Anthony Vandebuerie (64) is voorzitter van de Kortrijkse afdeling van Beweging.net. Dit netwerk brengt sociale organisaties en vrijwilligers samen en zoekt oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals armoede, gezondheid en welzijn, klimaat en milieu …
Luchtpijp
Anthony: “Het project Luchtpijp loopt al een tijdje in Vlaanderen. In 2023 installeerden 25 Kortrijkzanen een fijnstofmeter om de luchtkwaliteit in hun straat of buurt in de gaten te houden. Dat gebeurt in samenwerking met vrijwilligers van CM Gezonde Buurt. Door middel van acties en initiatieven zoals Luchtpijp willen zij iedereen de kans bieden om gezonder te leven. Ook ik heb een fijnstofmeter aan mijn voorgevel hangen in de Lode de Boningestraat.”
Schadelijk
“De motivatie van de vrijwilligers is deels nieuwsgierigheid, maar zeker ook bezorgdheid. Fijnstof is namelijk schadelijk voor de gezondheid: hart- en vaatziekten, astma, dementie, kanker … Recent nog overleed een vriendin door longkanker. Ze had nochtans nooit een sigaret gerookt. Was fijnstof de oorzaak?”
Overal
Sven woont langs de Brugsesteenweg: “Ik was benieuwd of het drukke verkeer een invloed heeft op de luchtkwaliteit. De meter geeft aan dat dit effectief het geval is.” De belangrijkste conclusie na een dik jaar Luchtpijp, is dat fijnstof overal is. Brenda woont in de landelijke Munkendoornstraat in Rollegem: “Ook op het platteland meten we soms hogere concentraties. Dat komt onder andere door de wind die fijnstof van elders meevoert.”
Oorzaken
Anthony: “Verkeer en industrie zijn bronnen van fijnstof, maar de gewone huishoudens blijken de grootste vervuilers te zijn. Vooral het verbranden van hout is een boosdoener. We liggen dus allemaal mee aan de oorzaak, maar we kunnen ook allemaal helpen om fijnstof te verminderen: oude houtkachels vervangen, korte afstanden te voet of met de fiets doen, elektrische auto’s, deelauto’s, openbaar vervoer … Voor mijn deur zie ik alvast steeds meer fietsers. De kentering lijkt ingezet!”