Een geslaagde teambuilding in 5 stappen

Gepubliceerd op Vrijdag 17 november 2023
Urban Hunt

Een goede sfeer op het werk is belangrijk. Zowel voor het sociaal contact tussen je medewerkers, als voor jou als werkgever. Collega’s die een goede band hebben, communiceren beter en werken efficiënter samen. Dat geeft een boost voor de samenhorigheid en productiviteit. Een teambuilding is een van de manieren om daarvoor te zorgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je teambuilding in Kortrijk geen slag in het water wordt?

1. Onderzoek de behoeften van je werknemers: welke ambities hebben ze, welke vaardigheden willen ze verbeteren en welke hiaten bestaan er in jouw team?

2. Bepaal je doelen. Om je teambuilding effectief te laten zijn, moet je jouw focus voor het programma definiëren. Zorg ervoor dat je evenement past bij de behoeften van je team en dat je teamleden er graag aan deelnemen. Kies je voor een teambuilding die enkel focust op verbinding, of wil je er meer inhoud aan geven? Bij de eerste soort denken we bijvoorbeeld aan een middag karten, een speurtocht door Kortrijk of samen met een bootje de Leie afvaren. Deze activiteiten zorgen voor ontspanning en verbinding.

3. Teambuilding met inhoud is meer gefocust, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de communicatie, de afstemming of de besluitvorming in je team. Dit zijn vaak programma’s waarbij je verschillende samenwerkingsopdrachten doet en stapsgewijs bijleert. Aan het eind van de dag maak je de vertaling naar de dagelijkse praktijk:

  • Wat herken je uit vandaag in de dagelijkse praktijk?
  • Welke lessen en ervaringen neem je mee naar de praktijk?

Vergeet niet om op het einde samen de dag te evalueren. Laat iedereen aan het woord.

4. Plan voldoende op voorhand. Zeker gezien het huidige telewerken is dat geen overbodige luxe. Anders riskeer je een laag percentage deelnemers. Voor bijvoorbeeld een retraite of een speciaal evenement voor meer dan 80 personen, begin je best zo’n 4 à 6 maanden op voorhand te plannen.

5. Maak een takenlijst. Zo blijf je georganiseerd. Check regelmatig je takenlijst om te zien wat reeds gerealiseerd is en welk werk er nog op de plank ligt.