Heerlijk Helder Hospitaal

Gepubliceerd op dinsdag 20 augustus 2024
Lien, Joeriska en Annelies

De Week van de Geletterdheid van 8 tot 15 september staat in het teken van duidelijkheid bij organisaties, bedrijven en overheden. Lien Lapiere (39), Joeriska Hillaert (47) en Annelies Feys (38) vertellen over de inspanningen die az groeninge de afgelopen jaren leverde voor duidelijke communicatie en dienstverlening.

Toegankelijkheid

Lien werkt voor de dienst Kwaliteit, die de medewerkers ondersteunt bij het uitvoeren en meten van veilige en kwaliteitsvolle zorg. Zes jaar geleden las onze collega Sofie Goeminne een artikel over dienstverlening voor doven. We stelden vast dat we daarvoor eigenlijk geen beleid hadden. Dit was het startpunt van onze oefening om het ziekenhuis toegankelijker te maken voor alle doelgroepen. Medewerkers uit verschillende diensten staken daarvoor de koppen bij elkaar.

Joeriska is coördinator interculturele bemiddeling bij de sociale dienst: Wij bekijken het begrip toegankelijkheid zo breed mogelijk. Het gaat niet alleen over mensen met een fysieke beperking, maar ook over psychische en cognitieve beperkingen, mensen met ASS, laaggeletterden, anderstaligen … Ik krijg vooral met die laatste groep te maken. Voor zij die geen Nederlands en Frans spreken hebben wij bijvoorbeeld twee tolken in dienst.

Duidelijkheid

Joeriska: Het is niet alleen belangrijk dat patiënten diagnoses en behandelingen begrijpen. Het is ook voor onze medewerkers essentieel dat ze de medische geschiedenis correct meekrijgen. Dat zorgt voor tijdswinst voor iedereen en dus voor een efficiëntere zorg.

Annelies coördineert de communicatie van az groeninge: Of je nu laaggeletterd bent of niet, een opname in het ziekenhuis is stressvol. Het laatste wat je dan wil, is overladen worden met paginas vol onontwarbare informatie. Daarom passen wij een nieuwe strategie toe. Die kreeg als naam Heerlijk Helder Hospitaal. Informatie moet begrijpelijk zijn: goed gestructureerd en in heldere taal. Ze moet bereikbaar zijn: voor sommige mensen is dat bij voorkeur in print, voor anderen online. Ze moet relevant zijn: antwoorden bieden op vragen die je op dat moment hebt.

Als voorbeeld neem ik graag dat van een zwangerschap. Je kan een zwangere vrouw bij de start van de zwangerschap overladen met alle informatie. Maar het is pas als ze op het punt staat om te bevallen dat ze echt wil weten hoe dat zal verlopen. En hoe je een babybadje geeft, is iets wat je pas echt kan leren nadat je babytje geboren is.

Betrokkenheid

Joeriska: Alle ziekenhuismedewerkers, dat zijn 3.400 vaste medewerkers en 400 vrijwilligers, volgen verplichte workshops. Ze leren aan de hand van voorbeelden omgaan met specifieke doelgroepen. We sporen hen ook aan om te melden wanneer bepaalde procedures niet goed werken.

Lien: Naast de interne betrokkenheid, geven we ook de patiënten een stem. Samen met adviesgroepen zoals de Ouderenadviesraad (OAR) en de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) bekijken we welke problemen zich stellen. Ze worden ook betrokken bij het uitwerken van de oplossingen.

Dromen van meer

Annelies: Dat we goed op weg zijn blijkt uit een recente bekroning. We ontvingen de Taalunie Zorgtaalprijs voor ons project rond de opname van kinderen in het ziekenhuis. Dat doen we onder andere met filmpjes met duidelijke informatie, waarin kinderen zich kunnen herkennen. We zouden die aanpak in de toekomst graag doortrekken naar andere doelgroepen.

Lien: Nog een uitdaging is mensen nog meer op weg zetten naar digitale toepassingen. Informatie kan sneller geüpdatet worden online dan op geprinte media. Ook patiëntendossiers zijn zo vlotter toegankelijk. Maar niet alle doelgroepen zijn daar klaar voor. Uitdagingen genoeg dus, maar we werken er graag aan verder. Zo maken we onze zorg nog veiliger!

Inspiratieavond 'Hou de gezondheidszorg duidelijk'

In het kader van de Week van de Geletterdheid organiseren Stad Kortrijk, azgroeninge en het Centrum voor Basiseducatie Ligo voor alle zorgverleners op 18 september de inspiratieavond 'Hou de gezondheidszorg duidelijk'.

Lees meer over deze inspiratieavond

az groeninge

Hou het duidelijk

Meer nieuws uit het stadsmagazine