"Het liefst van al wil ik regisseur worden"

Gepubliceerd op Maandag 22 januari 2024
Sandy

Op 27 januari maakt Sandy Kelemba (18) haar debuut op het filmfestival van Oostende. Het hele maakproces van haar kortfilm ‘The Reject’ was een onvergetelijke ervaring voor onze jonge stadsgenote.

Geëngageerd

Sandy volgt haar eerste jaar Europese Studies in KU Leuven. “Sinds een paar jaar ben ik lid van het European

Youth Parliament (EYP). De missie van het EYP is om jongeren een open en tolerante blik op de wereld te geven. Het moedigt hen ook aan om een actieve rol op te nemen en zo mee een stempel te drukken op het Europese beleid. Politiek en sociologie zijn dan ook niet toevallig twee belangrijke onderdelen van mijn studies.”

Passie voor film

“Binnen het EYP heb je verschillende projectgroepen. Je hebt onderzoekers, sprekers en ook mediamakers. Ik behoor tot die laatste categorie en dat heeft alles te maken met mijn grootste passie: filmmaken. Als ik vandaag mijn definitieve carrièrepad kon kiezen, dan koos ik resoluut voor de filmwereld. Al jarenlang volg ik opleidingen aan het conservatorium. Ik leerde er acteren, teksten schrijven, muziek componeren … Dat komt allemaal van pas wanneer je een film wil maken.”

DURF2030 en Fonds Strandschelp

“Zelf een film maken, is al heel lang mijn droom. Toen DURF2030 eind 2021 ook jongeren opriep om projecten in te dienen, zag ik een opportuniteit. Ik had al een concept voor een kortfilm en tot mijn grote vreugde werd mijn project door een jury geselecteerd. DURF2030 bracht me in contact met Fonds Strandschelp. Dat is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, dat jongeren ondersteunt op vlak van onderwijs, ondernemerschap, sport en cultuur.”

Sandy

Scenario

“Toen ik vroeger naar films keek, viel het mij op dat de meeste hoofdrollen door witte kinderen werden gespeeld. Als ik ooit een film zou maken, mocht er gerust wat meer diversiteit in. De protagonist in mijn film is een jong Vlaams meisje met Afrikaanse roots. Naomi, gespeeld door Christelle Mukendi-Kalonji, gaat op zoek naar haar identiteit, heeft een eerste liefje, speelt in een bandje … Bij het opgroeien hoort af en toe afwijzing. Vandaar de titel van de film: The Reject. Voor het uitwerken van het scenario kon ik rekenen op de hulp van Patrice Toye.”

Regie

“Na het schrijfproces volgde de casting. Ook dat was spannend. Het ging vaak over jonge, onervaren actrices en acteurs. Net zoals ik dus. Dat schiep een band. En dat is heel belangrijk: enkel als het klikt op de set, ontstaat er magie op het scherm. Leuk detail: er zitten ook enkele Kortrijkse meisjes in de cast. De volgende stap vond ik de leukste: de draaiperiode. Onder begeleiding van Camille Ghekiere mocht ik de rol van regisseur opnemen. Tussen de acteurs staan op de set, “actie!” en “cut!” mogen roepen. Het was een droom die uitkwam.”

Filmfestival Oostende

De droom kreeg trouwens nog een mooi vervolg, want via Fonds Strandschelp kwam The Reject op de radar van Filmfestival Oostende. “Mijn debuut is meteen geselecteerd voor de kortfilmcompetitie. Ik kijk geweldig uit naar de première op 27 januari: rode loper, flitsende camera’s, fancy outfits … Ook al val ik naast de prijzen, dit pakken ze mij niet meer af!”

Meer nieuws uit het stadsmagazine