Slechte eetgewoontes en boeren die geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het zijn twee problemen die Rikolto wil aankaarten met een nieuwe campagne tijdens de Week voor Goed Eten van 10 tot 19 januari 2025. Ook Johan Moreels van biowinkel Zonder Meer doet mee.
Rikolto
De naam Rikolto zegt je niets? Dan klinkt Vredeseilanden je misschien bekender in de oren. Projectcoördinator Pierre Laigneil (64): “Enkele jaren geleden veranderde onze naam naar Rikolto. Omdat wij als internationale organisatie actief zijn in 18 landen, hadden we een naam nodig die overal kon uitgesproken worden. Vredeseilanden bekt niet zo goed in pakweg Mali, Nicaragua of Vietnam. Vandaar de naam Rikolto. Dat betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Die naam is niet toevallig gekozen. Want ook onze missie heeft alles met oogst en landbouw te maken. Wij willen namelijk dat iedereen toegang krijgt tot goed eten.”
Goed eten
Pierre: “Onder goed eten verstaan we gezonde, duurzame en eerlijke voeding. Uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met onze eetgewoontes. Gezonde voeding voorkomt nochtans veel gezondheidsproblemen. Het is eigenlijk de goedkoopste vorm van gezondheidszorg. Goed eten is ook duurzaam, door bijvoorbeeld te kiezen voor lokale producten die niet van de andere kant van de wereld komen. Tot slot betekent goed eten dat de boeren een eerlijk inkomen krijgen voor hun werk.”
Geef een zak
Pierre: “Tijdens de Week voor Goed Eten van 10 tot 19 januari kunnen mensen een winkelzak vol van dat goed eten bestellen bij zes handelaars uit de streek: De Stadsboerderij en De Heerlijkheid in Heule, Oxfam Wereldwinkel en Zonder Meer uit Kortrijk. En net buiten de stadsgrenzen ook in Chou-Fleur en ‘t Goed Ter Heule. Je betaalt € 25 en krijgt daarvoor een herbruikbare winkelzak ter waarde van € 10 met daarin producten ter waarde van € 15. De opbrengst van de winkelzakken gaat naar de internationale werking van Rikolto. De rest is voor de lokale producenten. Door een zak te kopen, toon je dat je letterlijk en figuurlijk een zak geeft om goed eten.”
Zonder Meer
Johan Moreels (55) van biowinkel Zonder Meer uit de Rijselsestraat twijfelde geen moment om deel te nemen: “Deze actie weerspiegelt de waarden van Zonder Meer. Bij ons is het duurzame aspect ook heel belangrijk. Wij zijn de eerste en voorlopig enige verpakkingsvrije winkel in Kortrijk. Acht jaar geleden gingen we van start met voornamelijk droge voeding, maar de laatste jaren kwamen er ook groenten, fruit, kazen en andere verse producten bij. Die komen zoveel mogelijk van lokale boeren en producenten.”
Duurzaamheid boven winst
Johan: “Momenteel heb ik pastinaak en aardappelen liggen van De Heerlijkheid, de prei komt van ‘t Goed Ter Heule. Kikkererwten, linzen en gember zijn voedingswaren die normaal uit verre oorden komen, maar ook daarvoor zijn tegenwoordig lokale alternatieven. Ja, die zijn vaak duurder, maar de kleinere winstmarge neem ik er graag bij, zodat ze ook voor de klanten betaalbaar blijven.”
“Voor sommige producten moet je toch over de landsgrenzen heen kijken. Koffiebonen, cacao en rijst hebben een specifiek klimaat nodig. In dat geval kijken wij altijd uit naar het Fairtrade label. We vergoeden onze lokale boeren altijd op een eerlijke manier, waarom zouden we dat dan niet doen met de boeren uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika?”
Zakken vullen
Johan: “Samen met mijn collega’s uit Kortrijk en omstreken zal ook ik winkelzakken van Rikolto vullen met goed eten. Via de website van Rikolto kan je een winkelzak bestellen of een gift doen. De klanten gaan naar huis met gezonde voeding, de boeren krijgen er een eerlijke prijs voor en wij als handelaars genieten van een beetje extra reclame. Iedereen wint!”