Acteur, meubelmaker en galerijhouder

Gepubliceerd op maandag 16 september 2024
Maarten

Van 17 oktober tot 3 november beleef je in Kortrijk WONDER, het festival van de creativiteit. Technische knobbels, kunstenaars en designers tonen er hun nieuwste creaties. Voor het eerst aanwezig op WONDER is REDKETTLE GALLERY. Mede-oprichter Maarten Ketels (38) kijkt er alvast naar uit.

Ambacht 

“Ik herinner mij een uitspraak van theatermaker Lucas Vandervost, van wie ik les kreeg. Hij zei: “Toneel is een ambacht. Het is zoals het maken van een tafel.” Het is die uitspraak die mij ervan overtuigde om naast mijn acteeropleiding ook meubel­maken te gaan studeren. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door ambacht en design, door het maken van iets moois met je eigen handen. Er is niets dat meer voldoening geeft dan het resultaat van hard werk te kunnen delen. Hoe beter ik werd in het maken van meubels, hoe beter ik werd als acteur. Beide disciplines zijn millimeterwerk.” 

Meubelmaker 

“Eigenlijk wou ik naast mijn acteer­opleiding Rechten studeren, om assisenpleiter te worden. Lessen bijwonen ging niet, dus zou ik enkel cursussen blokken en examens afleggen. De professoren gingen akkoord, maar de decaan weigerde. Dus zocht ik iets anders. Het idee om iets te doen met mijn handen spookte nog altijd door mijn hoofd. Ik besloot me in te schrijven voor een avondopleiding Meubelma­ker bij Syntra. Voor mijn eindwerk aan het Herman Teirlinck Instituut bracht ik de werelden van toneel en meubelmaken samen. Ik bouwde een houten huisje in het glazen atri­um van Antwerpen-Centraal en ging er vier weken lang in wonen. Als een soort van performance.” 

Maarten

REDKETTLE GALLERY 

“Dankzij acteeropdrachten voor te­levisie kon ik investeren in een eigen atelier. Daar bouwde ik zelf meu­bels. Ook mijn broer Simon heeft een passie voor design en werken met hout. Samen kwamen we op het idee om een platform te ontwikke­len voor de ‘passieprojecten’ van meubeldesigners. Dat zijn de stuk­ken die ze maken omdat ze het leuk vinden, niet per se op vraag van een klant. Het zijn artistieke projecten die thuishoren in een galerij.” 

“Simon en ik startten daarom en­kele maanden geleden REDKETTLE GALLERY op. We vertegenwoordigen al een 15-tal Belgische designers. Daar zitten ook mensen uit de regio Kortrijk bij: Sergeant Oak, Sander Demeulemeester, Arne Desmet … REDKETTLE GALLERY is geen fysieke galerie. Je vindt ons enkel online. Als je interesse hebt, regelen wij een afspraak in het atelier van de designer. Begeleiding op maat, zoals dat heet.” 

WONDER 

“Ons eerste wapenfeit komt er bin­nenkort aan: we gaan onze galerij en designers met veel trots voorstellen tijdens WONDER. Als locatie dachten we eerst aan Boekenhuis Theoria. Dat is niet alleen de beste, maar ook de mooiste boekhandel van het hele land. Uiteindelijk werd het de kapel van de zusters Paulinen in de Groe­ningestraat. Een compleet andere, maar evenzeer inspirerende omge­ving. Kom dus zeker eens langs!” 

“Nog voor WONDER bestond, be­zochten we al de Biënnale Interieur om ons te vergapen aan de creaties van de interieurontwerpers van de toekomst. Nu zijn we vooral be­nieuwd naar de expo We Are The Next Generation. Daar ontdek je het werk van studenten productdesign, architectuur, grafisch ontwerp … Velen van hen volgen hun oplei­ding hier in Kortrijk. Tot slot hoop ik tijdens WONDER veel designers en andere geïnteresseerden te ontmoeten en eindeloos te kunnen praten over onze passie.” 

Toekomst 

“REDKETTLE GALLERY is net gelan­ceerd, maar we plannen nu al om het platform uit te breiden naar vijf grote Europese steden, te beginnen met Londen waar ik ooit woonde. We vonden een boot die aan King’s Cross zal liggen om deel te nemen aan de London Design Week in sep­tember 2025. But first things first: WONDER, we komen eraan!”

Meer info over WONDER

Meer nieuws over het stadsmagazine