aanleg trompetaansluiting: fase 1 loopt op zijn einde

Gepubliceerd op Vrijdag 05 juli 2024

TROMPETAANSLUITING OP COMPLEX A19 EN R8 IN KORTRIJK

Terugblik op werken van fase  1

aannemer 1,1 kilometer aan geluidsschermen, 3 kilometer aan nieuwe greppels en 7 kilometer aan riolering. Daarnaast plaatste hij waterdichting op de brug, samen met de leuning. Tot slot werd er ook meer dan 20.000 m2 aan fundering geplaatst.

Geen werken tijdens bouwverlof

Tijdens het bouwverlof werkt de aannemer niet. Hij geniet van een welverdiende vakantie, van 22 juli tot en met 11 augustus. Op maandag 12 augustus pikt hij de draad weer op en gaat hij weer aan de slag met de werken van fase 1.

Fase 1 loopt stilaan op haar einde

Na het bouwverlof werkt de aannemer dus nog verder in fase 1, die stilaan op haar einde loopt. De aannemer werkt er nog aan de fundering, legt er asfalt aan, brengt nieuwe markeringen en vangrails aan en werkt aan het pompstation. Tot slot zal hij ook nog verlichting, verkeersborden en portieken aanbrengen, om alles netjes af te werken. De nieuwe brug zal ook afgewerkt worden. Als alles vlot verloopt, duurt fase 1 nog tot midden september 2024

Omleiding voor doorgaand verkeer tot einde fase 1

Tot het einde van fase 1 volgt doorgaand verkeer, van en naar Kortrijk-Noord en Kortrijk-Oost, een omleiding. Verkeer naar Kortrijk-Noord volgt een omleiding via de E403, het op- en afrittencomplex Aalbeke en de E17 via het complex Kortrijk-Oost. Verkeer naar Ieper rijdt via Kortrijk-Oost op de E17, het op- en afrittencomplex Aalbeke en de E403. Het verkeer rijdt vanaf midden september dan op de vernieuwde binnenring en de nieuwe verbinding van de binnenring met de A19. De brug over de R8 gaat dus open na fase 1.

Bekijk de omleidingen

Fase 2 vanaf midden september

Fase 2 start midden september op, maar een exacte startdatum is er vandaag nog niet. Bij de overgang naar fase 2 zal er een switch gebeuren en kan het verkeer over de nieuw aangelegde brug rijden die de binnenring van de R8 verbindt met de A19. Vanaf dan kan de aannemer starten met de opbraak van de betonverharding van de buitenring van de R8 en de bestaande aansluiting met de A19 en legt hij een nieuw wegdek in asfalt aan. Deze fase duurt, als het weer meezit en er geen onverwachte omstandigheden optreden, tot eind 2024

ontdek de planning in detail

Laatste fase vanaf voorjaar 2025

Door het vele regenweer in de winter en het voorjaar van 2024, is de planning van de werken van de trompetaansluiting sterk opgeschoven. Fase 3 start daarom in het voorjaar van 2025 op. In deze laatste fase werkt de aannemer op de A19, ter hoogte van de zuidelijke op- en afrit Gullegem-Moorsele (nr. 1 op A19). Tijdens fase 3 worden de op- en afrit Gullegem-Moorsele (nr. 1 op A19) en het kruispunt met de Gullegemstraat heraangelegd.