Veel jongeren in Kortrijk worstelen niet alleen met menstruatiearmoede in financiële zin, maar ook met onwetendheid en het taboe rond menstruatie. Maandverbond, een samenwerking tussen Zonta, secundaire scholen en Stad Kortrijk, wil daaraan iets veranderen. Maandverbond staat voor de verbondenheid die we willen creëren tussen de stad, de burgers en onze partners.
We bieden educatie over menstruatie in de vorm van een educatiebox voor scholen. We willen ook het taboe doorbreken dat nog steeds rond dit onderwerp hangt. Daarom stellen we gratis basis menstruatiemateriaal, zoals tampons en maandverband, beschikbaar aan scholen. Die kunnen dit aanbieden aan jongeren die het nodig hebben.
Maandverbond staat ook voor verbondenheid in tijd. We streven ernaar om dit project duurzaam te maken, zodat we blijvend jongeren in onze stad kunnen ondersteunen. Door samen te werken, creëren we een gemeenschap waarin alle jongeren zich gesteund voelen tijdens hun menstruatieperiode.
We willen ook de jongens hierbij betrekken. Het is belangrijk dat alle jongeren begrijpen wat menstruatie inhoudt en hoe ze hun klasgenoten kunnen ondersteunen. Jongens kunnen een cruciale rol spelen bij het normaliseren van gesprekken over menstruatie en het creëren van een omgeving waarin alle jongeren zich gesteund voelen.
Door openlijk te praten over menstruatie en door correcte informatie te geven, streven we naar een cultuur van begrip en ondersteuning. Het is belangrijk dat alle jongeren zich comfortabel voelen om over hun lichaam en gezondheid te praten, zonder schaamte of stigma.
Antwoord op al je vragen
Overzicht menstruatiemateriaal - WAT WAT
Alles over menstruatie - Sensoa
Ervaringen
Vier bekende vrouwen over hun cyclus - Bloedserieus
Op school
Lesgeven over menstruatie - Sensoa
Goed GeRegeld - Project Menstruatiearmoede voor het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Vraag hier als school extra menstruatiemateriaal aan