Bijna 65 jaar dovenclub De Haerne

Gepubliceerd op Dinsdag 20 augustus 2024
Marc

Op 28 september 2024 vieren we Werelddovendag. Voor de Kortrijkse Dovenclub De Haerne is er nog een extra reden om te feesten, want volgend jaar mag de club 65 kaarsjes uitblazen.

(Geen) aangepast onderwijs

Dovenclub De Haerne is een vzw waar doven en slechthorenden op een ongedwongen manier in contact kunnen komen met elkaar. Marc Van Iseghem is er lid sinds 1971 en secretaris sinds 1976. Hij staat ons graag te woord in het clublokaal naast Sportcentrum Wembley in Heule.

Marc: Pas toen ik 10 jaar was, ontdekte men dat ik slechthorend was. Mijn schoolresultaten gingen erop achteruit doordat ik de leerkracht nauwelijks kon verstaan. In die tijd bestond er alleen bijzonder lager onderwijs voor doven en slechthorenden. In het hoger onderwijs was er geen alternatief. Daardoor kreeg ik een paar jaar aangepast onderwijs in Spermalie in Brugge, om daarna door te stromen naar het beroepsonderwijs. Zo werd ik schilder.

Twee aparte werelden

Ik ervaar de horende en de dovenwereld weleens als twee aparte werelden. Sommige werkgevers zijn weigerachtig om dove mensen aan te nemen, terwijl die net zo secuur werken. De grootste moeilijkheid waarmee ik geconfronteerd word, is communicatie. Mensen voelen soms weerstand om met een dove of slechthorende te komen praten, ze laten die liever links liggen. Aan horenden geef ik altijd het advies: aarzel niet om het contact aan te gaan. Wij staan zeker open voor communicatie.

Nieuwe technologieën zoals de gsm maken communicatie makkelijker, maar er blijft toch een drempel bestaan. In onze club stelt dat probleem zich niet. Hier kan iedereen communiceren zoals ze dat zelf willen. De Vlaamse gebarentaal is daarvoor het belangrijkste middel, maar ik kan ook liplezen en ik heb een hoorapparaat.

Marc

Uniek in België

De club telt momenteel zon 185 leden. Ik heb hier jonge mensen verlegen zien binnenkomen en echt zien openbloeien. Ik leerde mijn vrouw hier trouwens kennen, en wij zijn zeker niet het enige koppel dat hier ontstaan is. Onze sport- en culturele activiteiten zijn divers: we hebben bijvoorbeeld een kaartersclub en een seniorenclub, maar organiseren ook uitstappen, wandeltochten, quizzen, museumbezoeken, of we spelen petanque, bowling, padel Leden kunnen altijd een nieuwe activiteit voorstellen. De sportclub is aangesloten bij Dovensport Vlaanderen en bij G-Sport-Vlaanderen.

Ik ben vooral trots op onze voetbalploeg, de enige in zijn soort in België. In het verleden bestond er daarvoor zelfs een aparte competitie, maar nu spelen we gewoon mee in het liefhebbersvoetbal. Tijdens de match kunnen we perfect communiceren met onze teamgenoten. We focussen vooral op wedstrijden in plaats van op trainingen. Want hoe geef je een training aan dove sporters? Trainers vinden is sowieso al niet eenvoudig, een probleem waar ook andere verenigingen mee te maken krijgen. Van Stad Kortrijk mogen we de sportinfrastructuur gebruiken en krijgen we ondersteuning in de vorm van materiaal en een subsidie.

Ik maak zelf ook deel uit van de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH). We geven bijvoorbeeld advies aan de stad en andere organisaties rond toegankelijkheid. In dat opzicht wil ik zeker de inspanningen van az groeninge vermelden. Wanneer een dove persoon op consultatie moet bij een dokter, zorgt het ziekenhuis voor een tolk. Ze zetten daarnaast zwaar in op klare taal, iets waar ook andere mensen baat bij hebben.

Dovenclub De Haerne

Meer nieuws uit het stadsmagazine