kortrijk. Op het einde van de oorlog werd haar vader door de bezetter weggestuurd voor verplichte arbeid in Jersey.
Gevlucht … naar de bombardementen
Laura: “Ik werd geboren in 1929 en groeide op in een gezin met zes kinderen toen de oorlog uitbrak, later kwamen daar nog twee kinderen bij. We woonden in de Watervalwijk, gelegen tussen Bellegem en Rollegem. Mijn vader werkte als ondermeester in een fabriek in Frankrijk. Hij was ook in onze parochie verantwoordelijk om het luchtalarm te laten klinken wanneer vijandelijke bommenwerpers naderden.
Bij het uitbreken van de oorlog raadde de onderpastoor van Bellegem ons aan om te vluchten uit angst voor het naderende gevaar. We trokken naar Kortrijk, waar er net gebombardeerd werd … in tegenstelling tot thuis. Voor een tijdje vonden we onderdak op een boerderij op Walle, vooraleer we terugkeerden naar ons eigen huis. Niet ver daarvandaan waren Duitse soldaten gelegerd in een bakkerij in de Rollegemsestraat, inclusief een manege. Elke dag moest ik langs die plek op weg naar school bij de zusters. In die tijd zaten jongens en meisjes nog apart op school. Ondanks de oorlog ging mijn plechtige communieviering gewoon door. Honger heb ik niet gekend, maar thuis werden de boterhammen wel zorgvuldig geteld. Op mijn veertiende stopte ik met school en leerde ik naaien bij een naaister in de Doornikstraat.
Zelfgebouwde schuilplaats
Om ons te beschermen tegen bombardementen, bouwde mijn vader eigenhandig een schuilplaats in de tuin van mijn tante, met wie we een tweewoonst deelden. Hij creëerde een grote aarden heuvel bedekt met takken, waarin we konden schuilen. Op een dag was ik me net aan het wassen in de waston toen een bombardement begon. Snel kreeg ik een laken en werd ik naar de schuilplaats gebracht. Later in de oorlog moest mijn vader in Jersey voor de Duitsers gaan werken. Bij zijn terugkeer herkende hij mijn jongste broertje niet meer.”
Haar oude dag brengt Laura door in WZC De Zon, niet ver van de plek waar ze opgroeide.
Meer verhalen over de Tweede Wereldoorlog