Buurtbewoner Guido heeft een bijzondere band met het nieuwe Stadsgroen Vlasakker

Gepubliceerd op Vrijdag 24 mei 2024
Guido

Op zaterdag 29 juni 2024 opent het nieuwe Stadsgroen Vlasakker. Weinig mensen wiens verleden, heden en toekomst meer verweven is met het domein dan buurtbewoner Guido Snoeck.

Familieband

Guido woont pal naast Vlasakker. Vanuit zijn woonkamer of tuin geniet hij elke dag van een adembenemend uit­zicht. Maar de band van zijn familie met het domein gaat al zo’n 60 jaar terug: “De gronden werden lange tijd beboerd door vier families, waaronder die van mijn grootouders. Zij waren naarstige boeren uit Heule die na hun pensioen naar de Beekstraat verhuisden.”

“Om toch iets om handen te hebben, kocht mijn grootvader een lap grond met een boerderij en weiden waar nu Vlasakker ligt. Hij kweekte er voor zijn en ons plezier ook pony’s. De foto’s van mijn plechtige communie werden hier genomen, terwijl ik op zo’n pony reed. Later verwierf de stad de gronden, met het oog op een andere invulling. Zelf kochten wij zo’n 30 jaar geleden een aangrenzend perceel, waardoor we nu uitkijken op de voormalige akkers van mijn voorvaderen.”

plechtige communie van Guido

Pluim voor ontwerpers

“Het ontwerp van het nieuwe Stadsgroen verdient lof. De grote open ruimtes roepen de sfeer van weleer op. Nu al vinden dieren zoals fazanten, hazen en een hert hier hun thuis. Aan het water komen terrassen waar je in alle rust kan mijmeren. Als ik mag dromen, dan hoop ik in de toekomst ooit een verwijzing te zien naar de vroegere landbouwactiviteit. Hoe mooi zou het zijn om hier een vlasveld te zien bloeien. De cirkel van mijn familiege­schiedenis zou meteen rond zijn.”

Zomerfietsroute langs Vlasakker

Vlasakker maakt deel uit van een uitgestrekte groenzone in combinatie met Lange Munte. Visit Kortrijk maakte een zomerfietsroute die je van 21 juni tot en met 8 september langs dit domein brengt. Je ontdekt er ook de kleurrijke keien van de expo 'Een KEI voor autisme' aan Sportcampus Lange Munte.

Opgelet: fietsen zijn niet toegelaten in het domein Vlasakker zelf. Je kan je fiets achterlaten aan de stallingen aan de ingang.

Visit Kortrijk

Meer info over Vlasakker

Meer nieuws uit het stadsmagazine