Brave versterkt jonge vrouwen via sport

Gepubliceerd op Donderdag 20 maart 2025
Israe (links) en Eva (rechts)

Brave versterkt jonge vrouwen via sport

Jonge vrouwen en meisjes de ruimte geven om te sporten, elkaar te ontmoeten en zich thuis te voelen in de publieke ruimte. Dat is kort samengevat waar Brave voor staat. Eva Saelens en Israe Aiach zijn twee van de initiatiefnemers.

Weg met drempels

Eva Saelens (29): “Het onderzoeksproject G.I.R.L! van het onderzoekscentrum Vital Cities (Howest) waar ik aan meewerkte, vormde oorspronkelijk de aanzet voor Brave. Het onderzoek maakte duidelijk dat tienermeisjes ondervertegenwoordigd zijn in sport, urban sports en de publieke ruimte. Zeker in sporten die typisch door jongens beoefend worden, ervaren meisjes nog te veel drempels. Vooral bij tieners is de uitval groot: vaak stoppen ze met sporten door schoolwerk, andere prioriteiten of simpelweg omdat ze zich niet welkom voelen. Die bevindingen vroegen om actie. We beseften echter dat de gewenste verandering niet vanuit een onderzoeksproject zou komen. Een vzw zou meer impact kunnen hebben.”

Moedige meiden

Eva: “Samen met Israe Aiach en Lore Cuypers richtte ik daarom in 2023 Brave op, met als doel de publieke ruimte toegankelijker te maken voor meisjes en vrouwen tot 30 jaar. De naam is niet toevallig gekozen: het vraagt moed om als meisje je plaats in te nemen in een omgeving die als ‘mannelijk’ wordt gezien. Een skatepark wordt traditioneel vooral bevolkt door jongens en mannen. Als meisje voel je de blikken, wat intimiderend kan zijn. In onze thuisbasis, het Urban Sports Park van Tranzit, is dat niet het geval. Meisjes kunnen hier zichzelf zijn.”

Bewegen zonder belemmering

Eva: “Eén vrijdag per maand organiseren we een ‘takeover’ van het Urban Sports park. Op die momenten is het park helemaal van ons. We skaten, freerunnen, basketballen, doen aan calisthenics of organiseren soms activiteiten zoals graffitiworkshops. Omdat we het materiaal van Tranzit mogen gebruiken, kunnen we dat gratis aanbieden. Voor extraatjes, zoals een pannenkoekenavond, hanteren we een ‘pay what you can’ principe. Toegankelijkheid staat voorop, dus werken we zonder inschrijvingen. Gewoon langskomen en meedoen. Het vrijblijvende karakter spreekt jongeren aan.”

Sport is geen luxeproduct

Israe Aiach (21): “Ik was al een tijdje actief in Da Jim, de meisjeswerking van het Kortrijkse jeugdwelzijnswerk AjKo. Daarnaast werk ik op beleidsniveau in de Vlaamse jeugdraad rond toegang tot vrije tijd. Die ervaringen wou ik nu omzetten in de praktijk. Bij ons kunnen meisjes even ontspannen en jong zijn. Dat lukt thuis niet altijd, vaak hebben zij daar andere verantwoordelijkheden. We doorbreken barrières, zorgen voor een ‘safe space’ en willen een community creëren. Sport is belangrijk, het mag geen luxeproduct zijn.”

Talenten ontwikkelen

Israe: “Als sociaal-sportieve vereniging hebben we ook andere doelstellingen. Daarom combineert Brave sport met educatie. Op een informele manier proberen we bepaalde waarden bij te brengen. Jongeren krijgen hier de kans om hun talenten te ontwikkelen, zoals foto’s nemen, koken of de kassa beheren. We werken bovendien aan een tool voor leerkrachten en coaches, zodat zij beter kunnen omgaan met bepaalde reacties van jongeren.”

Urban Girls Day

Op zaterdag 26 april organiseert Brave de Urban Girls Day om nog meer meisjes kennis te laten maken met hun werking. Het wordt een gratis evenement vol fun, creativiteit, sport en ‘girl power’ in Tranzit. Je kan er deelnemen aan allerlei workshops over urban sporten en kunsten, onder begeleiding van professionele lesgevers. Hiphop, skaten, schilderen en parkour: het staat allemaal op het programma. Een dj zorgt ondertussen voor de perfecte soundtrack. Inschrijven is niet verplicht, maar wie zeker wil zijn van een plaatsje in een workshop doet dat best wel.

Brave

Meer nieuws uit het stadsmagazine