Bib zet nog sterker in op leesbevordering en STEM

Gepubliceerd op maandag 02 september 2024

De bib start het schooljaar met een verrijkt schoolaanbod dat zich nog sterker richt op leesbevordering en de ontwikkeling van digitale en technische vaardigheden via STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Zes leeslijsten geven per graad van het lager en secundair onderwijs een 100-tal gevarieerde leestips. Ook nieuw is dat de bib twee STEM-workshops het hele schooljaar door aanbiedt.  

Gloednieuwe leeslijsten

Voor de samenstelling van de leeslijsten sloegen de bibliotheken van Kortrijk en Brugge de handen in elkaar. Met dit initiatief willen ze een antwoord bieden op de teleurstellende resultaten van de recente PISA- en PIRLS-onderzoeken, waaruit bleek dat het leesniveau blijft dalen. Bij bevraging gaven de Kortrijkse leerkrachten bovendien aan dat zij vragende partij zijn voor boekentips om leerlingen te inspireren en taallessen samen te stellen.    

Kwalitatieve, recente titels  

De zes leeslijsten richten zich zowel op kinderen en jongeren als op leerkrachten en ouders. Voor elke graad van het lager en het secundair onderwijs selecteerden de bibmedewerkers een honderdtal kwalitatieve titels. Vooral recente titels, maar ook klassiekers kregen hun plekje. De lijsten zijn opgedeeld in thema’s als ‘Vriendschap & school’, ‘Geschiedenis’, ‘Science fiction’ en zo meer. Ze zijn alle zes terug te vinden via de website van bib Kortrijk.  

Leesbevordering voor iedereen  

Vanuit leesbevorderingsoogpunt bevat de selectie echt voor elk wat wils. Binnen elke graad zijn er boeken van verschillende leesniveaus. De lijsten zijn dus net zo goed bruikbaar om moeilijke lezers aan het lezen te krijgen als om de leeshonger van veellezers te stillen. Ook aan de kinderen en jongeren met een leesbeperking is gedacht: een icoon duidt aan of een boek als luisterboek (Daisy-boek) in de Luisterpuntbibliotheek terug te vinden is. In de rekken maakt een icoon-sticker de papieren versies van deze boeken makkelijk herkenbaar.  

Ontwikkeling technische en digitale vaardigheden  

Het schoolaanbod van bib Kortrijk is verder nog aangevuld met twee STEM-workshops: ‘Starten met 3D-printen’ en ‘Lasercutten voor dummies’. Het gaat om bestaande workshops uit het vrijetijds- en Mediawijze Week-programma waarop scholen nu het hele schooljaar door kunnen intekenen voor een beperkt bedrag per leerling. Hiermee wil de bib tegemoetkomen aan de stijgende vraag vanuit de Kortrijkse scholen naar initiatieven voor ontwikkeling van technische en digitale vaardigheden. 

Erkende STEM-academie met Maakbib    

Openbare bibliotheek Kortrijk is sinds vier jaar een erkende STEM-academie en maakt deel uit van het Vlaamse STEM-partnerschap. De bib engageert zich hiermee voor de STEM-agenda 2030, waarmee de Vlaamse regering de instroom in en doorstroom naar STEM-opleidingen en -loopbanen wil verhogen. Dankzij een investering van het stadsbestuur kon de Kortrijkse bib twee jaar geleden een volwaardig Maakbib inrichten. Die is perfect uitgerust om zowel een vrijetijds- als onderwijsondersteunend STEM-programma te ontwikkelen en aan te bieden.    

Meer info

Ga naar de leeslijsten