De transformatie van het winkelwandelgebied

Gepubliceerd op Donderdag 23 mei 2024
Claude

Op 28 juni wordt het vernieuwde winkelwandelgebied plechtig geopend. 850 vierkante meter beton maakte plaats voor bomen, planten, speelzones … Claude Bouckaert (82) ziet het graag gebeuren. Hij stond mee aan de wieg van het oorspronkelijke winkelwandelgebied in 1974.

Geboren en getogen

“Tijdens de oorlog in 1942 werd ik geboren in de kelder van mijn vaders winkel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Lekkerbeetstraat: Charcuterie Bouckaert. Ik was een pienter ventje, maar studeren was niet aan mij besteed. Mijn schoolcarrière verliep dan ook met ups en downs. Op mijn zestiende stuurde mijn vader mij naar de elitaire koksschool van Saint-Servais, bij Namen. Daar kwamen de kinderen van de grootste restauranthouders en hoteliers de kneepjes van het vak leren. Ik vond er mijn roeping en studeerde na drie jaar succesvol af.”

Stagiair

“Na mijn legerdienst ging ik met mijn vader op pad, op zoek naar de beste stageplaatsen om verder ervaring op te doen. Bij een traiteur in Andenne bijvoorbeeld, die met een mobiele keuken in een grote bus feesten verzorgde bij de mensen thuis. Of in het chique Hotel Majestic in Knokke, waar ik sous-chef was van de bekende Brusselse kok Mazure. Mijn laatste stageplaats was in De Haan, bij een winkeltraiteur. Daar leerde ik ook mijn vrouw Annie kennen. Ze was er verkoopster. Het was de perfecte match! We trouwden in 1965.”

Traiteur

“Mijn vader ging met pensioen en Annie en ik kochten de zaak in de Lange Steenstraat over. Traiteur Bouckaert werd de eerste echte traiteurszaak in Kortrijk. 30 jaar lang bedienden we de Kortrijkzanen met volle goesting. We werkten keihard, maar beleefden tegelijk gouden tijden. In 1995 namen onze zoon Johan en zijn vrouw Siska op hun beurt het roer over. In 2001 wilden ze uitbreiden en verhuisden ze naar Heuvelland. Ikzelf blijf tot op vandaag eigenaar van het huis waarin ik geboren ben. Ik verhuur er twee winkels.”

Claude

Handelscomité

“Vanaf de jaren 70 was ik lid en later voorzitter van het lokale handelscomité. Wij organiseerden bijvoorbeeld zelf de braderieën. Ik begeleidde heel wat bekende mensen die kwamen optreden: Sandra Kim, Will Tura … Toen de stad in 1974 de Lange Steenstraat autovrij wilde maken, waren we eerst geen voorstander. Hoe konden mijn klanten nog hun schotels komen afhalen? Te voet? Het handelscomité ging in overleg met de stad en we kwamen tot een compromis. In de voormiddag zouden auto’s wel nog toegelaten worden in het winkelwandelcentrum (zoals dat toen heette) om te laden en te lossen. Dat is nog tot op vandaag het geval.”

Slow shopping

“Door de jaren heen deed het handelscomité nog een aantal voorstellen. In 1995 bijvoorbeeld, voor de vergroening van de Grote Markt. Maar dat plan bleek niet uitvoerbaar, omdat de grond vol ruïnes zit van de bombardementen in de oorlog. Het doet me nu wel veel plezier om de huidige investeringen in het winkelwandelgebied te zien. De stad doet er alles aan om het stadscentrum aantrekkelijker te maken voor zowel handelaars als bezoekers. De vergroening van de straten en pleinen zorgt ervoor dat mensen er langer willen blijven. Gezellig nog een terrasje doen. De beleving is zo minder vluchtig. Mooi concept, die slow shopping!”

Meer info over het nieuwe winkelwandelgebied

Meer nieuws uit het stadsmagazine