'Fontein met Vis en Kind’ werd in 1949 vervaardigd door Koos van der Kaaij (1899, Leiden - 1976, Brugge). Het beeld stond oorspronkelijk in de vijver van het Koningin Astridpark. In 2022 werd het park echter heraangelegd waardoor de fontein niet meer in de nieuwe omgeving paste. Via de actie Beeld in jouw Buurt werd er een nieuwe match gevonden tussen het beeld en de Begraafplaats Sint-Jan. In maart 2024 kreeg de fontein zijn nieuwe definitieve plaats in de vijver aan de ingang van de begraafplaats.
Het beeld van een water spuwende vis bij de staart vastgehouden door een kind van Koos van der Kaaij past binnen de artistieke visie van de begraafplaats. Er is al een eerste link met het werk door de verwijzing naar het grafmonument van Léon Beyart-Sioen - ontworpen in 1934 door architect en zoon van, Carlos Beyaert - met een reliëf van Koos van der Kaaij.
De uitzonderlijke waarde van de oudste begraafplaats van de stad zit vervat in haar geschiedenis, haar landschappelijke en architecturale waarde en artistieke kwaliteit. Enkele bekende beeldhouwers zoals Jules Lagae, Ernest Salu, Antoon Van Parys en Godefroid Devreese lieten er prachtige werken na. Beeldhouwers Alfons Noseda en Lieven Colardyn en achitect Jules Carette, voorzagen zelfs hun graf van eigen werk. Het kunstwerk 'Fontein met Vis en Kind' is van de hand van Koos van der Kaaij. Jacobus 'Koos' was een Nederlandse beeldhouwer die een groot deel van zijn leven in Vlaanderen heeft gewerkt en gewoond. Hij kwam in Kortrijk terecht nadat hem gevraagd werd mee te helpen aan de restauratie van het tijdens de oorlog vernielde Nepomucenusbeeld op de Leiebrug.