Geveltuintjes in opmars

Gepubliceerd op Donderdag 23 mei 2024
Peter en Connie bij hun geveltuintje

Steeds meer mensen beslissen om hun voortuin of gevel op te frissen met wat groen. Een geveltuintje heet dat. Ook Connie Ottevaere (58) en Peter Broos (56) uit de Theodoor Sevenslaan hebben er sinds kort eentje.

Vrijwilligerswerk

“Wij zijn al jarenlang actief als vrijwilliger in de stad”, vertelt Peter. “Tijdens de verkiezingen bijvoorbeeld begeleid ik mensen in het stembureau. En ik was ook al computerassistent. Op die manier kwam ik in contact met Valerie van het wijkcentrum. Zij zocht vrijwilligers met groene vingers voor een project in de Sint-Janswijk. Omdat wij liefhebbers zijn van planten, boden Connie en ik onze hulp aan.”

Gevelgäng

Connie: “Drie weekends in september en oktober vorig jaar plantten we geveltuintjes aan in onze wijk. We kregen begeleiding van de organisatie Lieve Zusjes, Stoere Broers (LZSB) en werden zo lid van de Gevelgäng. Zij plantten enkele maanden geleden ook het gevelgroen aan in het vernieuwde historisch centrum rond het Begijnhof. Het leukste aan deze ervaring was voor ons het sociaal contact. We leerden veel nieuwe mensen kennen.”

Eigen geveltuintje

Peter: “En we kregen zin om zelf ook zo’n geveltuintje aan te leggen. Buurtwerker Valerie kwam langs en samen overtuigden we nog enkele buren om mee te doen. Dankzij de premie van de stad konden we plantenpakketjes en bevestigingsmateriaal aankopen. Ook daarbij werden we goed geadviseerd, want je mag bijvoorbeeld geen schaduwplanten in de volle zon zetten. Wij kozen voor sterjasmijn. Die klimplant groeit niet alleen snel, maar ruikt ook heerlijk.”

Meer info

Wie een geveltuintje of straattegeltuintje aanlegt, moet dat bij de stad melden. Via onderstaand formulier kan je de melding doorgeven en daarvoor eventueel een premie van 25 euro aanvragen. 

Meld een geveltuintje en vraag eventueel een premie aan

Meer nieuws uit het stadsmagazine