Gids-aan-huis

Gepubliceerd op Donderdag 23 mei 2024
Philippe, Francine en Frederik

Voor minder mobiele mensen is een gegidst bezoek vaak moeilijk haalbaar. Het nieuwe project Gids-aan-Huis van GidsenPlus biedt daarvoor een oplossing.

Toegankelijke gidsbeurten

Philippe Fieux is gids bij GidsenPlus: “We organiseren activiteiten waarbij we de geschiedenis, het heden en de toekomst van Kortrijk in de kijker zetten. Voor minder mobiele mensen is dit soms fysiek niet haalbaar, bijvoorbeeld door te grote afstanden, trappen, … Daarom brengen we onze rondleidingen nu tot bij hen. Een gids komt ter plaatse en 'verhaalt' er zijn rondleiding, ondersteund door een op maat gemaakte beeldmontage. In de eerste fase mikken we op samenwerkingen met woonzorgcentra. Later willen we het aanbod uitbreiden naar andere organisaties en bedrijven die werken met minder mobiele personen.”

Succesvolle testcase

Het nieuwe concept werd getest in samenwerking met Zorggroep Heilig Hart. Stafmedewerker Frederik Vlaminck van Heilig Hart: “We werken al jaren samen met GidsenPlus. Een rondleiding achter de schermen van onze zorggroep behoort tot hun vaste aanbod. Het nieuwe concept is gegroeid uit die samenwerking. Philippe ontwikkelde een testcase voor onze bewoners, waarin GidsenPlus het stationsproject toelichtte in onze site Budalys. De ongeveer 60 deelnemers reageerden daar enthousiast op.”

Herinneringen herleven

Francine Verhaeghe (77) was een van hen: “Het beeldverhaal bevatte opmerkelijke anekdotes die me terug katapulteerden naar mijn jeugd. Zo herinner ik me dat er vroeger in de frituur aan de rotonde van de Zwevegemsestraat een aap zat. Wie er frieten ging halen, zei dat hij naar ’t apenkot geweest was. Ook de beelden van de bombardementen op het station tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten herinneringen boven. Ik woonde vlakbij en heb het station nog weten heropbouwen.”

Praktisch

Gids-aan-huis kwam er met steun van het project Kortrijk2030. Een groep betaalt standaard € 85.

Meer info over Gidsenplus

Meer info over Kortrijk2030

Meer nieuws uit het stadsmagazine