Nieuw Amsterdamspoortje

Hedendaags wonen in een historische omgeving

Na een achtjarig traject kijken projectleider William Timperman, projectleider vastgoed Gert Peyskens en vastgoeddeskundige Laura Michiels met trots en voldoening terug op het voltooide project Nieuw Amsterdamspoortje.

 

Ooit telde Kortrijk 88 beluiken, die in de 19de eeuw werden gebouwd door de toenemende industrialisatie. Vandaag blijven er nog maar enkele over, waaronder het Amsterdamspoortje in de wijk Overleie, dat dateert uit 1850. De site kreeg nieuw leven ingeblazen met een uitgebreide renovatie. De verkrotte beluiken en drie straatwoningen werden omgebouwd tot 12 moderne woningen: zes huizen en zes (duplex) appartementen. 

William: Het project ging van start in 2016, toen kocht het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) de onbewoonbare en verloederde beluikwoningen en de omliggende panden. Zij maakten een dossier op en schreven een wedstrijd uit voor design-and-buildopdracht. Monument Real Estate uit Ingelmunster en Maes & Vandelannoote Architecten uit Kortrijk werden gekozen voor het ontwerp en realisatie.

De werken hebben twee jaar geduurd, van augustus 2021 tot september 2023. Ikzelf werd projectleider in februari 2022, dat viel ongeveer samen met de opstart van het archeologisch onderzoek.

 

Lange geschiedenis

William: De site in de Kortrijkse wijk Overleie heeft een lange geschiedenis. De beluikwoningen werden gebouwd rond 1850, maar er werden nog veel oudere vondsten gedaan. Daarom moesten de werken een bepaalde tijd stilgelegd worden voor archeologisch onderzoek. 

Hierbij werd gekeken naar de fundamenten en restanten van gebouwen die er vroeger stonden, zoals een kapel en klooster. Er werd ook een heel oude gracht gevonden. Deze werden gedocumenteerd en dan later verder uitgegraven of opnieuw toegedekt.

Comfortabel wonen in een historische omgeving

William: De beluiken hebben nog hun originele gevels. De aannemer wilde de gevel oorspronkelijk slopen, maar wij hebben ervoor gevochten om deze te behouden en zo het karakter van de site te bewaren. Het zijn namelijk de kleine foutjes en imperfecties in de gevel die voor de charmante uitstraling zorgen.

Alles binnen in de beluikhuizen is wel nieuw. Een aantal beluikhuizen werden samengevoegd, waardoor er niet alleen meer ruimte is voor wooncomfort, maar ook voor isolatie en moderne technieken zoals vloerverwarming, een gemeenschappelijke warmtepomp en zonnepanelen. De groendaken zuiveren en hergebruiken water. De stad streeft naar fossielvrij wonen, dus het toepassen van deze technieken is voor ons vanzelfsprekend en in lijn met de huidige bouwnormen.

Uitdagende situaties

William: We hebben wel wat uitdagingen gehad, onder andere door een groot prijsherzieningsmoment in 2022, waardoor de kosten voor materiaal en personeel enorm stegen. 

Een andere uitdaging was dat het project deels uit verbouwing en deels uit nieuwbouw bestond. Zo had je bijvoorbeeld de mix van historische buitenmuren en nieuwe binnenmuren. En hierdoor werden veel verschillende bouwmethodes door elkaar werden gebruikt. Vaak stoot je nog op onvoorziene zaken, wat ook meer geld kost. Het was dus noodzakelijk om een goede balans te vinden, tussen alle betrokken partijen, de kwaliteit, de kostprijs en de timing. 

 

Fantastisch project

William: Omdat je in elke fase van het project met veel zaken en mensen rekening moet houden, voelt het als een overwinning wanneer je met het bouwteam tot een consensus komt. Bijvoorbeeld wanneer je in latere fases kan beslissen wat er met de buitenomgeving gebeurt en hoe je binnen het budget iets moois kan creëren. Het is een uitdagende zoektocht, maar het is geweldig om te zien dat iedereen tevreden is. En het is gewoon leuk om het project te zien groeien, met elke fase staat er meer gebouwd.

