Buitenschoolse kinderopvang in Hoeve te Coucx

Gepubliceerd op maandag 16 september 2024
Personeel van De Puzzel

Op 12 oktober vieren we de Dag van de Kinderbegeleider. Voor de buitenschoolse kinderopvang De Puzzel gebeurt dat voor het eerst ook op de nieuwe locatie in Hoeve te Coucx.

Kinderopvang

Chantal Dewitte (52) is al 30 jaar verantwoordelijk voor de buiten­schoolse opvang in Kortrijk. Chantal: “De Puzzel is er voor schoolgaande kinderen van 2,5 tot 12 jaar buiten de schooluren. Dus voor en na school, op woensdagnamiddag en tijdens de vakanties. Achttien medewerkers zetten zich in om het de kinderen naar hun zin te maken. Dat gebeurt op drie plekken: in de Peperstraat in Heule, de Gemeenteschool KOlibrie en sinds kort ook Hoeve te Coucx. Elke locatie biedt opvang aan 45 kinderen. In Hoeve te Coucx is dat voor kinderen vanaf het eerste leerjaar op woensdagnamiddag en tijdens de vakanties.” 

Samenwerking

Chantal: “Ik ben er al bij vanaf het begin van de buitenschoolse opvang in 1994. We werken daarvoor nauw samen met de Kortrijkse scholen. De meeste van die scholen hebben zelf een sterk opvangaanbod, maar wij hebben als voordeel dat we ruimere openingsuren hanteren. Zeker in de vakanties is de vraag naar opvang groot. Bij ons vind je bovendien kinderbegeleiders met een pro­fessionele opleiding en worden er aangepaste activiteiten per leeftijd voorzien.”

Afwisseling

Ghislaine Ghyselen (58) werkt al zo’n 15 jaar als kinderbegeleider. Ghislaine: “Mijn job heeft geen stan­daarduren (voor en na de school­tijd), maar dat is voor mij juist een voordeel. Tussenin heb ik veel vrije tijd. Ook de afwisseling spreekt me aan. Elke begeleider werkt op twee van onze drie locaties. Daardoor zorgen we zowel voor de jongere als oudere kinderen. Dat houdt onze taken gevarieerd. Bij de jongsten ligt de nadruk meer op het zorgende aspect, terwijl de oudere kinderen al meer hun eigen ding doen. Met hen kan je eerder een spel spelen.”

Begeleide activiteiten

Ghislaine: “Een dag in de opvang start met een gezamenlijk moment. Als het aantal kinderen toeneemt, splitsen we ons op in groepjes volgens leeftijd. Daarna hebben we vrij spel, een tienuurtje, en een be­geleide activiteit rond een bepaald thema: knutselen, een zoektocht, brooddeeg maken, ... Elke begeleider kan daar een eigen invulling aan geven. We merken dat als kinderen altijd vrij spel zouden hebben, er sneller kleine conflicten zouden ontstaan. De begeleide activiteiten bieden hen structuur en doorbreken de dag."

"Na het middagmaal volgt voor de kleintjes een rustmoment voordat we de activiteiten hervatten. We proberen afwisseling in te bouwen tussen binnen en buiten spelen. Het leuke aan Hoeve te Coucx is dat we hier midden in de natuur zitten. Dat schept extra mogelijkheden. Liggen er eens waterplassen? Met laarzen valt dat ook op te lossen. We vinden het vooral belangrijk dat de kinde­ren samen spelen. Dat is niet het geval als ze hier op hun gsm zouden tokkelen of tv zouden kijken.”

Kinderopvang Zorg Kortrijk

Meer nieuws uit het stadsmagazine