De Molenaar

De Molenaar Philip Moerman

Het klare water wist het al
toen het aan de molen kwam.

Daar was een vloot van korenaren
op een gouden zee van halmen.

Het rad dat wentelde om den brode
lag zonneklaar te wachten op zijn pad.

De kracht van broodnodig water
dat ons schep per schep welvaart bracht.

Dan de tovenaar met steen en granen
die het koren op de molen kende.

Dan de bakker die zo wakker als hij kon
het altijd van de vroegste vogel won.

Heulebeek en Watermolen:
het dagelijks en degelijk verhaal
van vele malen volle manden,
van de bakker en de molenaar.

Het klare water wist het al
toen het aan de molen kwam.

- Joris Denoo

Deze bijzondere plek, Heule Watermolen, heeft zowel een bruisend verleden als heden. De kern van Heule-Watermolen is ontstaan aan het kruispunt van de Heulebeek en de heirweg van Kortrijk naar Brugge. Het molenaarshuis op die hoek installeerde een prachtige watermolen, waarrond een gehucht ontstond, de huidige groene voorstad van Kortrijk. De molen werd reeds in 1284 vermeld en was eigendom van de graaf d'Ennetière. Vandaag is de molen zelf niet meer aanwezig, maar het Feestcomité Heule Watermolen houdt de plek levendig.

Het kunstwerk De Molenaar werd door het Feestcomité in 2024 geschonken aan Stad Kortrijk. Het werk, dat een waterrad voorstelt met daarop de molenaar met in zijn ene hand de tarwe en in zijn andere hand het brood, herinnert echter aan het verleden van deze plek. Het waterrad dreef immers de graanmolens aan.

Beeldend kunstenaar Philip Moerman (°1961) vervaardigde het kunstwerk, zelf woonachtig in de Waterhoek in Heule. Als zoon van een gerenommeerd juwelier werd het driedimensionale hem als het ware met de paplepel ingegeven. Na jaren van academies en opleidingen vestigde hij zich in zijn eigen atelier. De rode draad doorheen zijn werk is het figuratieve. Onder meer het beeld De Koppige Ezel in Kuurne werd door Philip vervaardigd. 

De Molenaar Philip Moerman