Geef een zak om goed eten

Gepubliceerd op maandag 16 december 2024
Johan en Pierre

Slechte eetgewoontes en boeren die geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het zijn twee problemen die Rikolto wil aankaarten met een nieuwe campagne tijdens de Week voor Goed Eten van 10 tot 19 januari 2025. Ook Johan Moreels van biowinkel Zonder Meer doet mee.

Rikolto 

De naam Rikolto zegt je niets? Dan klinkt Vredeseilanden je misschien bekender in de oren. Projectcoördi­nator Pierre Laigneil (64): “Enkele jaren geleden veranderde onze naam naar Rikolto. Omdat wij als internationale organisatie actief zijn in 18 landen, hadden we een naam nodig die overal kon uitgesproken worden. Vredeseilanden bekt niet zo goed in pakweg Mali, Nicara­gua of Vietnam. Vandaar de naam Rikolto. Dat betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Die naam is niet toeval­lig gekozen. Want ook onze missie heeft alles met oogst en landbouw te maken. Wij willen namelijk dat ie­dereen toegang krijgt tot goed eten.” 

Goed eten 

Pierre: “Onder goed eten verstaan we gezonde, duurzame en eer­lijke voeding. Uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met onze eetgewoontes. Gezonde voeding voorkomt nochtans veel gezond­heidsproblemen. Het is eigenlijk de goedkoopste vorm van gezond­heidszorg. Goed eten is ook duur­zaam, door bijvoorbeeld te kiezen voor lokale producten die niet van de andere kant van de wereld komen. Tot slot betekent goed eten dat de boeren een eerlijk inkomen krijgen voor hun werk.” 

Geef een zak 

Pierre: “Tijdens de Week voor Goed Eten van 10 tot 19 januari kunnen mensen een winkelzak vol van dat goed eten bestellen bij zes handelaars uit de streek: De Stadsboerderij en De Heerlijkheid in Heule, Oxfam Wereldwinkel en Zonder Meer uit Kortrijk. En net buiten de stadsgrenzen ook in Chou-Fleur en ‘t Goed Ter Heule. Je betaalt € 25 en krijgt daarvoor een herbruikbare winkelzak ter waarde van € 10 met daarin producten ter waarde van € 15. De opbrengst van de winkelzakken gaat naar de internationale werking van Rikolto. De rest is voor de lokale producen­ten. Door een zak te kopen, toon je dat je letterlijk en figuurlijk een zak geeft om goed eten.” 

Zonder Meer 

Johan Moreels (55) van biowinkel Zonder Meer uit de Rijselsestraat twijfelde geen moment om deel te nemen: “Deze actie weerspiegelt de waarden van Zonder Meer. Bij ons is het duurzame aspect ook heel belangrijk. Wij zijn de eerste en voorlopig enige verpakkingsvrije winkel in Kortrijk. Acht jaar geleden gingen we van start met voorname­lijk droge voeding, maar de laatste jaren kwamen er ook groenten, fruit, kazen en andere verse producten bij. Die komen zoveel mogelijk van lokale boeren en producenten.” 

Duurzaamheid boven winst 

Johan: “Momenteel heb ik pastinaak en aardappelen liggen van De Heer­lijkheid, de prei komt van ‘t Goed Ter Heule. Kikkererwten, linzen en gember zijn voedingswaren die normaal uit verre oorden komen, maar ook daarvoor zijn tegenwoor­dig lokale alternatieven. Ja, die zijn vaak duurder, maar de kleinere winstmarge neem ik er graag bij, zodat ze ook voor de klanten betaalbaar blijven.” 

“Voor sommige producten moet je toch over de landsgrenzen heen kijken. Koffiebonen, cacao en rijst hebben een specifiek klimaat nodig. In dat geval kijken wij altijd uit naar het Fairtrade label. We vergoeden onze lokale boeren altijd op een eerlijke manier, waarom zouden we dat dan niet doen met de boeren uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika?” 

Zakken vullen 

Johan: “Samen met mijn collega’s uit Kortrijk en omstreken zal ook ik winkelzakken van Rikolto vullen met goed eten. Via de website van Rikolto kan je een winkelzak bestellen of een gift doen. De klanten gaan naar huis met gezonde voeding, de boeren krijgen er een eerlijke prijs voor en wij als handelaars genieten van een beetje extra reclame. Iedereen wint!”

Week voor goed eten

Meer nieuws uit het stadsmagazine