Ik denk dat iedereen kan zien dat het Nieuw Amsterdamspoortje een fantastisch project is. Aan de ene kant doordat de architect het architecturale luik goed heeft kunnen bewaren. En  aan de andere kant door de goede dynamiek binnen het bouwteam, wat heeft geleid tot een succesvol resultaat.

Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje

We wilden niet alleen een succesvol vastgoedproject realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde bieden binnen de bestaande erfgoedcontext.

- Gert Peyskens, Projectleider Vastgoed

Gert: Nieuw-Amsterdamspoortje was ook één van mijn eerste projecten aan de stad. Ik werkte het commerciële en juridische kader uit voor de verkoop van de woonunits. Hierbij begeleidde ik de vergunningsaanvragen en berekende ik de financiële haalbaarheid van het project.

Eens dat de vergunning rond was, ging William over met de uitvoering van de bouw en bereidde ik de verkoopdossiers voor per woonunit. Daarnaast ondersteunde ik ook Laura tijdens de bezoekdag.

 

Maatschappelijke meerwaarde

Gert: Het volledige project vond ik wel een uitdaging. We wilden niet alleen een succesvol vastgoedproject realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde bieden binnen de bestaande erfgoedcontext. Dat was niet altijd even simpel, want er waren ook bepaalde onvoorziene uitdagingen die de looptijd van het project wat vertraagd hebben, zoals de archeologische vondsten of de stijgende energieprijzen. William en ik hebben toen een hele besparingsoefening opgemaakt samen met de aannemer, om het project tegen een zo goed mogelijke prijs te kunnen opleveren.  

Ik herinner me ook nog de grote ontwerpoefening bij de start van het project. De dienst stedenbouw wou meer verticaliteit in het gevelbeeld waardoor de architect hier verder moest aan sleutelen. Dit werd opgelost door elke woning een ander metselverband te geven en te kiezen voor langwerpige ramen. En ook het originele 17e-eeuwse dakgebinte van de huizen aan de straatkant moest gerecupereerd worden. Deze ligt nu op het dak van het gemeenschappelijke overdekte terras.

gert-vastgoed

 

Ondanks de complexiteit van het project is het succesvol afronden van alle verkopen en het enthousiasme van de kopers voor mij een absoluut hoogtepunt. Dat zorgt voor veel voldoening.

Deze realisatie heeft iets losgemaakt bij veel mensen.

- Laura Michiels, vastgoed deskundige

Laura: We hebben een prachtig project kunnen opleveren dankzij de goede samenwerking tussen Monument Real Estate en het architectenduo Kristof Maes en Pieter Vandelannoote. Het is altijd leuk om met een mooi afgewerkt product en een goed gevoel aan de verkoop te kunnen starten. 

Daarnaast merkte je ook enorm dat deze realisatie iets losgemaakt heeft bij veel mensen. De bezoekdag was een groot succes, in totaal hadden we die dag meer dan tachtig bezoekers. Dit kon ik uiteraard niet alleen bolwerken. Dankzij de goeie samenwerking is deze dag heel vlot verlopen en konden we alle mensen te woord staan. Maar ook na de bezoekdag kregen we nog veel aanvragen om het project te kunnen bezichtigen. 

 

Tevreden bewoners

Laura: Toevallig ontving ik deze week nog een mail van een kopers die heel tevreden was met hun woning in het Nieuw Amsterdamspoortje. Ze schreven dat alles fantastisch is, dat ze er heel graag wonen en dat zowel de ligging, de buren, als de look en materialen helemaal hun ding zijn. Zo'n feedback maakt me erg gelukkig en trots op wat we hebben bereikt.

Het klinkt cliché, maar elke verkoop was voor mij een persoonlijk hoogtepunt. Het intens geluk van de mensen die een woning of appartement konden aankopen via biddit en nadien via de onderhandse verkoop, dat doet iets met mij.

Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje
Amsterdamspoortje

Er zijn nog twee duplexappartementen met tuin te koop.

Meer informatie

Bij interesse of vragen kan je contact opnemen via vastgoed@kortrijk.be

Ook een bezoek is mogelijk na afspraak via dit mailadres.

 

Volg ons op Facebook voor meer vastgoednieuws en ontwikkelingen.

Woon in Kortrijk