Een blik achter de schermen van Groep INTRO

Gepubliceerd op maandag 11 december 2023
Medewerkers van Groep Intro

De bezorging van het stadsmagazine, de op- en afbouw van de kerstmarkt, het ophangen van de stadsvlaggen, … Dat zijn maar enkele van de zaken waarbij Stad Kortrijk de hulp krijgt van Groep INTRO. Tijd voor een introductie in de werking van INTRO.

Groep INTRO

Renilde Leeuwerck en Kobe Corne zijn respectievelijk ‘teamleider school en vrije tijd’ en ‘werkstrafbegeleider en teamleider Halte-R’ bij de vormingsorganisatie. Renilde en Kobe: “Groep INTRO kan je zien als een huis met vele kamers. Om er maar enkele te noemen:

  • Halte-R begeleidt mensen bij het uitvoeren van een werkstraf.
  • Jongeren in het systeem van duaal leren, het vroegere ‘leren en werken’, krijgen hier hun eerste werkervaring. Ze leren arbeidsattitudes zoals op tijd komen, maar ook technische vaardigheden. Ze sleutelen bijvoorbeeld aan elektrische fietsen en bromfietsen die gebruikt worden voor het project Snorko van de stad. Snorko ontleent die aan werkzoekenden die het moeilijk hebben om zich te verplaatsen naar hun bedrijf, stageplaats of opleiding.
  • Team Onderwijs richt zich tot scholen en leerlingen. Denk aan extra ondersteuning om schooluitval te voorkomen, methodieken voor klasmanagement en bouwen aan de positieve verbinding tussen leerlingen en hun school.
  • Team Werk ondersteunt werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Bijvoorbeeld via opleidingen Nederlands, taalcoaching op de werkvloer, vorming voor kwetsbare mensen, ...
  • Team Vrije Tijd organiseert vormende activiteiten voor de jeugd. Dat zijn vaak kwetsbare jongeren die moeilijk toegang hebben tot het gewone aanbod. Bij Club Sport leren ze bijvoorbeeld verschillende sporten kennen, met Club Cultuur bezoeken ze cultuurcentra.”
Groep Intro aan het werk op de kerstmarkt

Samenwerking met de stad

Renilde en Kobe: “We werken over heel Vlaanderen, met ook een Kortrijkse poot. Via een samenwerkingsovereenkomst ondersteunen we Stad Kortrijk bij allerlei taken. Enkele voorbeelden: de bezorging van het stadsmagazine, de dorpskrant van Marke en het magazine SIEN, het ophangen van de stadsvlaggen, hulp bij de op- en afbouw van grote evenementen zoals de kerstmarkt en Sinksen, bijstand op de recyclageparken, keuken- en afwashulp in de woonzorgcentra, versiering van het winkelwandelgebied, de inrichting van Swop&Go in de nieuwe Deelfabriek, voorbereidend schrijnwerk voor de kunsttriënnale in 2024, … We werken samen met diensten zoals Zorg Kortrijk, de bibliotheek, de musea, VORK, Tranzit, De Warande, …”

Halte-R

Kobe: “Halte-R richt zich specifiek tot volwassenen die een werkstraf opgelegd kregen. Onze dispatchers begeleiden diegenen die extern actief zijn bij scholen, vzw’s, woonzorgcentra … Daarvoor is er echter een bepaalde mate van zelfstandigheid vereist. Lukt dat moeilijk, dan kunnen ze in ons eigen atelier werken met ondersteuning van een begeleider. Zo maakt er nu iemand eigenhandig een keuken.”

“Die mensen leren hier gestructureerd en doelgericht werken. Dat is een leerproces met vallen en opstaan. Soms worstelen ze nog met andere problemen die we ook proberen aan te pakken. We organiseren hun werk daarom laagdrempelig en op maat. We geven hen inspraak zodat ze eigenaar worden van hun eigen traject. Het grote voordeel is dat ze meteen resultaat zien van hun arbeid. Dat bevordert hun motivatie en vermindert de uitval.”

Win-win

Kobe: “Bij een werkstraf worden daders niet uit hun omgeving geplukt, maar moeten ze zinvol werk verrichten. Dat levert een win-win op voor de verschillende partijen: justitie, de maatschappij en de dader zelf. Kleine criminaliteit wordt aangepakt. Daders leveren een wederdienst aan de samenleving. Ze komen bovendien vaak tot meer inzicht, bijvoorbeeld omdat ze werken met een kwetsbare doelgroep.”

Medewerkers van Groep Intro

Enkele cijfers van Halte-R

  • Halte-R begeleidde 67 Kortrijkzanen bij hun werkstraf in 2022.
  • 122 mensen uit de regio voerden hun werkstraf uit in Kortrijk. Bij 54 van hen was dat in andere organisaties, bij 68 op de eigen werkvloer.
  • Die 54 extern tewerkgestelden presteerden meer dan 3.000 uren in de sociale en culturele organisaties in Kortrijk.

Meer info over Groep INTRO

Meer nieuws uit het stadsmagazine